Στις 23 Μαΐου 2022 ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η Τουρκία θα ξεκινήσει μια επιχείρηση για τη δημιουργία ενός φράγματος βάθους 30 χιλιομέτρων μιας “ζώνης ασφαλείας” στα νότια σύνορά της. Αυτό δεν είναι τίποτα λιγότερο από μια απειλή για μια ακόμη εισβολή στην Ροζάβα και στη Βόρειο-ανατολική Συρία. Τις τελευταίες εβδομάδες το καθεστώς του AKP-MHP απείλησε επανειλημμένα με επίθεση. Όταν η αμερικανική κυβέρνηση πρόσφατα ήρε ορισμένες από τις κυρώσεις που είχαν επιβληθεί στη Συρία και την δημοκρατική αυτοδιοίκηση στη Βόρεια Συρία, ο Ερντογάν απάντησε λέγοντας ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις διασυνοριακές επιχειρήσεις της στη Βόρεια Συρία, όπως ακριβώς κάνει και στο Νότιο Κουρδιστάν. Παράλληλα με αυτές τις λεκτικές απειλές οι βομβαρδισμοί πυροβολικού και οι αεροπορικές επιθέσεις έχουν αυξήθηκαν δραστικά σε διάφορες περιοχές της Βόρειας Συρίας.

Υπό το φως των εξελίξεων των τελευταίων εβδομάδων, ανανεώνουμε με το παρόν κείμενο το κάλεσμά του 2019 για την Ημέρα Χ, το οποίο ήταν η βάση για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να βγουν στους δρόμους στις 9 Οκτωβρίου του 2019, ως απάντηση στην επίθεση του τουρκικού στρατού κατά των πόλεων Serêkaniyê και Girê Spî, ενάντια στον πόλεμο και σε αλληλεγγύη με την αντίσταση. Ο πόλεμος και η αντίσταση δεν σταμάτησαν ποτέ. Χρησιμοποιώντας μια ευρεία ποικιλία μέσων, το τουρκικό κράτος επιτίθεται συνεχώς στο Κίνημα Ελευθερίας στο Κουρδιστάν, τόσο στο βορρά/Τουρκία, όσο και στο νότο/Ιράκ και στη βόρεια Συρία/Ροζάβα. Ένας “χαμηλής έντασης” και κατά καιρούς “υψηλής έντασης” πόλεμος διεξάγεται εναντίον του κινήματος και του λαού.

Ο λαός στη Βόρεια Συρία αντιστέκεται σε αυτόν τον συνεχιζόμενο πόλεμο εναντίον των διαφόρων λαών στην περιοχή, οι οποίοι επιθυμούν μια ειρηνική και με σεβασμό στη ζωή αλληλοσυνύπαρξη. Από το 2012, έχουν πάρει τη μοίρα τους στα χέρια τους και έκτοτε προσπαθούν να οικοδομήσουν μια αυτοδιοικούμενη και δημοκρατική κοινωνία. Ειδικότερα, η ελευθερία των γυναικών και ο πρωτοπόρος ρόλος των γυναικών μέσα στην κοινωνία και στην υπεράσπιση των επιτευγμάτων της επανάστασης παίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτό. Αφού οι λαοί της Ροζάβας μπόρεσαν να υπερασπίσουν με επιτυχία των εαυτό τους ενάντια στο ΙΚ, το τουρκικό κράτος άρχισε να τους στοχεύει με επιθέσεις εναντίον της περιοχής. Έκτοτε, το φασιστικό τουρκικό κράτος έχει καταλάβει βασικές περιοχές της δημοκρατικής αυτοδιοίκησης στη Βόρεια Συρία σε τρεις επιχειρήσεις το 2016, το 2018 και το 2019. Οι συνέπειες αυτού είναι η εκμετάλλευση, η καταπίεση και η αναγκαστική δημογραφική αλλαγή.

Κατά τη διάρκεια της αίτησης για ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι θα συμφωνήσει στην προσχώρηση των σκανδιναβικών χωρών υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Η Τουρκία απαιτεί μεταξύ άλλων, τον τερματισμό των περιορισμών στις εξαγωγές όπλων, την αναστολή των διπλωματικών σχέσεων με την αυτόνομη αυτοδιοίκηση της Βόρειας Συρίας και την αναγνώριση των τουρκικών ανησυχιών για την ασφάλεια και την υποστήριξη στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Είναι πιθανό ότι στο πλαίσιο των συνομιλιών η Τουρκία θα απαιτήσει επίσης παραχωρήσεις για τη συνέχιση των επιχειρήσεων στη Βόρεια Συρία/Ροτζάβα .

Είναι ακριβώς αυτό το σημείο που είναι ουσιώδες για εμάς: το τουρκικό κράτος διεξάγει τη δικτατορική γενοκτονική και αφομοιωτική πολιτική του με διεθνή υποστήριξη. Χωρίς αυτή την υποστήριξη στρατιωτικού, οικονομικού, υλικοτεχνικού και πολιτικοδιπλωματικού χαρακτήρα, οι επιθετικοί πόλεμοι της Τουρκίας και η επιθετική εξωτερική πολιτική της θα ήταν αδιανόητες: Συρία, Βόρειο Ιράκ, ο πόλεμος στο Κουρδιστάν, Qarabağ-Αρμενία, Λιβύη, Κύπρος – όλα αυτά είναι άμεσα ή έμμεσα παράγωγα της διεθνούς υποστήριξης που λαμβάνει το τουρκικό κράτος για τα εγκλήματά του. Θέλουμε να βάλουμε ένα τέλος σε αυτό με ένα διεθνές μέτωπο κατά του τουρκικού φασισμού.

Τον Οκτώβριο του 2019, είδαμε ότι έχουμε τη δύναμη να ασκήσουμε διεθνή πίεση στον τουρκικό φασισμό. Αποδείξαμε επίσης ότι μπορούμε να προκαλέσουμε τεράστιες ζημιές στο τουρκικό φασιστικό κράτος και στον πολεμικό του μηχανισμό, εστιάζοντας σε φυσικούς στόχους τουρκικών συμφερόντων στις χώρες μας, ενώνοντας τις δυνάμεις μας. Μαζί με τις Λαϊκές Δυνάμεις Αυτοάμυνας και το λαό της Βόρειας Συρίας, είμαστε επίσης μέρος της παγκόσμιας αντίστασης. Επομένως, πρέπει και εμείς να παίξουμε το ρόλο μας και να εκπληρώσουμε την ευθύνη μας για την υπεράσπιση της επανάστασης!

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο κινητοποιούμαστε για την Ημέρα Χ, δηλ μιας νέας εισβολής εναντίον των απελευθερωμένων περιοχών στη Βόρεια Συρία. Να προετοιμαστούμε, γιατί τα σημάδια δείχνουν ότι μπορεί να ξεκινήσει ανά πάσα στιγμή!

Τώρα είναι η ώρα να προετοιμαστούμε, να κινητοποιηθούμε, να πολεμήσουμε μαζί στο ίδιο μέτωπο και να συνειδητοποιήσουμε τον οξύ κίνδυνο! Πρέπει να δούμε τους αγώνες μας για την ελευθερία ως συνδεδεμένους και να αγωνιστούμε σε ένα κοινό πνεύμα αντίστασης. Ως δημοκρατικές δυνάμεις παγκοσμίως, πρέπει να οικοδομήσουμε μια διαρκή πολιτική αντίσταση που μπορεί να αποτρέψει τη συνεργασία με τον τουρκικό φασισμό στις χώρες μας.

Για το σκοπό αυτό, είναι απαραίτητο να θέσουμε το ζήτημα στην ατζέντα παντού και να αναλάβουμε δράση ΤΩΡΑ: στους δρόμους, στα μέσα ενημέρωσης, στα εργοστάσια, στις εταιρείες, σε όλους τους χώρους εργασίας, στις σχολικές αίθουσες κ.λπ. στις χώρες μας· μπορούμε να αναπτύξουμε μια κοινή δύναμη ενάντια στα πολεμικά σχέδια της Τουρκίας.

Αν έρθει η μέρα Χ, η αρχή μιας νέας τουρκικής εισβολής, τότε: Ας βγούμε στους δρόμους, ας δράσουμε.

Καταλαμβάνουμε, διαταράσσουμε και μπλοκάρουμε!

Μαζί θα υπερασπιστούμε την επανάσταση και θα αντιστρέψουμε τον πόλεμο πίσω στους υπεύθυνους, τους κερδοσκόπους, τις εταιρείες και τις κυβερνήσεις!

#RiseUp4Rojava

#SmashTurkishFascism

Ακολουθήστε το λογαριασμό μας στο twitter.com/Riseup4G

Ο χάρτης για δράσεις: https://riseup4rojava.org/el/υπόβαθρο

και το κανάλι μας στο Telegram: https//t.me/RiseUp4RojavaEng