Σήμερα Δευτέρα 23/02 οι κρατούμενοι απο τις Α και Γ ακτίνες φυλακών Λάρισας αρνήθηκαν να μπούνε στις πτέρυγές τους πραγματοποιώντας καθιστική διαμαρτυρία μία ώρα. Ακολουθεί το γράμμα που στείλανε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο εξηγεί τους λόγους αυτής της δράσης. Το κείμενο υπογράφουν 198 κρατούμενοι απο την Α’ πτέρυγα και 149 απο την Γ’, δηλαδή σχεδόν το 100% των δύο πτέρυγων.

 

ΠΡΟΣ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

ΔΙΑ ΜΕΣΟΥ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ Κ.Κ.ΛΑΡΙΣΑΣ

ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

Με αφορμή τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στο κατάστημα κράτησης Λάρισας τα τελευταία 3 έτη και ύστερα απο την συνολική απόφαση των κρατουμένων σας κάνουμε μια συνοπτική αναφορά των προβλημάτων της φυλακής. Η αυθαιρεσία και η κάθε είδους ρατσιστική αντιμετώπιση των κρατουμένων απο τη διεύθυνση αλλά και το προσωπικό της φυλακής έχει επιφέρει αρνητικό αποτέλσμα ώς προς την διαβίωσή μας. Θεμελιώδη δικαιώματα παραβιάζονται σε μόνιμη βάση, άδειες και αναστολές χορηγούνται κατ’εξαίρεση υπο τα κριτήρια του Διευθυντή και του Αρχιφύλακα ενώ ένας άτυπος διαχωρισμός κρατουμένων προκαλεί την αντίδρασή μας. Απορίας άξιο θεωρούμε την μή χορήγηση αδειών σε κρατούμενους που πληρούν όλες τις προϋποθέσεις, δίχως πειθαρχικές πεινές και με υπόλοιπο ακόμα και 2 μήνες. Ανωμαλία επικρατεί στην επιβολή πειθαρχικών ποινών τη στιγμή που ανόμοια παραπτώματα τιμωρούνται με την μέγιστη ποινή ανεξάρτητα απο την βαρύτητά τους. Η υπερτιμολόγηση και η αυξημένη φορολογία σε τρόφιμα αλλά και είδη πρώτης ανάγκης είναι αδικαιολόγητη, όσο για την ποιότητα των λαχανικών και φρούτων έχουμε να αναφέρουμε πως στην καλύτερη περίπτωση είναι Β’ και Γ’ διαλογής. Η σύμβαση της φυλακής με το οποιοδήποτε κατάστημα (supermaket) θα πρέπει κατα βάση να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των κρατουμένων και όχι της διεύθυνσης. Η δυχερής οικονομική κατάσταση των περισσότερων κρατουμένων δεν τους επιτρέπει πολλές φορές να προμηθευτούν ούτε κάν τα απαραίτητα. Όσο για τους άπορους, η κατάστασή τους μπορεί να θεωρηθεί έως και δραματική. Για το συγκεκριμένο ζήτημα κρίνουμε αναγκαία την παρέμβαση και εις βάθος έρευνα απο το αρμόδιο τμήμα του υπουργείου Δικαιοσύνης. Η σίτιση των κρατουμένων μπορεί να χαρακτηρηστεί απάνθρωπη με τις μερίδες να είναι ανεπαρκείς και τα φρούτα να έχουν εξαλειφθεί απο το μενού της φυλακής. Αξίζει να σημειωθεί πως η ελλιπής σίτιση έχει προκαλέσει την επιδείνωση της υγείας πολλών κρατουμένων. Η ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη είναι πραγματικά ανύπαρκτη αλλά και απαράδεκτη, κρατούμενοι με σοβαρά προβλήματα υγείας περιμένουν για εβδομάδες μέχρι να εξεταστούν ενώ όσοι χρήζουν άμεσης μεταφοράς σε νοσοκομείο αναμένουν για μήνες με την μόνιμη δικαιολογία της φυλακής οτι χρειάζεται ραντεβού. Κωμικοτραγικό είναι το γεγονός οτι η φυλακή έχει καθιερώσει το “DEPON” ώς φάρμακο για όλες τις ασθένειες. Επίσης, κάθε νεοεισερχόμενος κρατούμενος θα έπρεπε να υποβάλλεται σε γενικές εξετάσεις αίματος για ευνόητους λόγους. Κάτι τέτοιο όμως φαντάζει απίθανο σε μιά τέτοια κατάσταση. Πρόσβαση σε ζεστό νερό υπάρχει 4 φορές τη μέρα με τη διάρκεια να μην υπερβαίνει τα 5 λεπτά και αυτό για 10 κρατούμενους ανα θάλαμο.

Θα θέλαμε να τονίσουμε πως όσα σας αναφέραμε αφορούν την σκληρή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε και όχι κάτι φανταστικό, είμαστε αντικειμενικοί και απόλυτα ακριβείς στα όσα γράφουμε. Η εφιαλτική αυτή πραγματικότητα ωφείλεται στην ανικανότητα των αρμοδίων να τελέσουν τα καθήκοντά τους. Η φυλακή της Λαρισας σήμερα καθρεφτίζει την ίδια την κοινωνία, μιά κοινωνία που εθελοτυφλεί απέναντι σε προβλήματα υψίστης σημασίας αρνούμενη να τα αντιμετωπίσει. Εμείς λοιπόν, οι κρατούμενοι των φυλακών Λάρισας αρνούμαστε να μείνουμε θεατές στα όσα συμβαίνουν διατηρώντας την αξιοπρέπεια μας.

Ενημερώνουμε οτι απο την Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου θα προβούμε σε καθιστική διαμαρτυρία στον προάυλιο χώρο της φυλακής για 1 ώρα μετά το κλείσιμο.

Κύριο αίτημα μας είναι η αλλαγή της ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ. Για τις περαιτέρω ενέργειές μας θα σας ενημερώσουμε γραπτώς.

 

ΖΗΤΑΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΚΑΙΟΥΝΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΩΝ

Το κείμενο υπογράφουν 198 κρατούμενοι απο την Α’ πτέρυγα και 149 απο την Γ’.