Η αντιμετώπιση της πανδημίας από τα κράτη παγκοσμίως αποδείχτηκε δολοφονική, δείχνοντας για ακόμη μια φορά τον ξεκάθαρο ρόλο των κρατών και τη φύση των καπιταλιστικών και εξουσιαστικών μηχανισμών. Είναι γνωστό πως όπως κάθε κρίση έτσι και η πανδημία πλήττει κυρίως την κοινωνική βάση, ενώ όσο η καπιταλιστική ανάπτυξη θα αυξάνεται λεηλατώντας τη φύση, καταστρέφοντας αρχέγονα δάση, νέες πανδημίες θα εμφανίζονται.

Η διαχείριση της πανδημίας, από υγειονομική κρίση, μετατράπηκε με συνοπτικές διαδικασίες σε ζήτημα καταστολής, επιβολής και ελέγχου, μιας και η επίδειξη δύναμης ήταν το μοναδικό πολιτικό θέμα της κυβέρνησης μέσα σε μια γενικευμένη κρίση.

Οι χιλιάδες νεκροί από την πανδημία δικαιολόγησαν τον εγκλεισμό, που με τη σειρά του έφερε νέες παρενέργειες (κατάθλιψη, αυτοκτονίες, ενδοοικογενειακή βία, χρήση ναρκωτικών κτλ). Παράλληλα το κράτος και το κεφάλαιο άρπαξαν την ευκαιρία για ιδιωτικοποίηση της υγείας, υποβαθμίζοντας το δημόσιο σύστημα υγείας ακόμη περισσότερο εξαγγέλλοντας μάλιστα μέχρι και κλείσιμο κάποιων νοσοκομείων. Αυξήθηκε η καταστολή, ψηφίστηκαν φασιστικοί νόμοι εν μέσω lockdown (περιβαλλοντικό, εκπαιδευτικό, εργασιακό, πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, ιδιωτικοποίηση νερού κτλ). Η ψηφιοποίηση της καθημερινότητας, αντικατέστησε τις διαπροσωπικές σχέσεις με τον φόβο του ιού, δίνοντας στο κεφάλαιο νέες ευκαιρίες και πεδία δραστηριοποίησης με λιγότερο κόστος, ενώ στο κράτος έδωσε την ευκαιρία για την ενδυνάμωση και τον εκσυγχρονισμό της καταστολής και του ελέγχου. Νέες εφαρμογές επιβάλλονται εντέχνως για τα “έξυπνα” κινητά με την δικαιολογία της διευκόλυνσης και του κορωνοϊού. Έξυπνες συσκευές για όλο και περισσότερους χαζούς ανθρώπους.

Στο όνομα της κοινωνικής αλληλεγγύης και αφού πρώτα δοκιμάστηκε το παραμύθι περί “ατομικής ευθύνης” και κατά συνέπεια με βάση την “θεωρία” τους, αυτό της κοινωνικής αποξένωσης και αποστασιοποίησης, σειρά παίρνει η καμπάνια για τον εμβολιασμό του πληθυσμού με το ειρωνικό όνομα “ επιχείρηση ελευθερία ”.

Τα καθάρματα της νέας δημοκρατίας μας έχουν συνηθίσει σε ειρωνικά ονόματα όπως την περίοδο κυβέρνησης Σαμαρά, όπου οι επιχειρήσεις σκούπα εναντίον μεταναστών ονομάστηκαν “Ξένιος Ζευς”, ενώ το τότε νομοσχέδιο για συγχώνευση και κατάργηση τμημάτων και σχολών του πανεπιστημίου ονομάστηκε σχέδιο “Αθηνά”

Όπως το lockdown, έτσι και το εμβόλιο λειτουργεί για το κράτος ως εργαλείο αντιμετώπισης της πανδημίας, ενώ καμία συζήτηση δεν γίνετε για την δημιουργία και χορήγηση φαρμάκων η για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας, αντίθετα όπως προαναφέραμε γίνεται λόγος για μύωση τον νοσοκομείων. Το στοίχημα για την κυβέρνηση είναι η επαναφορά στην καπιταλιστική κανονικότητα. Τα εμβόλια λοιπόν είναι τα χρησιμότερα εργαλεία στη προσπάθεια επαναφοράς και όποιοι δεν θα πειθαρχούν θα αποκλείονται από τα κοινά, ενώ θα έρχονται αντιμέτωποι με απολύσεις και κάθε είδους νοσηρούς περιορισμούς. Ο φασισμός σε όλο του το μεγαλείο, lockdown: “κλειστείτε σπίτια σας ή ψοφήστε”, εμβόλια: “εμβολιασμένοι η αποβράσματα”.

Σχετικά λοιπόν με τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού υπάρχουν πολλές και λογικές αμφιβολίες (παρενέργειες, αποτελεσματικότητά, συχνότητα, τεχνητό mRNA – κάτι που ξεφεύγει ακόμα και τα επίσημα θεσμοθετημένα στάδια και πρωτόκολλα πειραματικών δοκιμών) ενώ παράλληλα διακυβεύονται δισεκατομμύρια για τις φαρμακευτικές βιομηχανίες. Κρατάμε μικρό καλάθι όταν μας λένε να εμβολιαστούμε για το καλό μας και το καλό της κοινωνίας. Έχουμε κάθε λόγο να είμαστε καχύποπτοι και δύσπιστοι όταν βλέπουμε να χορηγείται, ακόμα και να επιβάλλεται, ένα φαρμακευτικό σκεύασμα σε όλο τον κόσμο, παρόλο που βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο, ειδικά όταν κατασκευάζεται από εταιρίες οι οποίες έχουν παραπεμφθεί στο δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας σε τριτοκοσμικές χώρες, με πειραματικά εμβόλια και διασπορά ασθενειών. Κρατάμε αποστάσεις από όποιον μας πιέζει να γίνουμε πειραματόζωα.

Το ζήτημα της υγειονομικής υποχρεωτικότητας, έμμεσα ή άμεσα γεννά νέες διακρίσεις, ανασυγκροτεί τις σταθερές που υπάρχουν ως αναφορά το ανθρώπινο σώμα ακόμη και τη συμμετοχή του ατόμου στο κοινωνικό σύνολο. Ο έλεγχος για τη πρόσβαρη και τη μετακίνηση θα γίνετε πλέων μέσω των ψηφιακών υγειονομικών πιστοποιητικών- διαβατηρίων (ούτε λόγος για προσωπικά δεδομένα) και οι αποκλίνουσες συμπεριφορές θα τιμωρούνται με αποκλεισμούς.

Ένα υγειονομικό απαρτχάιντ γεννιέται και συζητήσεις κυβερνητικών στελεχών για το ποιοι θα ‘ναι οι αποτελεσματικότεροι τρόποι διαχωρισμού των εμβολιασμένων από τους ανεμβολίαστους δίνουν και παίρνουν. Δρομολόγια στα ΜΜΜ μόνο για εμβολιασμένους, αποκλεισμός των ανεμβολίαστων από κλειστούς χώρους όπως τους χώρους εστίασης Covid Free που ξεκίνησε να ισχύει, ακόμα και αποκλεισμούς από τα Super Market θέλει να επιβάλλει η πιο φασιστική διακυβέρνηση της χώρας μετά την Χούντα. Ίσως αυτά να συζητούσε όλος αυτός ο φασιστικός συρφετός που μαζεύτηκε για να κάνει το φεστιβάλ δημοκρατίας!

Η κυβέρνηση όμως προσπαθεί και να πείσει υποτίθεται τον κόσμο να εμβολιαστεί, οι δωροδοκίες των 150 ευρώ για τους νέους είναι ένα από τα παραδείγματα της ολοένα και μεγαλύτερης πνευματικής οπισθοδρόμησης της κοινωνίας (νέοι που πείστηκαν και ποζάρουν στα social media εμβολιασμένοι περιμένοντας το 150αρι ), ενώ ένα άλλο αποτέλεσμα της κοινωνικής οπισθοδρόμησης είναι η ενδυνάμωση των συνωμοσιολογικών κύκλων και η επανεμφάνιση στο δημόσιο χώρο φασιστών, θρησκόληπτων, εθνικιστών κτλ που έχουν καπελώσει με την βοήθεια και των ΜΜΕ όσες αντιδράσεις υπάρχουν για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, την καταστολή και τα μέτρα της κυβέρνησης.

Οι αντιδράσεις πρέπει να συνεχίσουν με πολιτικό, επαναστατικό και ριζοσπαστικό λόγο, ρεαλιστικά επιχειρήματα και προτάσεις και όχι με τα κενά ρεαλιστικού και πολιτικού περιεχομένου επιχειρήματα- συνθηματολογία των οποίων οι εμπνευστές μόνο στα λόγια αμφισβητούν το κράτος και τα μέτρα της κυβέρνησης, ενώ στην πραγματικότητα το εξυπηρετούν με το καπέλωμα τον αντιδράσεων από όλους αυτούς τους χουντοβασιλικούς, νεοναζί και κάθε λογής εθνικιστών. Στόχος πρέπει να είναι το σύστημα και η ιεραρχική δομή του, το κράτος και το κεφάλαιο.

Ο εχθρός δεν είναι αόρατος και πρέπει να γίνει κατανοητός απ όλους, είναι το συστήματος που απ τη φύση του παράγει πανδημίες, θάνατο, φτώχεια, ανισότητα και πολέμους και δε νικιέται εκ των έσω ούτε και με την αντικατάσταση των εξουσιαστών από άλλους “σωτήρες” εξουσιαστές. Η καταστολή της ελευθερίας επιλογών του ατόμου στο όνομα του συνόλου του “κοινού καλού” και της κοινωνίας είναι ο θεμέλιος λίθος του φασισμού. Τα προτάγματα μας πρέπει να βασίζονται στην ατομική ελευθερία αν θέλουμε να οικοδομήσουμε ελεύθερες κοινότητες. Πλέων δεν έχει νόημα να αγωνιζόμαστε για δικαιώματα- παραχωρήσεις από τους εξουσιαστές, εκμεταλλευτές μας, αλλά για την καταστροφή τους με ότι μέσο αντιστοιχεί στον καθένα και την κάθε μία.

Ενάντια Στη Δυστοπία Τους Προτάσσουμε Την ΟΥΤΟΠΙΑ Μας

Η Επιστροφή Στη Κανονικότητα Σημαίνει Επανάληψη Της Ίδιας Κατάστασης

Αναρχικό Στέκι UTOPIA A.D.