Κατά την διάρκεια του εθνικιστικού συλλαλητηρίου της Θεσσαλονίκη για το “Μακεδονικό” την Κυριακή 21/01, ναζιστικές ομάδες επιτέθηκαν στην κατάληψη ΕΚΧ Σχόλιο με την συνδρομή τον ΜΑΤ, η περιφρούρηση της κατάληψης αντιμετώπισε επιτυχώς τις 2 επιθέσεις. Στην συνέχεια άλλες ναζιστικές ομάδες επιτέθηκαν στην κατάληψη Libertatia, προκαλώντας στην πρώτη επίθεση μικρές υλικές ζημιές. Οι ζημιές αποκαταστάθηκαν άμεσα από μέλη της κατάληψης, τα οποία στη συνέχεια παραβρέθηκαν στην αντιεθνικιστική συγκέντρωση που είχε καλεστεί στην Καμάρα. 2 ώρες αργότερα, ομάδα 60-70 ναζιστών επιτέθηκε εκ νέου, αυτή την φορά στο άδειο κτίριο της κατάληψης με αποτέλεσμα να το κάψει ολοσχερώς.
Οι παραπάνω επιθέσεις στους 2 αυτοδιαχειριζόμενους χώρους, έγιναν με την κάλυψη του εθνικιστικού συλλαλητηρίου της Θεσσαλονίκης και φυσικά όσων συμμετείχαν σε αυτό. Ένα ακόμη συλλαλητήριο καλέστηκε στην Αθήνα αυτήν τη φορά, για τις 4/2/2018. Κατά την διάρκεια αυτού, καθώς και με την ανοχή και την κάλυψη τον συμμετεχόντων στο συλλαλητήριο, ομάδα ναζιστών στοχευμένα επιτέθηκε στο Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός. Το Εμπρός ολοκληρώνοντας εκείνη την ώρα την τριήμερη έκθεση φωτογραφίας και ζωγραφικής «Ουτοπία» με τη συμμετοχή 80 καλλιτεχνών και το «Εργαστήριο Ελεύθερης Έκφρασης» διατήρησε όλη την ημέρα το κτίριο ανοιχτό στη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου προσφέροντας συνάμα με την βοήθεια της κουζίνας «Άλλος Άνθρωπος» φαγητό σε πολλούς ανθρώπους της ευρύτερης περιοχής, δίνοντας με αυτό τον τρόπο την δική του απάντηση στον εθνικιστικό παροξυσμό των ημερών. Η περιφρούρηση αντιμετώπισε τη ναζιστική επίθεση με επιτυχία στέλνοντας ένα μήνυμα σε αυτά τα σκουπίδια και σε όσους τα στηρίζουν, πως η αντιναζιστική αυτοάμυνα με τις ενωμένες δυνάμεις του ευρύτερου ριζοσπαστικού χώρου μπορούν να αντιμετωπίσουν κάθε είδους βαρβαρότητα.
Το Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός, επανενεργοποιήθηκε ως κατάληψη τον Νοέμβρη του 2011 ενώ βρισκόταν εγκαταλελειμμένο για 5 χρόνια, με πρωτοβουλία της ομάδας καλλιτεχνών ”Κίνηση Μαβίλη” και με τη συμμετοχή και στήριξη της Κίνησης Κατοίκων Ψυρρή καθώς και άλλων καλλιτεχνών και θεωρητικών. Ύστερα από 2 απόπειρες της Αστυνομίας να σφραγίσει και να κλείσει το Θέατρο, την ευθύνη της λειτουργίας και διαχείρισής του ανέλαβε η εβδομαδιαία ανοιχτή του συνέλευση στην οποία μπορούν να συμμετέχουν ελεύθερα όσοι επιθυμούν.
Οι αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι και καταλήψεις ενοχλούν την εξουσία γενικότερα επειδή δεν μπορεί να τους ελέγξει, αλλά και γιατί τέτοιου είδους εγχειρήματα είναι ζωντανά παραδείγματα απαξιώσεις κάθε είδους εξουσίας και διάνοιας. Έτσι όταν το κράτος αποτυγχάνει μέσο θεσμικών μεθόδων (και όχι μόνο) να καταστείλει ιδέες, θεωρίες και πράξεις, αναλαμβάνει το παρακράτος.
Η απάντηση μας, εκτός από την αυτοοργάνωση, αυτοδιαχείριση και την αλληλεγγύη, είναι οι πολύμορφες δράσεις ενάντια σε κάθε είδους εξουσία…

Υ.Γ. Αν οι εθνικιστές διοργανωτές τον συλλαλητηρίων ονειρεύονται ουκρανικά μοντέλα, τους λέμε πως η Ουκρανία εκτός από ναζί είχε και το Αναρχικό Μαχνοβίτικο κίνημα.

ΤΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΝΕΧΕΣΑΙ ΤΟΥΣ ΤΣΑΚΙΖΕΙΣ

Αναρχικό Στέκι UTOPIA A.D.
utopia-ad.org