Η ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΕΛΗΞΕ
Για 3 ημέρες (από τα ξημερώματα της Δευτέρας 13/2 μέχρι το βράδυ της Τετάρτης 15/2) πραγματοποιήθηκε κατάληψη της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Η κίνηση αυτή προέκυψε ως αυθόρμητη αντίδραση, μέσα στο γενικότερο πλαίσιο αντίστασης που εκφράστηκε πανελλαδικά ενάντια στην ψήφιση του μνημονίου-ΕΚΤΡΩΜΑΤΟΣ και ως ένδειξη αλληλεγγύης στα θύματα της κρατικής καταστολής και στους συλληφθέντες των κινητοποιήσεων. Η έδρα της τοπικής αυτοδιοίκησης πέρασε στα χέρια των ίδιων των πολιτών, μέσω της επαρκέστερης κατάληψης των τελευταίων ετών στην πόλη της Κομοτηνής. Επιτεύχθηκε με αυτό τον τρόπο η εκτροπή της υποτακτικής κανονικότητας, καθώς οι συζητήσεις των πολιτικών αντικαταστάθηκαν από τις ανοιχτές αμεσοδημοκρατικές συνελεύσεις πολιτών.
Η διατήρηση της κατάληψης για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα δεν κρίθηκε ουσιώδης, καθώς παρά τη σχεδόν ομόθυμη ηθική υποστήριξη και συμπαράσταση που εξέφρασε η κοινωνία της πόλης, η παρουσία και η ενεργή συμμετοχής της στην κατάληψη δεν υπήρξε αντίστοιχα μαζική και διαρκής, στοιχείο που είχε τεθεί εξαρχής ως θεμελιώδες, σχετικά με τη χρονική διάρκεια του εγχειρήματος.
Οι κυριότεροι λόγοι που οδήγησαν στη συγκεκριμένη συμπεριφορά και εξέλιξη ήταν το κλίμα εκφοβισμού που έχει επιβληθεί από το κράτος μέσω των μηχανισμών καταστολής και προπαγάνδας του, με στόχο την αποτροπή της ενεργής συμμετοχής των πολιτών στις κοινωνικές εξελίξεις και τη μετατροπή τους σε άβουλους τηλε-θεατές της συντελούμενης κοινωνικής λεηλασίας, σε συνδυασμό με την έντονη δυστοκία της τοπικής κοινωνίας να απεγκλωβιστεί από το μικρόκοσμο της προσωπικής καθημερινότητας και της αγχωτικής βιοπάλης, προκειμένου να περάσει από την ατομικιστική σκέψη στη συλλογική δράση, από το φόβο στην αντεπίθεση και από την καθημερινή εξαθλίωση στην κοινωνική επανάσταση.
Επιπλέον, όπως συμβαίνει συνήθως με τα ΜΜΕ σε αντίστοιχες περιπτώσεις, γίναμε για μία ακόμη φορά μάρτυρες της διαστρέβλωσης της πραγματικότητας από τον τοπικό τύπο, με την ύποπτη διασπορά ψευδών ειδήσεων για δήθεν πρόκληση φθορών στο χώρο της κατάληψης από τον ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΤΗ ή την παρουσίαση της κατάληψης ως “ιδιοκτησία” συγκεκριμένου πολιτικού χώρου – από το ΕΛΕΥΘΕΡΟ (sic) ΒΗΜΑ.
Τέλος, η αρχικά μετριοπαθής στάση των ιθυνόντων σύντομα (από το πρωί της Τρίτης) αντικαταστάθηκε από πιέσεις για αποχώρηση και συνεχίστηκε με έμμεση απειλή για εκκένωση του κτιρίου -μετά αιματοχυσίας- από δυνάμεις των ματ το βράδυ της Τρίτης. Οι απειλές φυσικά δεν ήταν ο λόγος λήξης της κατάληψης, γι’ αυτό η κατάληψη συνεχίστηκε για ακόμα μια μέρα. Να διευκρινιστεί ότι η κατάληψη, κατά τη διάρκεια της, παρείχε κατ’ εξαίρεση διευκολύνσεις που ζητήθηκαν σχετικά με το θέμα της αποζημίωσης των κατοίκων των περιοχών του Έβρου, που έχουν πληγεί καθολικά το τελευταίο διάστημα από τις πλημμύρες και δοκιμάζονται μέχρι σήμερα, γιατί δε θα θέλαμε σε καμία περίπτωση να συμβάλουμε, έστω και έμμεσα, στην παράταση της δοκιμασίας τους.
Σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν ακόμη καταλήψεις κυβερνητικών και κρατικών κτιρίων (Χανία, Ρέθυμνο, Βέροια, Πάτρα, Κέρκυρα, Αττική), αποτελώντας πυρήνες συσπείρωσης και αντίστασης στο υποταγμένο μέλλον που μας ετοιμάζουν.
Εκφράζουμε την ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΑΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΕΚΑΔΕΣ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ της τριήμερης κινητοποίησης.
Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Μέσα στην κατάληψη συσπειρωθήκαμε και με τις διαδικασίες των συνελεύσεων αποφασίστηκε ότι πλέον είναι αναγκαία η σύσταση μιας σταθερής ανεξάρτητης τοπικής συνέλευσης πολιτών Κομοτηνής.
Αυτό το μόνιμο συγκροτημένο σώμα είναι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΑΠΟ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ. Ο καθένας συμμετέχει ως άτομο ανεξαρτήτως πολιτικής ταυτότητας. Οι συνελεύσεις θα διεξάγονται με ΑΜΕΣΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΟΡΙΖΟΝΤΙΕΣ ΔΟΜΕΣ ως προς τον τρόπο λήψης αποφάσεων, χωρίς ιεραρχία και πολιτικούς φωστήρες. Οι διαδικασίες είναι ανοιχτές και ο καθένας συμμετέχει και αποφασίζει ισότιμα. Απόψεις που εχθρεύονται την ελευθερία και την ισότητα και προωθούν απολυταρχικές ή ρατσιστικές αντιλήψεις δεν έχουν καμία θέση στο συγκεκριμένο εγχείρημα.
Προτεραιότητα είναι ο εντοπισμός και η επίλυση προβλημάτων που έχουν ανακύψει στην καθημερινότητά μας και για την επίλυσή τους απαιτείται συλλογική και  αυτοοργανωμένη δράση. Ειδικά τώρα, που έχει καταστεί πασιφανές ότι τόσο τα κόμματα όσο και οι ξεπουλημένοι εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ δεν είναι τρόπος επίλυσης του προβλήματος αλλά μέρος αυτού, έχει καταστεί επιτακτική ανάγκη μια ανεξάρτητη κοινωνική συμμαχία των πολιτών.

Καλούμε στην πρώτη Ανεξάρτητη Τοπική Συνέλευση Κομοτηνής την Τετάρτη 22/2 στις 18:00 στο Εργατικό Κέντρο με θέματα τις προοπτικές της συνέλευσης και την Εναλλακτική Μονάδα Ροδόπης(ΕΜΡΟ).

Ανεξάρτητη Τοπική Συνέλευση Κομοτηνής