Το Σάββατο 5/2/2022 πραγματοποιήσαμε μικροφωνική στη παλιά νομική απέναντι στη λέσχη σίτισης. Επί δύο ώρες μοιράστηκαν στη λέσχη και στον πεζόδρομο, εκατοντάδες κείμενα και πετάχτικαν εκατοντάδες τρικάκια, ενώ κρεμάσαμε και δύο πανό κατά της ΟΠΠΙ. Ακολουθεί το κείμενο που μοιράστηκε.

‘’πετώντας αργά πάνω απ’τις στέγες

οι μονάδες καταστολής

πήρανε θέσεις σιωπηλά

στα καλώδια της ΔΕΗ

παρατάχθηκαν αθόρυβα στους διαδρόμους του ΙΚΑ

πιάσαν την έξοδο από τα φροντιστήρια

και το έμπα στα γήπεδα…

έξω από την πόρτα μου παρκάρει επαναληπτικά

μια ατελείωτη κηδεία εκπαιδευμένων αστυνομικών

σπρώχνουν απ’ τη χαραμάδα το φέρετρο μέσα…’’

Κατερίνα Γώγου, Ιδιώνυμο,1980

Αν και τα παραπάνω λόγια μας έρχονται από μια μακρινή δεκαετία, δείχνουν να είναι πιο επίκαιρα από ποτέ. Η κατάσταση που περιγράφεται ωστόσο δείχνει να εξελίσσεται με τέτοιο τρόπο, που ακόμα και η πιο ασάλευτη φαντασία δεν θα μπορούσε να έχει εκφράσει. Πλέον οι μονάδες καταστολής θα βρίσκονται παντού,θα αυξάνονται και θα αλλάζουν τη μορφή τους. Όσο η παρουσία τους ταυτίζεται με την κανονικότητα τόσο θα κλιμακώνεται και η δυστοπία που ζούμε. Άλλωστε η κρατική εξουσία , από ότα προϋπήρξε ανακάλυψε πως ότι δεν μπορεί να επιβάλει με την πειθώ και τον ορθό λόγο, θα το πράττει δια του φόβου, δια της ‘’επιτήρησης’’ και φυσικά με τη διαστρέβλωση της αλήθειας. Φτάνοντας στο σήμερα παρατηρούμε τις κυβερνήσεις να υιοθετούν το παραπάνω τρίπτυχο με τους πιο έκδηλους τρόπους. Δείχνουν έτοιμες να τα βάλλουν με κάθε τι ελευθεριακό. Από τις τέχνες και τη μουσική μέχρι τις συναναστροφές και τη δράση των ανθρώπων. Με περίσσια αλαζονεία και αυταρχισμό επιδιώκουν την όλο και μεγαλύτερη ανάμειξη τους, στα ζητήματα τηςανθρώπινης ζωής…μέχρι να επιβάλουν τον πολιτισμό και τη καθημερινότητα της υποτέλειας.

Από την πρώτη στιγμή βέβαια γνώριζαν καλά πως για να γίνουν τα παραπάνω θα έπρεπε να ‘’πειθαρχήσει’’ το προπύργιο της ελεύθερης σκέψης και της αντίδρασης. Το μέρος που συνδέθηκε με τους κοινωνικούς αγώνες και τις εξεγέρσεις ανά τον κόσμο όσο κανένα. Αυτό φυσικά δεν είναι άλλο από το πανεπιστήμιο. Ξεκίνησε έτσι από τον Δεκέμβριο του 2020 να συζητιέται η είσοδος των μπάτσων στους χώρους των σχολών. Ευθύς αμέσως τα καλοπληρωμένα μέσα εξαπάτησης άρχισαν…η μάλλον συνέχισαν να συνθέτουν μια εικόνα για τις σχολές που καμία σχέση δεν έχει με την πραγματικότητα. ’’Κέντρα ανομίας’’, ‘’εμπόριο ναρκωτικών’’, ’’γιάφκες’’ και τι δεν είχε ο λόγος των βολεμένων που απ ότι φαίνεται δεν έχουν περάσει ούτε έξω από Ελληνικό πανεπιστήμιο. Για μια ακόμη φορά τα πιστά τσιράκια της εξουσίας επιστρατεύονται για να στρώσουν τον δρόμο για την εφαρμογή ενός φασιστικού σχεδίου. Παρουσιάζουν την παρουσία των μπάτσων στις σχόλες ως αναγκαιότητα επιδιώκοντας την κοινωνική νομιμότητα μέσα από τόνους λάσπης και προπαγάνδας. Όλα τα παραπάνω ασφαλώς ξεκινάνε από υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη που κάνουν λόγο για ‘’ανοχύρωτα πανεπιστήμια’’, ‘’μειοψηφίες’’ και ‘’μπαχαλάκηδες’’.

Ας δούμε όμως τι προβλέπει αυτό το περιβόητο νομοσχέδιο που θα ‘’σώσει’’ την ελληνική παιδεία. Αρχικά προβλέπεται η τοποθέτηση τουρνικέ και ελεγκτών- μπάτσων στις εισόδους. Βασική προυπόθεση είναι και η ύπαρξη κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης στους χώρους του πανεπιστημίου, όλα θα ελέγχονται από διαμορφωμένους χώρους που θα στεγάζονται οι μπάτσοι και κανείς/καμία δεν θα ξεφεύγει από το άγρυπνο μάτι του νόμου. Οι ‘’παραβάτες’’ θα τιμωρούνται με αυστηρές ποινές και πειθαρχικά. Έτσι το πανεπιστήμιο θα απολέσει τον ελευθεριακό – ριζοσπαστικό και ακαδημαικό του χαρακτήρα και θα μετατραπεί σε ένα ακόμη σωφρονιστικό ίδρυμα. Το μόνο που θα λείπει θα είναι οι τέσσερις πύργοι στις γωνίες του προαυλίου…

Στην εκστρατεία κοινωνικής νομιμοποίησης για το έκτρωμα που ετοιμάζει η κυβέρνηση έρχεται να προστεθεί και η τελευταία δήλωση Θεωδορικάτου, με την έναρξη της εκπαίδευσης των πρώτων Ο.Π.Π.Ι στην Κομοτηνή. Σύμφωνα με τον ίδιο, θα είναι όλοι πτυχιούχοι Α.Ε.Ι που έχουν ταλαιπωρηθεί κατά τα φοιτητικά τους χρόνια από τους ‘’μπαχαλάκηδες’’. Η δήλωση αυτή, από μόνη της υποβαθμίζει το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα καθώς τα πανεπιστήμια γίνονται φυτώρια μπάτσων και λοιπών κρατικών υπαλλήλων αντί να προάγουν την επιστημονικότητα και τη μόρφωση. Η υποβάθμιση βέβαια έχει ξεκινήσει πολύ νωρίτερα,όταν η κυβέρνηση εξίσωνε τα πτυχία των δημόσιων σχολών με εκείνα των κολεγίων υπηρετώντας τις ορέξεις επιχειρηματικών κύκλων από το σινάφι της. Συνεχίστηκε με το έκτρωμα Κεραμέως για τις πανελλαδικες και την ψήφιση του Ν+2, που επιβεβαίωσαν πως σε μια ‘’φιλελεύθερη δημοκρατία’’ η παιδεία είναι προνόμιο των λίγων και εκλεκτών αρίστων.

Το εκπαιδευτικό προσωπικό που θα διαμορφώνει συνειδήσεις στα εν λόγο ιδρύματα δεν θα μπορούσε να διαφέρει και πολύ από το ποιόν, αυτών που το δημιούργησαν: Τοκογλύφοι, καταχραστές δημοσίου χρήματος , ρουφιάνοι , παιδεραστές και η λίστα δεν τελειώνει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο καθηγητής Αναστάσιος Δράκος της ΑΣΣΟΕ ο οποίος εμπλέκεται σε κύκλωμα παιδεραστίαςσε Ελλάδα και εξωτερικό μαζί με μέλη της κυβέρνησης όπως τον Νίκο Γεωργιάδη. Παρά τις κατηγορίες που τον βαραίνουν εξακολουθεί να διδάσκει και να απολαμβάνει προνόμια με τον πρύτανη του ιδρύματος Δημήτρη Μπουραντώνη να τον υπερασπίζεται δημόσια ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός τον προτείνει γιακυβερνητικές θέσεις.

Για εμάς η πραγματική μάστιγα των πανεπιστημίων είναι ο κύκλος διαπλοκής που φέρει την σφραγίδα των ‘’αρίστων’’. Την ευθύνη για την κατάσταση που πάει να διαμορφωθεί την φέρει όχι μόνο η κυβέρνηση αλλά και όσοι λίγο η πολύ ευθυγραμμίζονται με την πολιτική της και παίζουν το δικό τους ρόλο στην εδραίωση της.

Είδαμε έτσι να εμφανίζεται στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ένα πρόγραμμα ‘’κατάρτισης’’ με τίτλο ‘’Τρομοκρατία και ριζοσπαστικοποίηση: εγκληματολογικές και ψυχολογικές διαστάσεις΄΄ . Σε ένα πανεπιστήμιο που στην πόλη αριθμεί κυρίως σχόλες ανθρωπιστικών σπουδών αντί το ενδιαφέρον να στρέφεται σε μείζον θέματα όπως το προσφυγικό, το διεφθαρμένο δικαστικό, την παρωδία του σωφρονισμού η τις φασιστικές πρακτικές των κρατών βλέπουμε το πρόβλημα να είναι η ριζοσπαστικοποίηση…όλα τα άλλα τα λύσαμε. Δεν περιμέναμε βεβαία τίποτα καλύτερο από ένα πανεπιστήμιο που για ομιλητές του έχει τον Κούγια και τον ‘Αδωνι.Που η ‘’διοίκηση’’ του εξαφανίζεται σε κάθε πολιτική δράση (βλέπε εκκένωση στεκιού, επανακατάληψη, καταλήψεις σε πρυτανεία και παλιά νομική κ.α πολλά ).

Δεν περιμέναμε τίποτα καλύτερο από ένα πανεπιστήμιο που αγοράζει ηλεκτρικά αυτοκίνητα που δεν έχει καν πως να φορτίσει ενώ βασικές υποδομές όπως θέρμανση και νερό είναι ανύπαρκτες. Που κάνει δυόμισι χρόνια να επισκευάσει ένα αμφιθέατρο και αντί να απολογείται ρίχνει την ευθήνη της συντήρησης στους φοιτητές και που φυσικά… κρατάει στάση ουδετερότητας στο ζήτημα εισόδου των μπάτσων στις σχολές μέχρι και σήμερα.

Από την πλευρά μας…για όσο σας φαίνεται λογικό να διδάσκουν τύποι σαν τον Δράκο, θα είμαστε εκείνα τα πέντε λεπτά που θα του θυμίζουν πως κανένα κονέ με την κυβέρνηση δεν είναι αρκετό για να τον σώσει απ’ την οργή μας. Όσο δεν θα σας προκαλεί εντύπωση η εικόνα του μπάτσου με το όπλο στο χέρι εντός της σχολής, εμείς θα είμαστε οι καρέκλες που θα προσγειώνονται στο κεφάλι του. Για όσο επιδιώκεται ένα πανεπιστήμιο με συστήματα ελέγχου και επιτήρησης, θα είμαστε τα σφυριά που θα τα σπάνε. Για όσο ονειρεύεστε ένα αστυνομοκρατούμενο πανεπιστήμιο, θα είμαστε τα φλεγόμενα οδοφράγματα που θα μπλοκάρουν την είσοδο στις δυνάμεις καταστολής

Για τους νομιμόφρονες και φιλήσυχους πολίτες, τους αγανακτισμένους του διαδικτύου και τις σιωπηλές ΄΄πλειοψηφίες΄΄ που ως αυτοσκοπό της ζωής τους έχουν το ξέπλυμα και την ‘’νομιμοποίηση’’ της κρατικής ρητορικής της εκάστοτε κυβέρνησης. Που ζουν για να βρουν μια θέση στον συστημικό μηχανισμό. Σας δίνουμε το λόγο μας πως όπως πάντα θα είμαστε η άμμος στον μηχανισμό που υπηρετείτε, έτσι και για εσάς θα είμαστε πάντα ο χειρότερος σας εφιάλτης

ΑΝΑΡΧΙΚΟ ΣΤΕΚΙ UTOPIA A.D.