Στις 24 Φεβρουαρίου του 2018 έπεσε μάρτυρας ο σύντροφος αναρχικός διεθνιστής Haukur Hilamrsson, κατά την εισβολή του φασιστικού τουρκικού κράτους στο Αφρίν.

Στη μνήμη του τελέστηκε πολιτικό μνημόσυνο την Παρασκευή 24/2/23 στη βιβλιοθήκη του Tevgera Ciwanên Şoreşger (Κίνημα Επαναστατικής Νεολαίας), στα Προσφυγικά Λ. Αλεξάνδρας, που προς τιμή του μάρτυρα έχει πάρει το όνομα του. Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή προς τιμή των μαρτύρων της επανάστασης και προβλήθηκαν το βίντεο που ο σύντροφος έφτιαξε στη Ράκα για την περίπτωση που θα έπεφτε μάρτυρας και ένα βίντεο που σύντροφος εθελοντής του ΕΣΔΑ έφτιαξε προς τιμή του (παραθέτουμε συνδέσμους από τα βίντεο παρακάτω). Στη συνέχεια ακολούθησαν ομιλίες από τον ΕΣΔΑ και το MLKP.

Για την πορεία και την ιστορία του συντρόφου παραθέτουμε συνδέσμους από παλαιότερες αναρτήσεις και τα τελευταία λόγια τους αποδελτιωμένα και μεταφρασμένα στα ελληνικά.

24 Φεβρουαρίου Ημέρα μνήμης του συντρόφου Μάρτυρα Haukur Hilmarsson

https://athens.indymedia.org/post/1603238/

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΣΔΑ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΟΥ ΑΦΡΙΝ ΣΤΟ SEHID KENDAL TABUR YPG INTERNATIONAL

https://athens.indymedia.org/post/1596695/

Ενημέρωση απο την εκδήλωση μνήμης στον Haukur Hilmarsson και τους διεθνιστές μάρτυρες της Rojava στην Ελλάδα (24/2/19)

https://athens.indymedia.org/post/1596256/

ΕΣΔΑ: ΆΦΡΙΝ. Η Αντίσταση της Εποχής & ο Εντεινόμενος Πόλεμος των Εξουσιών

https://athens.indymedia.org/post/1590912/

ΒΙΝΤΕΟ-Ομιλία Haukur Hilmarsson

https://athens.indymedia.org/post/1585628/

BINTEO-Προς τιμή του μάρτυρα Haukur Hilmarsson

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΠΟΥ ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΗΣΕ Ο ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ HAUKUR HILMARSSON ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΕΦΤΕ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

“Το όνομά μου είναι Haukur Hilmarsson, είμαι υπήκοος Ισλανδίας, μιλώ από τη Ράκα την 1η του Δεκέμβρη του 2017 σε περίπτωση που πεθάνω. Ταξίδεψα στη Ράκα, στη Συρία, στη Ροζάβα με μια ελληνική οργάνωση που ονομάζεται ΕΣΔΑ, τον Επαναστατικό Σύνδεσμο Διεθνιστικής Αλληλεγγύης. Θα ήθελα να τους ευχαριστήσω γι ‘αυτή την ευκαιρία, να είμαι εδώ, να συμμετάσχω σε αυτήν την επανάσταση και ελπίζω ότι η οικογένειά μου και οι φίλοι μου δεν θα φερθούν μνησίκακα εναντίον τους ή εναντίον άλλων οργανώσεων με τις οποίες συνεργάστηκα.

Από τότε που ήρθαμε στη Συρία, εργαζόμαστε ως επί το πλείστων με το IFB (Διεθνές Τάγμα Ελευθερίας), αγωνιζόμαστε στις πρώτες γραμμές του μετώπου, εργαζόμαστε επίσης πολιτικά προσπαθώντας να χτίσουμε φιλίες με άλλες οργανώσεις, προσπαθώντας να δουλέψουμε αντι-σεκταριστικά, προσπαθώντας να ενισχύσουμε το ταμπούρι μας. Συμμετείχαμε στις τελευταίες θέσεις που κατείχε το IFB, πριν το daesh εγκαταλείψει την πόλη, αλλά και τώρα που έπεσε. Προς το παρόν εργαζόμαστε για να δημιουργήσουμε ένα νέο σημείο από το οποίο να μπορούμε να κάνουμε επιχειρήσεις.

Θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη από την οικογένειά μου, τους φίλους και την φιλενάδα μου, για τη θρασύτητα μου και και για το ότι πήγα κάπου από όπου δε θα μπορούσα να επιστρέψω. Αλλά θέλω επίσης να πω μερικά λόγια, ώστε να γίνει κατανοητό το γιατί πιστεύω ότι αυτή η αντίσταση είναι ζωτικής σημασίας. Για να κατανοήσουν αυτοί, για να κατανοήσουν οι πολιτικοί μου σύντροφοι και εξίσου να κατανοήσει το φιλελεύθερο σύστημα.

Από τον καιρό της εφηβείας μου, με έλκει η έννοια της επανάστασης και για πολύ καιρό σκεφτόμουν τη σημασία του σημείου απ’ όπου δεν υπάρχει επιστροφή. Στην παραδοσιακή πολιτική, τη φιλελεύθερη πολιτική, είναι πάντα ένα σημείο από όπου μπορείς να επιστρέψεις. Ποτέ δεν αναλαμβάνεις πλήρη δέσμευση για οποιαδήποτε ενέργεια, ούτε καν για περιορισμένο χρονικό διάστημα, ποτέ δεν κάνεις τίποτα που να έχει τη δυνατότητα να αλλάξει μια ζωή για πάντα. Προέρχομαι από την αναρχική παράδοση, αλλά θεωρώ ότι το πρότυπο της παραδοσιακής αναρχίας έχει ολοκληρωθεί. Δεν θα μπορέσει να ικανοποιήσει τους κύριους στόχους του από μόνο του, στη βάση των αναγκών που προωθήθηκαν κατά τον 19ο και τον 20ό αιώνα. Έχει όμως τη δυνατότητα να ασκήσει επίδραση σε άλλους επαναστάτες που όπως και εγώ, καθώς είμαι βαθιά ενσωματωμένος στον αναρχικό τρόπο σκέψης και εργασίας, δεν βλέπω άλλη επιλογή για να εφαρμόσω τις αναρχικές ιδέες παρά να εισέλθω στο έδαφος όπου υπάρχει κάποιο είδος μόχλευσης και μπορεί να συγχωνευθεί με άλλες επαναστατικές δυνάμεις. Αυτό το έδαφος, αυτή τη στιγμή είναι στη Συρία, στη Ροζάβα. Σε διαφορετική περίπτωση ο δημοκρατικός συνομοσπονδισμός, δεν θα υποστήριζε πλήρως μια πτυχή του. Είναι το μόνο πολιτικό σύστημα στην Μέση Ανατολή το οποίο προσεγγίζει την πραγματική δημοκρατία, την πραγματική ελευθερία. Εντός του, οι πολιτικές οργανώσεις μπορούν να εργαστούν αντι-σεκταριστικά. Επίσης, υπάρχουν ελευθερίες που επεκτείνονται στο μέγιστο των δυνατοτήτων, λαμβάνοντας υπόψη την περιφερειακή κατάσταση. Θρησκευτικές ελευθερίες, εθνοτική ισότητα, γυναικεία απελευθέρωση, σοσιαλισμός και ούτω καθεξής.

Όλα αυτά έχουν επιτευχθεί μέσα από έναν αγώνα, έναν ένοπλο αγώνα στον οποίο αρκετοί σύντροφοι έχασαν τη ζωή τους, όχι απλά αρκετοί. Εκατοντάδες. Χιλιάδες έχασαν τη ζωή τους. Κάθε στιγμή. Και εμείς στη Δύση, ανακουφιζόμαστε να ακούμε για κάθε νίκη που είχαμε εναντίον του φασισμού του daesh, αλλά ταυτόχρονα αρνούμαστε να συμμετέχουμε σε αυτόν τον αγώνα. Δεν μας περνάει ούτε σαν σκέψη. Δεν αντιλαμβανόμαστε καν ότι η νίκη επί του φασισμού είναι δική μας υπόθεση, είναι στο τέλος υπόθεση όλης της ανθρωπότητας. Είναι απολύτως άδικο να έχουμε μια τέτοια άποψη και να μην εξετάσουμε τη δυνατότητα συμβολής σε αυτήν τη διαδικασία. Είναι επίσης μεγάλη αποτυχία για κάθε είδους ριζοσπάστη να μην αποκτήσει μια εμπειρία από πρώτο χέρι, να μην αντλήσει τα διδάγματα, να μην τα μεταφέρει στις δικές μας φιλελεύθερες καταστάσεις. Εκεί όπου η επανάσταση φαίνεται όλο και λιγότερο δυνατή καθώς οι ρίζες της καπιταλιστικής νεωτερικότητας έχουν εισχωρήσει σε κάθε πτυχή, ακόμα και στην ιδεολογία.

Αυτοί είναι οι κύριοι λόγοι που ήρθα και ελπίζω ότι οι αγαπημένοι μου θα αρκεστούν σε αυτά ώστε να πάρουν κάποιες εξηγήσεις που θα τους βοηθήσουν να εξοικειωθούν με το χώρο που θα έχει απομείνει όταν εγώ εγκαταλείψω αυτόν τον τόπο.”

Haukur Hilmarsson

Raqqa 1-12-17

Επαναστατικός Σύνδεσμος Διεθνιστικής Αλληλεγγύης

ΠΗΓΗ: Athens indymedia