Τα τελευταία χρόνια οι οικονομικές και πολιτικές ελίτ προσπαθούν να εξαπλώσουν την κυριαρχία τους σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Οι νόμοι που πλήττουν τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα πλέον ψηφίζονται με την παρουσία χιλιάδων μπάτσων γύρω από την Βουλή, εκατοντάδες κάμερες παρακολουθούν τις κινήσεις μας στους δρόμους , ενώ μερικές εταιρείες ήδη έχουν προβεί στην τοποθέτηση καμερών στους χώρους εργασίας για να επιτηρούν τους εργαζόμενους. Ακόμη ενώ οι απολύσεις αυξάνονται σε όλους τους επαγγελματικούς τομείς παρατηρούμε ότι συνέχεια βγαίνουν προκηρύξεις για πρόσληψη ειδικών φρουρών. Μέσα σε όλα αυτά έρχεται και η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου με δυο κυρίως αιτιολογίες
1) ότι η δημοκρατία πλέον έχει ωριμάσει οπότε το άσυλο δεν είναι απαραίτητο
2) ότι γίνονται εγκληματικές πράξεις μέσα στους χώρους των πανεπιστήμιων.

Εμείς απαντάμε ότι
1) δεν έχουμε καν δημοκρατία αφού την εξουσία την έχει μια πολιτική και οικονομική ολιγαρχία .
2) ότι εγκλήματα γίνονται σε όλους τους χώρους και ότι τα πανεπιστήμια είναι από τα μέρη όπου η εγκληματικότητα εμφανίζεται λιγότερο.

Τα περισσότερα εγκλήματα  εξάλλου οφείλονται  στις κοινωνικές σχέσεις που επικρατούν εξαιτίας του παρόντος  πολιτικοοικονομικού συστήματος ( δηλαδή η ώριμη δημοκρατία τους ).Όσο υπάρχουν πλούσιοι θα υπάρχουν και φτωχοί που για να επιβιώσουν ίσως χρειαστεί να κάνουν κάποιο έγκλημα. Ενώ όσο το κέρδος και η ιεραρχία παρουσιάζονται σανοι πιο πολύτιμες αξίες όλο και κάποιοι θα θελήσουν να πλουτίσουν η να ανέβουν στην ιεραρχία εγκληματώντας.

Βέβαια τα πιο σοβαρά εγκλήματα είναι αυτά που περιφρουρούνται από την εξουσία δηλαδή τα νόμιμα. Οι τράπεζες είναι νόμιμοι τοκογλυφικοί οργανισμοί, οι πολυεθνικές είναι νόμιμες εταιρείες( που καρπώνονται την υπεραξία από την εργασία εκατομμυρίων ανθρώπων και είναι υπεύθυνες σε μεγάλο βαθμό για την καταστροφή του περιβάλλοντος). Οι offshore είναι νόμιμες εταιρείες που χρησιμεύουν για να φοροδιαφεύγουν οι οικονομικά ισχυροί.

Όλοι οι κατασταλτικοί μηχανισμοί που περιγράψαμε παραπάνω δεν είναι προς όφελος της ασφάλειας των ανθρώπων αλλά χρησιμεύουν στον κοινωνικό έλεγχο και την καταστολή κάθε ελευθεριακού ανθρώπου ενώ παράλληλα συντηρούν την μικροεγκληματικότηκα και περιφρουρούν τα μεγάλα εγκλήματα των εξουσιαστών. Καλούμε όλους τους ελεύθερα σκεπτόμενους ανθρώπους να αντιδρούν με όποιο τρόπο μπορούνε στην καταστολή και τον κοινωνικό έλεγχο. Να αυτοοργανωθούν για να αντιμετωπίσουν τις επιθέσεις του κράτους και του κεφαλαίου. Να αγωνιστούν για την ανατροπή του συστήματος να αγωνιστούν για μια ελευθεριακή κοινωνία.