Μας εστάλη:

Δυόμισι χρόνια πριν, ο σύντροφος Βασίλης Μάγγος ξυλοκοπήθηκε και προσήχθη από ΜΑΤ, ΟΠΚΕ και ασφαλίτες έξω από τα τοπικά δικαστήρια κατά τη διάρκεια επίθεσης των μπάτσων,  στη συγκέντρωση αλληλεγγύης στους συλληφθέντες ενάντια στην καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ.

Στη συνέχεια, μεταφέρθηκε στο αστυνομικό τμήμα Βόλου όπου υπέστη προσβολές, εξευτελισμούς και βασανιστήρια από τους προστάτες του νόμου, οι οποίοι αργά το βράδυ τον πέταξαν έξω σε ημιλιπόθυμη κατάσταση και με 6 πλευρά σπασμένα, καταλήγοντας εν τέλει στο νοσοκομείο. Μέσα από το νοσοκομείο, έπειτα από τρεις μέρες κατήγγειλε με κείμενο το βασανισμό και τον ξυλοδαρμό του, που τον σημάδεψαν ανεξίτηλα και τον οδήγησαν στον θάνατό του ένα μήνα μετά.

Η δικαστική εξουσία, αφού πέταξε στον κάλαθο των άχρηστων τη μήνυση που άσκησαν οι γονείς του Βασίλη με την κατάθεση δεκάδων αυτοπτών μαρτύρων, αποφάσισε να ρίξει στα μαλακά κάποιους μόνο από τους υπεύθυνους του ξυλοδαρμού του Βασίλη, και να συγκαλύψει τον βασανισμό του.

Στις 21 Οκτώβρη, παρουσία δυνάμεων των ΜΑΤ, με την αίθουσα του μονομελούς πλημμελειοδικείου Βόλου γεμάτη ασφαλίτες και με την αστυνομία να απαγορεύει την είσοδο στους δεκάδες αλληλέγγυους και αλληλέγγυες, ξεκίνησε η δίκη των βασανιστών του Βασίλη Μάγγου για την “ψευδομήνυση” που κατέθεσε ο εισαγγελέας πρωτοδικών Βόλου. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι η αντιεισαγγελέας πλημμελειοδικών απέρριψε την μήνυση της οικογένειας Μάγγου, μήνυση για κακουργήματα ( βασανιστήρια και βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη) και ο εισαγγελέας πρωτοδικών άσκησε αυτεπάγγελτα μήνυση κατά τριών αστυνομικών για πλημμελήματα (επικίνδυνη σωματική βλάβη). Μετά την απορριπτική διάταξη η οικογένεια έκανε προσφυγή στον εισαγγελέα Εφετών στη Λάρισα, ζητώντας να  συνεκδικαστεί η μήνυση της οικογένειας με την ψευδομήνυση της εισαγγελίας Βόλου. Μετά από αρκετές διακοπές, η έδρα αποφάσισε να δεχθεί το αίτημα της υπεράσπισης της οικογένειας και να αναβάλει την δίκη για τις 15 Μαρτίου, καθώς αναμένεται η απόφαση από την εισαγγελία Εφετών Λάρισας. Παράλληλα ζητήθηκε από τον Γιάννη Μάγγο να κατονομάσει τους μάρτυρες της σκηνής του ξυλοδαρμού του Βασίλη.

Τον τελευταίο καιρό, δημιουργούνται εστίες αντίστασης, που προσπαθούν να στήσουν αναχώματα στον ακροδεξιό κατήφορο της νεοφιλελεύθερης επέλασης. Τοπική κοινωνία και συλλογικότητες, που παλεύουν για την προστασία του περιβάλλοντος και την ποιότητα ζωής και γνωρίζουν τα επιχειρηματικά, περιβαλλοντικά σχεδία (LNG, καύση σκουπιδιών, αιολικά πάρκα στο Ν. Πήλιο, Σταγιάτες) δεν περιμένουν τίποτα από την αστική δικαιοσύνη. Ένα μωσαϊκό αντίστασης βρίσκεται σε εξέλιξη και η σύνδεση όλων των αγώνων πέρα από αυτονόητη είναι και αναγκαία.

Η δίκη των τριών αστυνομικών που αναβλήθηκε και η μεθόδευση που την συνοδεύει αποτελούν κομβικό κομμάτι της κατασταλτικής πολιτικής του κράτους. Έχουμε χρέος απέναντι στη μνήμη του Βασίλη, να ξεσκεπάσουμε την αλήθεια από το ψέμα, να μην αφήσουμε τη λήθη να κυριαρχήσει. Έχουμε υποχρέωση ως αγωνιστές-αγωνίστριες να παλέψουμε για αυτά που πάλευε ο Βασίλης και του στοίχησαν τη ζωή καθώς οφείλουμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων.

Σας προωθούμε το υλικό που έχει προκύψει μέσα από τις δράσεις που έχουμε πραγματοποιήσει στο Βόλο εν όψει της δίκης των βασανιστών του Β. Μάγγου. Έχουν πραγματοποιηθεί εκδηλώσεις, παρεμβασεις και διαφορες δράσεις οι οποίες συνεχίζονται.   Το Σάββατο 11/3 στις 12:00 θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση – πορεία ενάντια στις κρατικες δολοφονιες και το σύστημα που τις ξεπλένει στο Βόλο (πλ. Ελευθερίας). Την Τετάρτη 15/3 στις 9:00 θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση έξω από το δικαστικό Μέγαρο Βόλου καθώς θα διεξαχθεί η δίκη των βασανιστών του Β. Μάγγου.

ΝΑ ΜΗΝ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΕΜΠΑΙΓΜΟ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΩΡΑ Η ΚΑΥΣΗ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ

ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΘΑ ΚΡΙΘΕΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

Πρωτοβουλία αναρχικών και κομμουνιστών Βόλου ενάντια στη συγκάλυψη της υπόθεσης

του Βασίλειου Μάγγου