Gerοnίmο-13003

Την Παρασκευή 1/2/2013 οι μπάτσοι συλλαμβάνουν 4 υπόπτους για την διπλή ένοπλη ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που έβγαλε η ΕΛ.ΑΣ, συγκεκριμένα το σώμα κρατικών βασανιστών, το πρωί της παρασκευής 8 συνολικά “δράστες”, συμμετείχαν σε ταυτόχρονες ένοπλες ληστείες σε δύο χρηματοπιστωτικά καταστήματα, στο Βελβεντό Κοζάνης. Ο πρώτος στόχος ήταν το υποκατάστημα της Αγροτικής τράπεζας όπου απαλλοτριώθηκαν 175.940 ευρώ  ενώ ο δεύτερος ήταν το γραφείο του ταχυδρομικού ταμιευτηρίου από το οποίο απαλλοτριώθηκαν 4.020 ευρώ. Οι “δράστες” διέφυγαν με Ι.Χ στη συνέχεια όμως 4 από αυτούς συνελήφθησαν από τους μπάτσους. Από αυτό το σημείο η αστυνομία αναλαμβάνει τον πραγματικό της ρόλο. Οι συλληφθέντες βασανίζονται με πρακτικές που παραπέμπουν σε άλλες εποχές. Χτυπήματα στο κεφάλι, που ήταν καλυμμένο, και στο υπόλοιπο σώμα ,απειλές, βρισιές και άρνηση παροχής τροφής ήταν κάποια από αυτά που αναφέρθηκαν και είναι εμφανή. Αποτέλεσμα ήταν η παραμόρφωση του προσώπου τους, αιματουρία, έντονες ζαλάδες, έντονος πονοκέφαλος(κεφαλαλγία), υπνηλία και καταβολή.

Οι πράξεις αυτές δεν είναι ούτε πρωτόγνωρες ούτε μας εκπλήσσουν και δεν αποτελούν κάποια παρεκτροπή ή αυθόρμητη κίνηση κάποιων μπάτσων αλλά είναι μέρος μιας συγκεκριμένης πρακτικής της εξουσίας. Ένας γνωστός κοινωνιολόγος ο Μάξ Βέμπερ στην προσπάθειά του να ορίσει το κράτος ξεχωρίζει ως κύριο χαρακτηριστικό του την άσκηση νόμιμης βίας. Κατ’ επέκταση, έχει τη δυνατότητα να ορίζει ποια βία θεωρείται νόμιμη και ποια παράνομη με  αποτέλεσμα να βλέπουμε ως φυσιολογικές εικόνες πάνοπλων αστυνομικών με καλυμμένα χαρακτηριστικά να συνοδεύουν τους συλληφθέντες αλλά να αποτελεί πρόκληση για την κοινωνική συνείδηση μια ένοπλη ληστεία. Σε συνδυασμό με τη θεωρία της εξουσίας περί εσωτερικού εχθρού το κράτος δύναται να βαφτίζει ως επικίνδυνη για την κοινωνική ειρήνη οποιαδήποτε αντίσταση καταργώντας ακόμα και το δικαίωμα στην διαμαρτυρία(βλέπε επιστράτευση εργαζόμενων στο ΜΕΤΡΟ, ναυτεργατών). Άλλωστε, η ληστεία που έγινε αποτελεί μια συνειδητή πράξη αντίστασης. Σύμφωνα και με ανακοίνωση από τους ίδιους η κίνησή τους δεν είχε ως στόχο τον προσωπικό πλουτισμό αλλά εντάσσεται στη συνολική επαναστατική τους δράση. Οι επιθέσεις στις τράπεζες και γενικότερα ο ένοπλος αγώνας αποτελούν μορφές αντίστασης που φυσικά οξύνουν τον ταξικό πόλεμο και γι’ αυτό καταστέλλονται με τόση λύσσα. Οι 4 συλληφθέντες είναι αιχμάλωτοι σε έναν πόλεμο που ο περισσότερος κόσμος δεν έχει ή φοβάται να αντιληφθεί.

Σε αυτή τη λογική έγιναν και οι βασανισμοί με την εξουσία να πετυχαίνει πολλούς στόχους. Αρχικά, προσπάθησαν να τους αποσπάσουν πληροφορίες εκδηλώνοντας συγχρόνως την εκδικητικότητα τους. Η δημοσίευση των ονομάτων και των προσώπων των συλληφθέντων που ήταν παραμορφωμένα από το ξύλο είναι ξεκάθαρη δήλωση για την αλλαγή πολιτικής του καθεστώτος. Έτσι, φοβίζουν τον καθένα που αντιστέκεται και παραδειγματίζουν ώστε να μην υπάρξουν παρόμοιες πράξεις. Τα βασανιστήρια δεν συγκαλύπτονται πλέον αλλά διαφημίζονται. Φυσικά, οι κατά τα άλλα πρωτοφανής αυτή συμπεριφορά δεν αποτελεί κάτι καινούργιο. Ανέκαθεν, η εξουσία  χρησιμοποιούσε τέτοιες μεθόδους απλά τώρα επιλέγει να γίνονται γνωστές. Απέναντι στη λογική του φόβου να υψώσουμε το ανάστημα μας, απέναντι στην κρίση τους να προτάξουμε δομές αυτοοργάνωσης και αλληλεγγύης, απέναντι στους πάνοπλους στρατούς τους να οργανώσουμε την αντίσταση και την αντεπίθεση για έναν κόσμο ισότητας, αξιοπρέπειας και ελευθερίας.

ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΥΣ 4 ΤΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ

ΨΟΦΟΣ ΣΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

ΖΗΤΩ Η ΑΝΑΡΧΙΑ ΚΟΥΦΑΛΕΣ

Αναρχικό Στέκι utopia a.dblog: utopia-ad.org mail: utopia_ad@riseup.net