Την Πέμπτη 09/04/2020 ξεκίνησε εξέγερση στις γυναικείες φυλακές Ελαιώνα-Θήβας, η οποία πυροδοτήθηκε από το θάνατο της κρατούμενης Αζιζέλ Ντενίρογλου. Ο θάνατος της ενδέχεται να προκλήθηκε από κορωνοϊό, διότι υπέφερε από πυρετό, δύσπνοια και έντονο βήχα τις προηγούμενες ημέρες.

 Η  Αζιζέλ  Ντενίρογλου είχε ιστορικό καρδιολογικής πάθησης, η οποία συνέβαλλε στην εξασθένιση της. Δυστυχώς, απεβίωσε στο θάλαμο της αβοήθητη, γεγονός  που διαπιστώθηκε την επομένη από τις συγκρατούμενες της. Αξιοσημείωτη και κατακριτέα  αποτελεί η συμπεριφορά της αρμόδιας υπαλλήλου, η οποία ενώ δεχόταν έγκλιση βοήθειας από την κρατούμενη που αντιμετώπιζε πόνους στο στήθος και δύσπνοια, αποκρίθηκε με απειλές γιατί την ενοχλούσαν οι φωνές της.

 Η ωμή καταστολή ήταν η απάντηση της ακροδεξιάς κυβέρνησης προς την αντίδραση των εξεγερμένων γυναικών.  Διμοιρίες ΜΑΤ εισήλθαν στις φυλακές και με ξυλοδαρμούς και βία ανάγκασαν τις κρατούμενες να μπούνε στους θαλάμους, ενώ κάποιες από αυτές  χτυπήθηκαν άγρια και είναι σοβαρά τραυματισμένες.

 Η κινητοποίηση παρ’ όλη την καταστολή που δέχθηκε συνεχίστηκε και στις 10/04/2020, με αιτήματα την άμεση αποσυμφόρηση των φυλακών λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, την αποφυλάκιση σε ασθενείς, ηλικιωμένες/ους, μωρομάνες με τα παιδιά τους και σε ευπαθείς ομάδες. Επομένως, συνολικά το 1/3 των κρατουμένων και όλες/όλοι οι κρατούμενες/οι που έχουν εκτίσει τα 2/5 μικτής ποινής απαιτείται να αποφυλακιστούν.

 Η  ανακοίνωση  τους για την  απόφασή συνέχισης των κινητοποιήσεών, απαντήθηκε με αποτρόπαιες αποφάσεις της ακροδεξιάς κυβέρνησης που ήθελαν  ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις να ξυλοκοπούν και να στέλνουν εκ νέου κρατούμενες τραυματισμένες  στο νοσοκομείο.

 Το επόμενο πρωί πέρασαν από εισαγγελέα κάποιες  γυναίκες που αντιστάθηκαν και κινητοποιήθηκαν. Πρώτη κατά σειρά πέρασε από το εισαγγελικό γραφείο η πολιτική κρατούμενη-συντρόφισσα Πόλα Ρούπα, ως μια από τις υποκινήτριες της εξέγερσης.

 Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση της καταστολής αποδεικνύει πως η πολιτική της σφύζει από θάνατο και καταπίεση προς τους αόρατους του κόσμου. Πρωτοφανές είναι ότι αποτελείται από υπεροπτικά φασιστοειδή που με τη συνεργασία  των ΜΜΕ και των χαιρέκακων, δειλών ρουφιάνων της κοινωνίας, αναρριχήθηκαν στην εξουσία.
   
 Να τονίσουμε πως οι πρώτες  αντιδράσεις για την αποσυμφόρηση των φυλακών ξεκίνησαν από τις γυναικείες και ανδρικές φυλακές Κορυδαλλού, οι οποίες συνοδεύονταν με την συνυπογραφή κειμένων που στάλθηκαν στις αρμόδιες αρχές και  τις κινητοποιήσεις με τα προαναφερθέντα  αιτήματα. Η απάντηση της Κυβέρνησης ήταν οι εκδικητικές μεταγωγές των συντρόφων Πόλας Ρούπα και της συγκρατούμενης της στις φυλακές Ελαιώνα-Θήβας και του Νίκου Μαζιώτη στις φυλακές Δομοκού. Υποθετικά, η κυβέρνηση θα μετέβαινε σε μέτρα αποσυμφόρησης, τα οποία δεν εφάρμοσε ποτέ. Για ακόμη μια φορά αποδεικνύεται η αδιαφορία του κράτους για τους έγκλειστους αλλά και πιο συγκεκριμένα για  τις επιπτώσεις των ενδεχόμενων κρουσμάτων στις φυλακές. Έτσι  επιβεβαιώνεται η αναξιόπιστη στάση της κυβέρνησης. Επιπρόσθετα, η αλήθεια για το συγκεκριμένο συμβάν παρουσιάζεται διαστρεβλωμένη από τα ΜΜΕ, καθώς υποστηρίζεται πως η κρατούμενη ξεψύχησε στο νοσοκομείο από παθολογικά αίτια.

 Πρέπει να καταλάβουνε όλοι την αξία της ελευθερίας, ειδικά τώρα που έχει χαθεί αν και έχουμε την πολυτέλεια του σπιτιού μας. Πρέπει να καταλάβουνε όλοι πως είναι ανεπίτρεπτο να υπολογίζεται η ανθρώπινη ζωή με βάση την τάξη στην οποία ανήκει κάποιος\α. Οφείλουν όλοι να αντιληφθούν ότι επειδή δεν βλέπουν τους έγκλειστους σε φυλακές, στρατόπεδα συγκέντρωσης, ψυχιατρεία και άλλα άσυλα, δεν σημαίνει πως είναι ανύπαρκτοι. Κάποιοι από εμάς ίσως να βρεθούμε στην ίδια θέση και κάποιοι δεν βρέθηκαν εκεί καθαρά από τύχη ή λόγω της συνεργασίας τους με τις αρχές.

 Σταματήστε να εθελοτυφλείτε, η καταστολή έρχεται πρώτα για τους άλλους και μετά για όλους. Η σιωπή είναι συνενοχή. Αντίσταση με κάθε μέσο και τρόπο, για μια κοινωνία ισότητας, αλληλεγγύης, ελευθερίας, χωρίς κράτος και εξουσία.

ΥΓ 1. Πριν ένα μήνα πέθανε άλλη μια κρατούμενη στις φυλακές Ελαιώνα-Θήβας.

ΥΓ 2. Χρονικό των γεγονότων μετά τον θάνατο της κρατούμενης και απάντηση από τις κρατούμενες στις φυλακές Ελαιώνα-Θήβας στη γενική γραμματέα αντιεγκληματικής πολιτικής Σοφίας Νικολάου: https://mpalothia.net/gynaikeies-fylakes-thivas-exegersi-meta-to-thanato-kratoymenis/

ΥΓ 3. Κείμενο από Κρατούμενες της Γ΄ πτέρυγας των γυναικείων φυλακών Ελαιώνα – Θήβας. https://mpalothia.net/mayri-selida-gia-tin-kyvernisi-to-ypoyrgeio-amp-tin-ypiresia-tis-fylakis/

ΝΑ ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΙΣ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΕΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΕΣ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΕΛΑΙΩΝΑ – ΘΗΒΑΣ

ΚΑΝΕΝΑΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΝΑ ΜΗΝ ΜΗΝΕΙ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΟΣ

Σύντροφοι, συντρόφισσες.

Αναρχικό Στέκι UTOPIA A.D.

utopiaad.org