Τα τελευταία χρόνια το υπάρχον πολιτικοοικονομικό σύστημα κλιμακώνει τις επιθέσεις στην κοινωνία με σκοπό να εδραιώσει ένα καθεστώς φόβου και τρομοκρατίας επιδιώκοντας τις αλλαγές και τα «νέα μέτρα» για την εξάπλωση της κυριαρχίας του. Ο κόσμος φαίνεται να είναι οργισμένος όμως οι εξουσιαστές δεν θα επέτρεπαν να ξεσπάσει αυτή η οργή και έτσι την καταστέλλουν με διάφορα μέσα (ΜΜΕ,ΑΣΤΥΝΟΜΟΚΡΑΤΙΑ,ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ).Το κράτος και οι μηχανισμοί του επιτίθενται κυρίως στα πιο ριζοσπαστικά κομμάτια της κοινωνίας καθότι αυτά τα κομμάτια δεν ελέγχονται και δεν χειραγωγούνται από ΚΑΝΕΝΑΝ. Δρουν με στόχο την ισότητα και την ελευθερία και δημιουργούν σχέσεις έξω από το οικονομικό σύστημα έχοντας  θεμέλιο την αλληλεγγύη. Αντιλαμβανόμαστε τις καταλήψεις ως ζωντανούς χώρους αυτοοργάνωσης, ως σημεία όπου η απελευθέρωση από το ασφυκτικό περιβάλλον των πόλεων, των μικρών και μεγάλων εξουσιών, είναι ένα διαρκές ζητούμενο. Ως σημεία έμπρακτης κριτικής και απαξίωσης του πολιτισμού της εμπορευματοποίησης, της ιδιοκτησίας, της αφομοίωσης, της μάταιης περιπλάνησης στα αδιέξοδα μονοπάτια της απάθειας, της υποταγής και του φιλοτομαρισμού. Ως χώρους που διεκδικούν τη θέση τους μέσα στα πεδία των καθημερινών μαχών ενάντια στα αφεντικά. Ως εστίες αντίστασης οπού διαθέσεις, σκέψεις και δράσεις ανταγωνιστικές προς την υπάρχουσα βαρβαρότητα συναντιούνται, ζυμώνονται, συνθέτονται για να αντεπιτεθούν δυναμικότερα στην κυριαρχία.Αυτές οι αξίες δείχνουν ότι φοβίζουν το κράτος με αποτέλεσμα τα κομμάτια της κοινωνίας που αντιστέκονται να δέχονται ‘ειδική’ μεταχείριση(ΤΡΟΜΟΝΟΜΟΣ) η οποία συνοδεύεται από εξοντωτικές ποινές. Παραδείγματα της καταστολής ριζοσπαστικών ομάδων και χώρων είναι ο εμπρησμός του RADIO REVOLT από παρακρατικούς και φασίστες με την πολύτιμη βοήθεια των μπάτσων, η κατεδάφιση του αυτοδιαχειριζόμενου συναυλιακού χώρου STREET ATTACK,η επίθεση στο αναρχικό στέκι ΝΑΔΙΡ.

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η εισβολή μπάτσων στο αυτοδιαχειριζόμενο πολιτικό χώρο της κατάληψης ΠΙΚΠΑ στο Ηράκλειο, τα ξημερώματα της Τετάρτης 16 Φλεβάρη. Μόλις έγινε γνωστή η είδηση της εισβολής συλλαμβάνονται 3 άτομα που έφτασαν εκεί. Σαν απάντηση στην εκκένωση της κατάληψης, και ενώ συνεργεία άδειαζαν το κτίριο και αφαιρούσαν ακόμα και τα πορτοπαράθυρα, 70 περίπου αλληλέγγυοι έκαναν κατάληψη του ΔΥ.ΠΕ Κρήτης (παράρτημα του Υπ. Υγείας) με αίτημα να αφεθούν ελεύθεροι οι συλληφθέντες. Τελικά αφέθηκαν ελεύθεροι, αλλά σε έναν απ’ αυτούς απαγγέλθηκαν κατηγορίες. Το ίδιο βράδυ γίνεται μικροφωνική αντιπληροφόρησης & αλληλεγγύης στην κεντρική πλατεία του Ηρακλείου και  πορεία ενάντια στην καταστολή. Γίνεται προσπάθεια να προσεγγιστεί το κτίριο της κατάληψης ΠΙΚΠΑ και ακολουθούν συγκρούσεις με τους μπάτσους που κυνηγάνε τον κόσμο και συλλαμβάνουν στο σωρό 4 άτομα τα οποία χτυπήθηκαν κατά τη σύλληψή τους. Το πρωί της Παρασκευής 18/2 οι συλληφθέντες πέρασαν από εισαγγελέα για να απαγγελθούν κατηγορίες, οι οποίες είναι: απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, παρουσία στους μπάτσους δυο φορές το μήνα και εγγυήσεις 20.000 ευρώ στον καθένα. Όλοι οι συλληφθέντες αφέθηκαν προσωρινά ελεύθεροι. Οι δύο που αντιμετωπίζουν κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα θα περάσουν από δικαστικό συμβούλιο εντός των επόμενων 15 ημερών το οποίο θα αποφασίσει. Το ενδεχόμενο της προφυλάκισης δεν έχει απομακρυνθεί. Στις δύο συλληφθείσες με πλημμελήματα επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι και 3.000 ευρώ εγγύηση στην καθεμία.

Όπως αναγράφεται στην 5η Ανακοίνωση της ανοιχτής ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΑΝΑΡΧΙΚΩΝ/ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ : Αν προσπαθούν οι άρχοντες και τα λοιπά τσιράκια τους να μας στοιβάξουν σε σπίτια κλουβιά, αποχαυνωμένους μπροστά στην TV και βυθισμένους στον καναπέ μας, τους υπενθυμίζουμε πως οι καταλήψεις δεν είναι τα ντουβάρια αλλά άνθρωποι που αυτοοργανώνονται και χτίζουν σχέσεις συντροφικότητας και αλληλεγγύης. Αυτό το κυνήγι μαγισσών που έχει ξεκινήσει τον τελευταίο καιρό όχι μόνο δεν μας καταστέλλει αλλά μας εξοργίζει. Είμαστε εδώ, δεν μπορείτε να μας εξαφανίσετε και θα υπερασπιστούμε τους ελεύθερους χώρους και οποιαδήποτε κατάληψη όπου και όποτε χρειαστεί. Αν το κράτος αποφασίσει μια μέρα πως οι καταλήψεις δεν πρέπει να υπάρχουν, αυτό που θα βρει μπροστά του είναι η έμπρακτη αντίσταση των «από κάτω», αυτή που κάνει την ιστορία να προχωράει.