Η Αίγυπτος είναι μία χώρα 80 εκατομμυρίων κατοίκων, με κυρίαρχο το αραβικό και μουσουλμανικό στοιχείο. Είναι η μεγαλύτερη χώρα της Μέσης Ανατολής και η τρίτη μεγαλύτερη της Αφρικής. Κυβερνάται από τον Χόσνι Μουμπάρακ από το 1981.

Τι συμβαίνει;

Εμπνευσμένοι από τις πρόσφατες ταραχές στην Τυνησία που οδήγησαν στην πτώση της εκεί κυβέρνησης και το διωγμό του δικτάτορα της Τυνησίας, Μπεν Αλί, οι Αιγύπτιοι -όπως και άλλοι αραβικοί λαοί, με σημαντικότερους τους Αλγερινούς- διαμαρτύρονται ενάντια στο απολυταρχικό καθεστώς, την διαφθορά και τη φτώχεια. Στην Αίγυπτο, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτών βγήκαν στους δρόμους.

Ποια είναι τα προβλήματα των Αιγυπτίων;

Πρακτικά, δεν έχουν περισσότερη ελευθερία από τους Τυνήσιους. Η Αίγυπτος κατατάσσεται στην 138η θέση σε σύνολο 167 χωρών, στον Κατάλογο Δημοκρατικότητας του περιοδικού The Economist. Η Τυνησία βρίσκεται μόλις 7 θέσεις πιο πίσω. Και οι Αιγύπτιοι είναι σαφώς πιο φτωχοί από τους Τυνήσιους.

Πώς ξεκίνησε η εξέγερση;

Οι τωρινές διαδηλώσεις ξεκίνησαν με αφορμή τις αντίστοιχες στην Τυνησία. Αλλά, όπως και στην περίπτωση της Τυνησίας, η αρχική σπίθα ήταν ένα συγκεκριμένο περιστατικό: το ξυλοκόπημα μέχρι θανάτου ενός νεαρού, του Khaled Said, από την αστυνομία . Βέβαια, τα πραγματικά αίτια είναι βαθύτερα και σημαντικότερα.

Το χρονικό της εξέγερσης

18/1/2011

Ένας 25χρονος άνεργος αυτοπυρπολείται και πεθαίνει στην Αλεξάνδρεια. Άλλος ένας άνδρας, ένας σαραντάρης δικηγόρος, αυτοπυρπολείται έξω από τα κεντρικά γραφεία της κυβέρνησης στο Κάιρο. Ενώ στις 20/1 ακόμη 2 άνθρωποι αυτοπυρπολούνται.

25/1/2011

Στην εθνική εορτή της αστυνομίας, Αιγύπτιοι κατεβαίνουν στους δρόμους ονομάζοντας την ημέρα «ημέρα της οργής». Χιλιάδες διαδηλώνουν στο Κάιρο, και κατευθύνονται προς τα γραφεία του κυβερνώντος Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος, το Υπουργείο Εξωτερικών και το κτήριο της Εθνικής Τηλεόρασης. Αντίστοιχες διαδηλώσεις γίνονται σε ολόκληρη τη χώρα. Η αστυνομία συγκρούεται με τους διαδηλωτές και γίνεται χρήση χημικών και Αυρών(κανόνια νερού) εναντίων των διαδηλωτών που φωνάζουν «Κάτω ο Μουμπάρακ» στην κεντρική πλατεία του Καΐρου.Ταραχές εκδηλώνονται στην Αλεξάνδρεια, στις πόλεις Μανσούρα και Τάντα κοντά στο Νείλο και στην πόλη της νότιας Αιγύπτου, Ασσιούτ.  Οι οργανωτές των διαδηλώσεων βασίζονται κυρίως σε κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebook και το Twitter.Αργά το βράδυ, η αστυνομία ρίχνει δακρυγόνα σε χιλιάδες διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί στο κεντρικό Κάιρο απαιτώντας την παραίτηση του Μουμπάρακ και ζητώντας μεταρρυθμίσεις.

27/1/2011

Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται. Εκατοντάδες συλλαμβάνονται, αλλά οι διαδηλωτές λένε πως δεν θα τα παρατήσουν μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Γίνονται βίαιες συγκρούσεις με την αστυνομία σε γειτονιές του Καΐρου. Το ίδιο και στο Σουέζ και την Ισμαηλία, ενώ στο Sheikh Zuweid, εκατοντάδες βεδουίνοι ανταλλάσσουν πραγματικά πυρά με την αστυνομία. Ένας 17χρονος σκοτώνεται.

Λίγη ώρα μετά τη δημοσιοποίηση του video της δολοφονίας του νεαρού μέσω των κοινωνικών δικτύων και του Associated Press, η χρήση Facebook, Twitter και Blackberry Messenger διακόπτεται σταδιακά σε ολόκληρη τη χώρα. Επίσης, συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας ακτιβιστών διακόπτονται.

28/1/2011

Καθώς η χώρα προετοιμάζεται για άλλη μια μέρα μαζικών διαδηλώσεων μετά την προσευχή της Παρασκευής, το internet και η κινητή τηλεφωνία υπολειτουργούν. Ο Μουμπάρακ Mubarak επιβάλλει απαγόρευση κυκλοφορίας από τη δύση μέχρι την ανατολή του ηλίου και καλεί το στρατό να βοηθήσει την αστυνομία στην επιβολή της.

Σε πείσμα των διαδόσεων της κυβέρνησης πως οι εξεγερμένοι είναι μόνο μουσουλμάνοι, πολλοί Αιγύπτιοι χριστιανοί αψηφούν την απαγόρευση και κατεβαίνουν στις πλατείες για να περιφρουρήσουν τους μουσουλμάνους συμπατριώτες τους κατά τη διάρκεια της προσευχής τους. Οι διαδηλώσεις ξεκινούν αμέσως μετά την προσευχή, από μουσουλμάνους και χριστιανούς ενωμένους.

Στο Κάιρο οι δυνάμεις καταστολής ρίχνουν δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες  για να διαλύσουν δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτών. Στο Σουέζ άλλος ένας διαδηλωτής δολοφονείται. Στην Αλεξάνδρεια πυρπολείται το κυβερνητικό κτήριο. Mε βάση πληροφορίες, τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχουν σκοτωθεί -έξι διαδηλωτές και δύο αστυνομικοί-, ενώ εκατοντάδες  είναι οι τραυματίες. Ο αριθμός των συλληφθέντων έχει φτάσει τους 1000.

Ο Μουμπάρακ δηλώνει πως λυπάται για τα θύματα των συμπλοκών και πως η κυβέρνησή του σέβεται την ελευθερία του λόγου. Η κυβέρνησή του είναι ισχυρή και δηλώνει έτοιμος να υπερασπιστεί τη σταθερότητα στη χώρα. Τον απασχολούν τα προβλήματα των φτωχών και δεσμεύεται να κάνει αλλαγές. Πρακτικά, ανακοινώνει ανασχηματισμό της κυβέρνησης, αλλά με τον ίδιο και πάλι στην ηγεσία.

29/1/2011

Υπάρχουν αρκετές μαρτυρίες για χθεσινές επεμβάσεις του στρατού υπέρ διαδηλωτών, για να τους προστατέψουν από τις αστυνομικές δυνάμεις. Στις 9 το πρωί, του Σαββάτου κι ενώ αστυνομικές δυνάμεις είναι έτοιμες να επιτεθούν σε διαδηλωτές που τους πετάνε πέτρες, τρία άρματα του στρατού μπαίνουν στη μέση για να προστατεύσουν τους πολίτες.

Παρά τις πληροφορίες για πάνω από 100 νεκρούς από την αρχή της εξέγερσης (σύμφωνα με το Al Jazeera), οι συγκεντρωμένοι στην πλατεία Tahrir σήμερα είναι διπλάσιοι από χτες. Η διαδήλωση ξεκινάει και το βασικό ερωτηματικό είναι τι στάση θα κρατήσει ο στρατός.

Συνεχώς τονίζεται πως οι συγκεντρωμένοι πολίτες κρατάνε μόνο σημαίες της χώρας και όχι κάποιο κομματικό ή θρησκευτικό σύμβολο. Είναι ενωμένοι ως Αιγύπτιοι, άσχετα με τις όποιες ιδεολογικές ή θρησκευτικές τους διαφορές.

Στις 4 το απόγευμα η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινάει και οι εικόνες είναι ανατριχιαστικές: παρότι ο στρατός έχει γεμίσει τους δρόμους, ο κόσμος αψηφά τις εντολές και μένει έξω, δίπλα στα τανκς. Οι στρατιωτικές δυνάμεις δεν κινούνται εναντίον των διαδηλωτών και λίγο αργότερα το Al Jazeera αναμεταδίδει εικόνες διαδηλωτών σκαρφαλωμένων επάνω στα τανκς να ανεμίζουν σημαίες της Αιγύπτου, χωρίς καμία εχθρική κίνηση μεταξύ αυτών και των στρατιωτών.

Ο Μουμπάρακ ορίζει τον 74χρονο πρώην αρχηγό των Μυστικών Υπηρεσιών ως αντιπρόεδρο και προαναγγέλλει κι άλλες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Οι εξεγερμένοι Αιγύπτιοι δεν ικανοποιούνται με τίποτα λιγότερο από την παραίτησή του κι έτσι οι διαδηλώσεις συνεχίζονται.

30/1/2011

Τα ξημερώματα, εξεγερμένοι Αιγύπτιοι εντόπισαν τον αστυνομικό που είχε ξυλοκοπήσει μέχρι θανάτου τον Khaled Said (η δολοφονία του νεαρού Khaled ήταν η αφορμή για το ξέσπασμα της εξέγερσης). Ο δράστης είχε την ίδια τύχη με το θύμα του.

Οι παρουσιαστές της κρατικής τηλεόρασης λένε πως το Al Jazeera διαδίδει ψέματα και πως στην πλατεία Tahrir δεν βρίσκονται παρά μερικές εκατοντάδες πολίτες. Ως απάντηση, το Al Jazeera μεταδίδει ταυτόχρονα την εικόνα του κρατικόυ καναλιού (όπου όντως φαίνονται λίγες δεκάδες κόσμος στην πλατεία) και την πραγματική ζωντανή κάλυψη με δεκάδες χιλιάδες κόσμου.

31/1/2011

Ο Μουμπάρακ κλείνει τη μετάδοση του Al Jazeera στη χώρα και η κρατική τηλεόραση διαδίδει υπερβολές για λεηλασίες και εγκληματικότητα, προσπαθώντας να κρατήσει τους πολίτες στα σπίτια τους. Παρόλα αυτά, δεκάδες χιλιάδες κόσμου συγκεντρώνονται και σήμερα στην πλατεία Tahrir.

Το απόγευμα ανακοινώνεται επίσημη τοποθέτηση του στρατού στην οποία αναφέρεται πως ο στρατός κατανοεί τα δίκαια αιτήματα του λαού και δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει βία εναντίον των διαδηλωτών, καθώς και πως δεν πρόκειται να ανεχτεί πράξεις λεηλασίας, σαμποτάζ ή «τρομοκράτησης των πολιτών».

1/2/2011

Η συγκέντρωση διαδηλωτών ξεκινά από νωρίς το πρωί, η προσέλευση ξεπερνάει τις προσδοκίες ακόμα και των πιο αισιόδοξων. Το Al Jazeera κάνει λόγο για περισσότερους από 2.000.000 διαδηλωτές στο Κάιρο και σχεδόν 1.000.000 στην Αλεξάνδρεια. Το Reuters μιλάει για σχεδόν 1.500.000 στο Κάιρο. Όπως και να έχει, ο στόχος του ενός εκατομμυρίου έχει ξεπεραστεί.

Ο Μουμπάρακ  δηλώνει  πως θα παραμείνει στην εξουσία μέχρι τις επόμενες εκλογές (σε 7 μήνες) και πως δεν προτίθεται να ξαναθέσει υποψηφιότητα τότε. Οι δηλώσεις του δεν ικανοποιούν το λαό που δεν αποσύρεται από τους δρόμους. Λίγο μετά, ο Μπαράκ Ομπάμα παραχωρεί συνέντευξη τύπου και δηλώνει πως η μετάβαση πρέπει να γίνει οργανωμένα, αναίμακτα και αμέσως!

2/2/2011

Από το πρωί ο στρατός έχει αποχωρήσει από τους δρόμους και έχουν κάνει την εμφάνισή τους υποστηρικτές του Μουμπάρακ, οι οποίοι συγκρούονται με τους εξεγερμένους στην πλατεία Tahrir και τους γύρω δρόμους. Ακούγονται πυροβολισμοί. Δεκάδες πολίτες τραυματίζονται .Ένας Έλληνας που έχει μείνει στην Αίγυπτο είδε τουριστικά πούλμαν να φέρνουν υποστηρικτές του Μουμπάρακ από άλλες περιοχές προκειμένου να  “διαδηλώσουν” υπέρ του δικτάτορα. Άλλες μαρτυρίες λένε πως πολλοί από τους υποστηρικτές του Μουμπάρακ είναι αστυνομικοί με πολιτικά, οι οποίοι έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην πλατεία Tahrir με άλογα και μαστίγια!Στο BBC αναφέρθηκε μαρτυρία υποστηρικτών του Μουμπάρακ, οι οποίοι δήλωσαν πως πληρώθηκαν για να επιτεθούν στον κόσμο, με τη συμφωνία του στρατού! Αυτό ίσως εξηγεί την αποχώρηση των αρμάτων λίγο πριν ξεκινήσουν οι σημερινές ταραχές. Ίσως βέβαια να είναι και προβοκάτσια του Μουμπάρακ εναντίον του στρατού. Σε τέτοιες καταστάσεις, όλα είναι πιθανά.

3/2/2011

Τα ξημερώματα ακούγονται πυροβολισμοί στην πλατεία Tahrir. Όχι από πιστόλια, από πολυβόλα όπλα. Με τον στρατό απών και τον κόσμο να κοιμάται, υποστηρικτές του Μουμπάρακ ακροβολισμένοι σε ταράτσες ρίχνουν στο ψαχνό, με προφανή σκοπό να τρομοκρατήσουν τον κόσμο που συμμετέχει στις συγκεντρώσεις. Μέχρι να ξημερώσει, οι μαρτυρίες λένε για 4 νεκρούς (αργότερα το Al Jazeera ανεβάζει τον αριθμό σε 7 και τελικά 13) και αρκετούς τραυματίες. Παρόλα αυτά, η πρωινή προσέλευση των Αιγυπτίων διαδηλωτών στην πλατεία είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη ημέρα.

Ο στρατός πλέον φαίνεται καθαρά πως παίζει το δικό του παιχνίδι. Από τη στιγμή που η διεθνής κοινότητα μίλησε για «ομαλή, δημοκρατική μετάβαση» -κάτι που τον αφήνει “στην απ’ έξω”-, άλλαξε άρδην στάση και πλέον αφήνει την κατάσταση να εκτραχυνθεί, αποσκοπώντας ίσως σε κάποιο όφελος από την αιματηρή εξέλιξη. Υπάρχουν φόβοι ότι μπορεί ακόμα και να κινηθεί εναντίον των διαδηλωτών.

Αργά το απόγευμα, διαρρέει πως ο Μουμπάρακ σκέφτεται να παραιτηθεί και να φύγει από τη χώρα.

4/2/2011

Η Παρασκευή είναι η ημέρα που λήγει το άτυπο τελεσίγραφο που έχει δώσει ο Αιγυπτιακός λαός στον Μουμπάρακ για να αποχωρήσει. «Day of Departure» την έχουν ονομάσει, «Ημέρα της Αποχώρησης».

 

5/2/2011

Την δωδέκατη ημέρα της εξέγερσης, χιλιάδες Αιγύπτιοι παραμένουν στην πλατεία Tahrir. Ο αριθμός των νεκρών διαφέρει ανάλογα με τις πηγές. Ο υπουργός Υγείας κάνει λόγο για 11 νεκρούς, ο ΟΗΕ μιλάει για 300 σε ολόκληρη τη χώρα και διάφορα ειδησεογραφικά πρακτορεία έχουν μετρήσει τουλάχιστον 150 πτώματα σε νεκροτομεία στην Αλεξάνδρεια, το Σουέζ και το Κάιρο μόνο.

Η κυβέρνηση του Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος παραιτείται και μαζί με αυτήν και ο Γκαμάλ Μουμπάρακ, γιος του δικτάτορα.

9/2/2011

Αρκετά εργατικά σωματεία προχωρούν σε απεργίες και ενώνονται με το πλήθος στους δρόμους. Άλλοι ενστερνίζονται τα αιτήματα των εξεγερμένων για αποχώρηση του Μουμπάρακ ενώ άλλοι απλά απαιτούν καλύτερους μισθούς. Όπως και να έχει, απεργίες ξεκινούν σε ολόκληρη την Αίγυπτο, παραλύοντας τη χώρα. Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μιλάει επίσημα για 302 νεκρούς από τις 25 Ιανουαρίου (232 στο Κάιρο, 52 στην Αλεξάνδρεια και 18 στο Σουέζ).

10/2/2011

Ο πρωθυπουργός οργανώνει μια επιτροπή για τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών για τα γεγονότα των τελευταίων ημερών. Απαγορεύεται η έξοδος από τη χώρα σε τρεις πρώην υπουργούς και οι λογαριασμοί τους δεσμεύονται. Ο αρχηγός της ασφάλειας στην πόλη Wadi al-Jadid απολύεται και ο αξιωματικός της αστυνομίας που διέταξε πυρ προς τους πολίτες συλλαμβάνεται και θα δικαστεί. Η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει πως όλα αυτά τα περιστατικά ήταν μεμονωμένα και εκτός της επίσης γραμμής, αλλά δεν πείθει.

Το βράδυ, ο Μουμπάρακ κάνει διάγγελμα προς τον αιγυπτιακό λαό. Όλοι περιμένουν πως θα ανακοινώσει την παραίτησή του, αλλά διαψεύδονται. Μιλώντας «από καρδιάς», όπως λέει, επαναλαμβάνει πως δεν πρόκειται να κατέβει υποψήφιος στις επόμενες εκλογές και πως θα κάνει τα πάντα για την ομαλή μετάβαση… τον Σεπτέμβρη.Η αντίδραση των συγκεντρωμένων στην πλατεία Tahrir είναι οργισμένη. Φωνάζουν συνθήματα εναντίον του Μουμπάρακ και πρακτικά απαιτούν από το στρατό να έρθει με το μέρος τους και να επαναστατήσουν.

11/2/2011

Από το πρωί, διαδηλωτές συγκεντρώνονται στην πλατεία Tahrir. Η οργή του κόσμου για τη μη παραίτηση του Μουμπάρακ είναι έκδηλη. Ο κόσμος ζητάει να γίνει πορεία προς το προεδρικό παλάτι στην Ηλιούπολη

Το απόγευμα ο Μουμπάρακ επιτέλους παραιτείται! Ο αντιπρόεδρος Omar Suleiman ανακοινώνει λίγο μετά τις 6 το απόγευμα πως παραδίδει την εξουσία στο στρατό. To Russia Today ανακοινώνει πως  η Ελβετία πάγωσε τις καταθέσεις του -πρώην, πλέον- δικτάτορα.

 

Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι απολυταρχικά καθεστώτα μέσω της έντονης καταπίεσης του λαού καταφέρνουν να παραμένουν στην εξουσία, ωστόσο το πάθος για την ελευθερία αργά η γρήγορα οδηγεί τις μάζες σε εξέγερση. Έτσι και στην περίπτωση αυτή οι καταπιεστικές κυβερνήσεις έφτασαν τον λαό σε τέτοια επίπεδα εξαθλίωσης αναγκάζοντάς τον να προβεί σε μαζικές κινητοποιήσεις, αρχικά σε Τυνησία και Αλγερία και έπειτα στην Αίγυπτο. Αίτια των έντονων διαδηλώσεων στάθηκαν τα τεράστια ποσοστά ανεργίας, η μεγάλη αύξηση των τιμών βασικών αγαθών καθώς και το γεγονός ότι μεγάλο μέρος του πληθυσμού ζει κοντά η κάτω από το όριο της φτώχιας και είναι αποκλεισμένο από στοιχειώδεις υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας ενώ ταυτόχρονα το χάσμα των κοινωνικών τάξεων μεγαλώνει καθώς η άρχουσα τάξη ζει στην απόλυτη χλιδή την ώρα που ο λαός πεινάει.

Ο τρόπος οργάνωσης της εξέγερσης στην Αίγυπτο ήταν πρωτοφανής καθώς έγινε μέσω του ίντερνετ. Συγκεκριμένα έγινε μέσω του facebook όπου δημοσιεύτηκε ως «ημέρα εξέγερσης ενάντια στα βασανιστήρια, τη φτώχεια, τη διαφθορά και την ανεργία». Αμέσως περίπου 90.000 άτομα δήλωσαν έτοιμα να συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες συνέπιπταν με την «ημέρα της αστυνομίας» που αποτελεί εθνική αργία προς τιμήν των αιγυπτιακών δυνάμεων της τάξης. Οι διαδηλώσεις αυτές χαρακτηρίστηκαν παράνομες επειδή σε 17 περίπου πόλεις δεν είχε δοθεί η απαραίτητη άδεια. Η συμμετοχή του κόσμου κατά την διάρκεια των κινητοποιήσεων ήταν τεράστια και πιο συγκεκριμένα: στην πλατεία απελευθέρωσης στο Κάιρο 2.000.000, στη Μανσούρα 250.000, στην Αλεξάνδρεια 400.000 και στο Σουέζ 250.000 περίπου διαδηλωτές. Οι εξεγερμένοι άφησαν στην άκρη θρησκευτικές διαφορές για την επιτυχία του κοινού τους αγώνα και πορεύτηκαν όλοι μαζί αλληλέγγυοι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι ανθρώπινες αλυσίδες που σχημάτισαν  χριστιανοί γύρω από μουσουλμάνους που προσεύχονταν.  Ήρωας της Αιγυπτιακής Επανάστασης σε όλο τον κόσμο έχει γίνει ένας μουσάτος που ούρλιαζε στις κάμερες: “είτε είσαι μουσουλμάνος, είτε χριστιανός, είτε άθεος πρέπει να πολεμήσεις για τα δικαιώματα σου. Δεν θα μας ξαναφιμώσουν”. Και όλα αυτά παρά την βομβιστική επίθεση που είχε σημειωθεί ξημερώματα πρωτοχρονιάς στην Αλεξάνδρεια έξω από εκκλησία κοπτών χριστιανών με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 21 άνθρωποι. Η επανάσταση όχι μόνο δεν έχει θεοκρατικό χαρακτήρα αλλά ήδη συνταράσσει το πιο βάναυσο θεοκρατικό καθεστώς του πλανήτη, αυτό της Σαουδικής Αραβίας όπου και κει έχουν ξεκινήσει για πρώτη φορά διαδηλώσεις που ζητάνε ελευθερίες και δικαιώματα. Ο λαός κατάφερε να μετατρέψει την υπομονή χρόνων σε οργή, κατέβηκε στους δρόμους και προκάλεσε χάος απαιτώντας την ανατροπή του καθεστώτος, χωρίς μάλιστα την προτροπή κάποιου κόμματος . Επέμεινε στις κινητοποιήσεις και δεν οπισθοχώρησε ούτε στιγμή, παρά την έντονη καταστολή. Ακόμα και όταν ο κόσμος νίκησε όταν δηλαδή ο δικτάτορας παραιτήθηκε παρέμειναν στους δρόμους μέχρι να σιγουρευτούν ότι η χούντα Μουμπάρακ αποτελεί παρελθόν. Η χούντα αυτή έκανε τα αδύνατα δυνατά προκειμένου να εξασθενήσει το κίνημα. Σε συγχρονισμό με τη βίαιη καταστολή επιστρατεύτηκαν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης τα οποία μάταια προσπάθησαν  να εμποδίσουν τον κόσμο να βγει στο δρόμο, είτε καθησυχάζοντας τον είτε τρομοκρατώντας τον, ενώ ταυτόχρονα όταν κατάλαβαν ότι μεγάλο μέρος του πληθυσμού οργανώνεται μέσω ίντερνετ, μπλόκαραν και τους επικοινωνιακούς χώρους του διαδικτύου. Σύντομα όμως η εξουσία αντιλήφθηκε ότι οι εξεγερμένοι δεν θα άφηναν τον δρόμο μέχρι να ικανοποιηθεί το αίτημά τους, το οποίο και έγινε, ο Μουμπάρακ έπεσε!

Οι μεγάλες αυτές εξεγέρσεις που ταρακούνησαν τον Αραβικό κόσμο σε Υεμένη, Αλγερία, Τυνησία και Αίγυπτο στέλνουν ξεκάθαρα το μήνυμα πως κανένα μέρος του κόσμου δεν είναι καταδικασμένο να αποτελεί παιχνίδι ενός δικτάτορα στηριζόμενου από ιμπεριαλιστές. Απίστευτα καταπιεστικά καθεστώτα αποδείχτηκαν εντελώς αδύναμα απέναντι σένα λαό που μάχεται ενωμένος και αποφασισμένος. Αποδεικνύεται έτσι η δύναμη του λαού και της εργατικής τάξης όπου ενώνονται ,η πολιτική ικανότητα καθημερινών ανθρώπων να αυτό-οργανώνονται με καθαρά ελευθεριακό ένστικτο.

Αυτή την στιγμή την εξουσία την έχει ο στρατός που έχει δηλώσει ότι θα την κρατήσει το πολύ έξι μήνες μέχρι να γίνουν εκλογές. Ο λαός της Αιγύπτου παρόλα  αυτά δεν σταμάτησε να διαδηλώνει ,πιο ήπια αυτή την φορά,  κρατώντας δηλαδή  μια στάση σχετικής αναμονής. Η επανάσταση δεν τελείωσε και ο κόσμος δηλώνει έτοιμος να βγει μαζικά στους δρόμους  και πάλι όταν θα χρειαστεί . Ο πρώτος στόχος δηλαδή η ανατροπή του καθεστώτος του Μουμπάρακ είναι γεγονός .Όμως η ολοκληρωτική νίκη θα έρθει όταν οι απλοί άνθρωποι συνειδητοποιήσουν ότι δεν χρειάζονται καμιά πολιτική, θρησκευτική, στρατιωτική ή οικονομική εξουσία. Δεν αρκεί παρά να γυρίσουν στο πρόσφατο παρελθόν και να δούνε τι κατάφεραν μόνοι τους  με αυτό-οργάνωση και θέληση για ελευθερία.