Ενάντια σε στολές και ομοιομορφία.

Οι εργαζόμενοι δεν είναι μπάτσοι καμιάς εταιρίας.

 

Τα τελευταία χρόνια η κρατική καταστολή γίνεται όλο και πιο έντονη σε όλες τις πτυχές της ζωής μας. Η αντίσταση σε οποιαδήποτε απόφαση της πολιτική και οικονομικής εξουσίας παρεμποδίζεται με κάθε τρόπο είτε αυτός είναι νομικά καλυμμένος είτε όχι (κήρυξη απεργιών ως παράνομες ή καταχρηστικές, εκβιασμοί σε εργασιακούς χώρους, ποινικοποίηση φιλικών και κοινωνικών σχέσεων, εισβολή σε κοινωνικούς χώρους, προληπτικές προσαγωγές και γενικότερα ποινικοποίηση και στοχοποίηση ιδεών και αγωνιζόμενων ανθρώπων). Η παρουσία ένστολων στην καθημερινότητα μας, η οποία στηρίζεται μέσω της προπαγάνδας των Μ.Μ.Ε., έχει στόχο την εδραίωση της, στις συνειδήσεις της κοινωνίας ως φυσιολογική και απαραίτητη. Τέτοιου είδους αντιλήψεις θα γυρίσουν μπούμερανκ σε αυτούς που τις υιοθετούν και ενώ τώρα δεν έχουν διάθεση να αγωνιστούν κάποτε θα τους είναι αναγκαίο.

Το πανεπιστήμιο το οποίο ήταν ανέκαθεν χώρος διακίνησης ελεύθερων ιδεών άρχισε να υιοθετεί την εξουσιαστική δομή τη κοινωνίας, από την απεριόριστη εξουσία των καθηγητών, τον τρόπο που γίνονται οι γενικές συνελεύσεις (βλ. μικρή βουλή), την ύπαρξη κομματικών παρατάξεων, τις εκλογές, τα ρουσφέτια μέχρι και τους μπάτσους επιτηρητές στις εξετάσεις. Οπότε δεν μας φαίνεται παράλογη η πληροφορία ότι μέχρι πρότινος φύλακες/θυρωροί θα μεταλλαχθούν σε φύλακες/ένστολους μπάτσους.

Η ιδιωτική αθηναϊκή εταιρία που έχει εργολαβία την φύλαξη του Δ.Π.Θ. έχει σκοπό την επιβολή στολής στους εργαζόμενους της. Με αυτή την κίνηση γεννιούνται κάποια ερωτήματα:

  • Τι κόστος θα έχουν οι στολές και ποιοι θα επωφεληθούν από αυτό (πανεπιστημιακές δαπάνες);
  • Τι σημαίνει η στολή για το άμεσο μέλλον στο πανεπιστήμιο και ποιος ο συμβολισμός της;
  • Τι άλλες αρμοδιότητες θα έχουν οι πλέον ένστολοι φύλακες; Μήπως οι νέες αυτές αρμοδιότητες θα είναι η αιτία αντικατάστασης των μεσήλικων εργαζομένων από νεότερους φουσκωτούς με εξοπλισμό;
  • Άραγε θα κουβαλάνε και τα κόμπλεξ των ήδη ένστολών;

Οι μέχρι τώρα αρμοδιότητες των φυλάκων/θυρωρών είναι για την εξυπηρέτηση των φοιτητών και άλλων πολιτιστικών ομάδων και την καταγραφή συμβάντων όταν δεν γίνονται μαθήματα. Οι νέες αρμοδιότητες που ίσως προκύψουν μετά την εφαρμογή στολής θα είναι στα πρότυπα πανεπιστημίων του εξωτερικού όπου οι φύλακες είναι οι μπάτσοι των φοιτητών κάτι σαν τους στρατονόμους για τους φαντάρους. Επίσης σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να παραχωρηθεί κατοχή ειδικού εξοπλισμού όπως γκλοπ, σπρέι πιπεριού κ.α. Τέλος υπάρχει πιθανότητα να απαγορευτεί η είσοδος σε όποιον δεν είναι φοιτητής καταργώντας έτσι τον όρο/σύνθημα «το άσυλο ανήκει στο λαό».

Η αντίδραση πρέπει να ξεκινήσει από τους ίδιους τους εργαζόμενους με την στήριξη όλων μας γιατί πρέπει να καταλάβουμε ότι οι μπάτσοι είναι το ίδιο είτε δημόσιοι είτε ιδιωτικοί και σε καμία περίπτωση δεν είναι τα παιδιά των εργατών αλλά τα σκυλιά των αφεντικών.

Σαν αναρχικοί είμαστε εναντίον κάθε είδους αστυνόμευση και φύλαξη. Όσον αναφορά το παραπάνω κείμενο παίρνουμε θέση για να προβλέψουμε και να προλάβουμε όλα όσα συνεπάγεται η στολή ειδικά στα πανεπιστήμια. Ακόμα να προβάλουμε το δίλημμα των εξουσιαστών προς τους εργαζόμενους: Άνεργος ή μπάτσος/ρουφιάνος;