Είμαι κρατούμενος στη φυλακή Νιγρίτας εδώ και 4 μήνες περίπου καθώς έχω μεταφερθεί από άλλο κατάστημα κράτησης για λόγους ασφαλείας. Το διάστημα που βρίσκομαι στη φυλακή Νιγρίτας έζησα και τη δολοφονία του συγκρατούμενου μου Ηλία Καρέλι. Στις 4 Ιούνη στο κανάλι της βουλής παρακολούθησα την ακρόαση του σωματείου των σωφρονιστικών υπαλλήλων με επικεφαλής τον αρχιφύλακα και πρόεδρο των σωφρονιστικών Α.Αραβαντινό. Παρακολουθώντας τη συζήτηση αυτή για το σωφρονιστικό σύστημα, για τα προβλήματα των κρατουμένων, την έλλειψη προσωπικού, το άνοιγμα των φυλακών τύπου ‘Γ κ.α. όπως επίσης συζητήθηκε και το έγκλημα που διέπραξαν οι ίδιοι με τη δολοφονία του Καρέλι.

Καταρχήν θα ξεκινήσω με τα προβλήματα για τις συνθήκες διαβίωσης και ότι συζητήθηκε πάνω σ’αυτό το θέμα. Τα προβλήματα τα οποία έθεσαν με λίγα λόγια ήταν ώστε να ασκήσουν πίεση στο υπουργείο για την άμεση εφαρμογή του νομοσχεδίου για τις ‘Γ τύπου φυλακές, τα πατήματά τους αφορούσαν τον υπερπληθυσμό και ότι λόγω συνωστισμού γίνονται διάφορα περιστατικά καθημερινώς με αποτέλεσμα να προκαλούνται φασαρίες για λόγους θρησκευτικούς, εθνικοτήτων κ.α. πρώτο πάτημα για την άμεση λειτουργία και χτίσιμο καινούργιων φυλακών. Στη συνέχεια μίλησαν για την έλλειψη σωφρονιστικών υπαλλήλων, ότι δεν είναι επαρκής και λόγω έλλειψης δύναμης βρίσκονται σε επικινδυνότητα, δεύτερο πάτημα για ν’ ανέβει ο μισθός τους και να πάρουν κάνα φραγκάκι παραπάνω λόγω επικινδυνότητας. Το μέλημά τους ως τώρα και η πίεση που ασκούν δείχνει το σπρώξιμο στο να γίνουν άμεσα τα νομοσχέδια όσον αφορά τις φυλακές τύπου ΄Γ  και να απομονώσουν όσους αντιστέκονται και δεν υποδουλώνονται ώστε να μην ακούγεται η φωνή μας πέρα από τα τείχη. Και όλα αυτά θα μου πείτε γιατί; Γιατί φοβούνται, φοβούνται τον κάθε αντιστεκόμενο που έχει αξιοπρέπεια και θέλει να ζήσει ελεύθερος.

Στη συνέχεια της συζήτησης έγινε αναφορά και ερώτηση από τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κατριβάνου για τα γεγονότα που συνέβησαν στη φυλακή Νιγρίτας με τον Ηλία Καρέλι, με την άγρια και άκρως εκδικητική ενέργεια τους δολοφονώντας βάναυσα τον αείμνηστο συγκρατούμενό μας. Εκεί πάλι αρνήθηκαν και ήθελαν να βγουν λάδι όπως και στην αρχή με την ανακοίνωση του σωματείου τους ότι οι σωφρονιστικοί της Νιγρίτας δεν συμμετείχαν στη δολοφονία του Καρέλι και ακόμα και τώρα τους υπερασπίζονται και τους θεωρούν αθώους, ενώ οι ίδιοι οι προφυλακισμένοι σωφρονιστικοί έχουν ομολογήσει. Η ειρωνία ποια είναι όμως; Ότι ο Αραβαντινός είπε ότι δεν τον χτυπούσαν για 2μιση ολόκληρες ώρες, αλλά για 7-8 λεπτά. Ποια η διαφορά; Δηλαδή στο να σκοτώσεις κάποιον στο 1 λεπτό ή σε μία ώρα; Ο φόνος είναι φόνος δεν αλλάζει κάτι. Το συμπέρασμά μου από αυτά τα λίγα που άκουσα είναι ότι ασκείται πίεση για να εφαρμοστεί το νομοσχέδιο άμεσα για τις φυλακές τύπου ΄Γ ώστε να μας απομονώσουν και να μη μπορούμε να κινητοποιηθούμε και να αντισταθούμε κόντρα στο σύστημα που μας κρατάει δέσμιους και θέλει να σταματήσει το όνειρό μας για ελευθερία. Το ζουμί όλης της υπόθεσης από την ακρόαση στην επιτροπή είναι η άμεση εφαρμογή του νομοσχεδίου.

Τώρα τι γίνεται; Θα το αφήσουμε έτσι; Πρέπει να παλέψουμε αδέρφια δεν γίνεται να τους αφήσουμε να μας χτίσουν. Η καθημερινότητα μέσα στις ελληνικές φυλακές γίνεται αδέρφια μου όλο και πιο εξοντωτική. Σε μια συνθήκη εκτός των φυλακών όταν ο κόσμος νιώθει να εγκλωβίζεται και να περιορίζεται όλο και περισσότερο, είναι επόμενο στις φυλακές η ίδια κοινωνία στη συμπυκνωμένη της μορφή να βιώνεται σε μεγαλύτερο βαθμό. Η σύγχρονη Ελλάδα δεν θα μπορούσε να μην είναι συνεπής προς την ομαλή εξέλιξη που πρέπει να έχει ως κομμάτι του παγκόσμιου καπιταλισμού, του συστήματος δηλαδή που θέλει όλους όσους ζουν στο εσωτερικό του να αποδέχονται πλήρως του όρους διαβίωσης που θέλει. Οι όροι αυτοί είναι ουσιαστικά οι νόμοι που καθορίζουν τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνει κάποιος. Όταν κάποιος δεν τους αποδέχεται το κράτος και η εξουσία θα προσπαθήσουν να το φέρουν στον «σωστό» δρόμο. Και όταν κάποιος δεν πρόκειται να τον ακολουθήσει θα επιχειρήσουν την εξόντωσή του. Αυτό γίνεται και με εμάς που έχουμε τη δύναμη να αντισταθούμε και δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε ούτε βήμα πίσω. Υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι μέσα από τους οποίους η κυριαρχία θα προσπαθήσει να φτιάξει για κάποιον μια εναλλακτική «κανονική ζωή», το γήπεδο, τα ναρκωτικά, οι κομματικές παρατάξεις κ.α.

Υπάρχουν όμως πολλοί που μέσα από τις επιλογές τους διαταράσσουν την «κανονική ζωή», δηλαδή εμείς που αντιστεκόμαστε στην κυριαρχία, εμείς θα έρθουμε αντιμέτωποι με την άλλη πτυχή των νόμων που είναι η τιμωρία. Τι δηλαδή έχει να αντιμετωπίσει κάποιος που δε συμμορφώνεται μ’ αυτά που πρέπει ή δεν πρέπει γι’ αυτούς. Η φυλακή είναι ο πιο σημαντικός εκπρόσωπος τιμωρίας και το σωφρονιστικό σύστημα είναι μια τελευταία προσπάθεια της εξουσίας να επαναφέρει κάποιον στην οδό της νομιμότητας.  Αφού στη περίπτωση του κράτους και των μηχανισμών του έχει να κάνει με ανθρώπους που ήδη δεν συμμορφώθηκαν,  εφαρμόζει μια σειρά με μεθόδους και στρατηγικές προκειμένου να καταστείλει και να αποσυμπιέσει κάθε τέτοια πιθανότητα σύγκρουσης των κρατουμένων με τη φυλακή και τους υπηρέτες της. Με τη συζήτηση λοιπόν από την ακρόαση των σωφρονιστικών στην ολομέλεια δείχνει το αληθινό πρόσωπο της εξουσίας και το πώς να προλάβουν να μας αποκόψουν απ’ όλες τις επαφές με τις κινητοποιήσεις ή ενημερώσεις που προσπαθούμε για μια αξιοπρεπή συνθήκη διαβίωσης και αντίστασης στην εξουσία.

Οι προτάσεις που συζητήθηκαν είναι η κατάργηση αδειών σε περίπτωση των δικασμένων για το νόμο 187 και 187α το σημαντικότερο γι’ αυτούς το 380 επίσης κ.α. με σκοπό την αναστολή τους μέχρι την εφαρμογή του νομοσχεδίου της ηλεκτρονικής ποδοπέδησης.

Ήδη όπως καταγγέλλουν κρατούμενοι από ενημερώσεις και από φίλους μας που βρίσκονται σε άλλα καταστήματα κράτησης οι άδειες κόβονται εδώ και καιρό, ακόμα και σε κρατούμενους που έπαιρναν άδειες-φρέσκο παράδειγμα στις φυλακές Διαβατών έκοψαν τακτικές άδειες και όλα αυτά υπό το φόβο της πειθαρχικής δίωξης της επιτροπής σε περίπτωση παραβίασης.

Και όλα αυτά τα αφήνουμε να συμβούν ενώ τώρα διαμορφώνονται φυλακές υψίστης ασφαλείας, απ’ την πίεση που ασκεί το σωφρονιστικό σωματείο, στην οποία θα μεταφερθούν όσοι κατηγορούνται ή έχουν καταδικαστεί για συμμετοχή σε «τρομοκρατική» οργάνωση ή και ανά περίπτωση κάθε αντιστεκόμενου κρατούμενου.

Ο σωφρονιστικός κώδικας προβλέπει διαχωρισμό κρατουμένων (υπόδικοι, καταδικασμένοι κ.λ.π) οπότε προς τι η ειδική φυλακή; Μήπως για να καταστείλουν ενδεχόμενες κινητοποιήσεις;

Όπως ανέφερε ο Αραβαντινός θα ακολουθήσει μαύρος Οκτώβρης (σπίθα για φωτιά ο Αραβαντινός και γρήγορη εφαρμογή του νομοσχεδίου). Ο πονηρούλης! Μήπως για να επανέλθει το καθεστώς απομόνωσης των κρατουμένων τώρα που τα αιτήματά τους ακούγονται στην κοινωνία; Μήπως για να αποτελεί ένα ακόμη φόβητρο για όλους τους κρατούμενους μη βρεθούν σ’αυτή την ειδική φυλακή αν διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους;

Λίγα λόγια και για έναν συγκρατούμενό μας που παραβίασε την άδειά και μετά την σύλληψή του προσπάθησαν να τον εξευτελίσουν πρώτα σαν άντρα και μετά σαν κρατούμενο. Πρόκειται για τον Μπεχίρι Αρτάν ή Ελευθέριο Καρτέλα που μετά τη σύλληψή του οδηγήθηκε πίσω στη φυλακή Νιγρίτας. Εκεί υπέστη ξυλοδαρμό από την εξωτερική φρουρά και μεταγωγή του στο νοσοκομείο Νιγρίτας. Εκεί προσπάθησαν να του κάνουν κλύσμα με την πρόφαση της μεταφοράς ναρκωτικών. Ο συγκρατούμενός μας στάθηκε αξιοπρεπής και αντιστάθηκε στον απόλυτο εξευτελισμό.

Τελικά μετά τη σθεναρή άρνησή του η εξωτερική φρουρά υποχώρησε.

Όλα αυτά συνέβησαν μετά από μια δολοφονία κρατουμένου στην ίδια φυλακή.

Αυτά από μένα φίλοι, σύντροφοι, συγκρατούμενοι και συναγωνιστές μου.

ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ

ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΥΠΟΜΟΝΗ ΣΤΟΝ ΑΔΕΡΦΟ ΣΠΥΡΟ ΣΤΡΑΤΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ

ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΔΙΚΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΗΣΤΕΙΑ ΤΟΥ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ ΚΑΙ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΔΙΚΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ΣΠΦ

ΜΙΑ ΔΥΝΑΤΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΥΨΩΜΕΝΗ ΓΡΟΘΙΑ

 

Ραμαντάνογλου Μιχάλης

 Φυλακή Νιγρίτας Σερρών

απο athens.indymedia.org