Το κράτος αφού πρώτα καλλιέργησε τον φόβο και την ύπνωση απλώνοντάς τα μέχρι τις πιο δραστήριες και ανυπάκουες κοινωνικές ομάδες, σε συνδυασμό με την φτώχεια και την εξαθλίωση, βρίσκει ένα πρόσφορο έδαφος αδιαφορίας και φιλοτομαρισμού για να περάσει ναζιστικού τύπου νομοσχέδια όσο αναφορά τις φυλακές και τον νέο τους ρόλο.

     Η αφορμή δόθηκε με την απόδραση του Χ. Ξηρού, ώστε να περάσει στην βουλή καινούργιο νομοσχέδιο για την δημιουργία φυλακών υψίστης ασφαλείας. Αυτή η νέα αναβάθμιση των κατασταλτικών μεθόδων της εξουσίας έχει ως μοναδικό στόχο τον «ποιοτικότερο σωφρονισμό» των πολιτικών και απείθαρχων ποινικών κρατουμένων.

     Οι φυλακές οι οποίες θα τεθούν υπό διαμόρφωση είναι η πρώτη πτέρυγα των φυλακών Δομοκού, τα λευκά κελιά που κατασκευάστηκαν στις φυλακές της Λάρισας το 2003, και τα λευκά κελιά των γυναικείων και αντρικών φυλακών Κορυδαλλού.

     Με το νέο νομοσχέδιο ,λοιπόν ,οι φυλακές οργανώνονται ως εξής : στις φυλακές τύπου Α θα κρατούνται όσοι είναι υπόδικοι για χρέη και για εγκλήματα κατά περιουσίας ή ιδιοκτησίας χωρίς βία. Το κράτος βέβαια φρόντισε να αφήσει κάποια παραθυράκια (για ποιους άραγε;), καθώς σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο όσοι πληρώσουν το ποσό για το οποίο κατηγορούνται μειώνετε η ποινή τους από ισόβια κάθειρξη σε 3 χρόνια.

     Στις φυλακές τύπου Γ θα «φιλοξενούνται» όσοι δικάστηκαν  για συμμετοχή στην 17 Νοέμβρη, όσοι κατηγορούνται για συμμετοχή στην Σ. Π. Φ . ,άτομα που κρίθηκαν επικίνδυνα για την δημόσια ασφάλεια και τάξη της χώρας καθώς και κρατούμενοι που έχουν ασκήσει βία σε δεσμοφύλακες, έχουν στην κατοχή τους αιχμηρά αντικείμενα  ή έχουν αποδράσει στο παρελθόν.

     Παράλληλα ,θα υπάρχει ειδικό πρωτόκολλο για τα δικαιώματα των φυλακισμένων. Το δικαίωμα της άδειας καταργείται εντελώς (επανέρχεται μετά το πέρας 10 ετών εγκλεισμού με την μορφή αίτησης που αμφισβητούμε αν θα γίνονται δεκτές ) ενώ θα υπάρχουν αυστηροί περιορισμοί σε οποιονδήποτε τρόπο επικοινωνίας με τον έξω κόσμο (πχ. αλληλογραφία, επισκεπτήρια).

     Επίσης για την εξωτερική φύλαξη αυτών θα δημιουργηθεί καινούργια κατασταλτική μονάδα η οποία θα εντάσσεται στην ΕΛ.ΑΣ.. Ωστόσο η εκδικητική μανία της εξουσίας δεν τελειώνει εδώ. Οι εργασίες στις συγκεκριμένες φυλακές, που αποτελούν πρακτική μείωσης της ποινής, θα πραγματοποιούνται από κρατούμενους άλλων φυλακών και όχι αυτών που βρίσκονται στις τύπου Γ. Από την άλλη όσοι επιλέξουν τον δελεαστικό δρόμο της ρουφιανιάς προβλέπετε ακόμα και η αποφυλάκισή τους αλλά και η αναστολή της δίωξής τους.

     Τέλος, στις δίκες όσων βρίσκονται αιχμάλωτοι στα νέα μπουντρούμια της δημοκρατίας θα μπορούν να λεχθούν μόνο όσα θεωρεί ο πρόεδρος ουσιώδη. Σκοπός είναι η περιορισμένη υπεράσπιση των κατηγορουμένων αλλά και η φίμωση του πολιτικού τους λόγου.

     Για τις φυλακές, τις οποίες θέλουν να μετατρέψουν σε φρούριο, θα γίνει μεγάλη δαπάνη χρημάτων τόσο για το ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό όσο και για την διαμόρφωσή τους. Αντίθετα, αρνούνται να διαθέσουν τα χρήματα αυτά, για την βελτίωση της πτέρυγας νοσηλείας των φυλάκων Κορυδαλλού, υποκρινόμενοι ότι δεν υπάρχουν αρκετά. Οι συνθήκες νοσηλείας των κρατουμένων είναι απάνθρωπες και εφιαλτικές με τους κρατούμενους να στοιβάζονται σε έναν ελάχιστο και ακατάστατο χώρο με ελλιπή ιατρική περίθαλψη. Έτσι, άτομα με απλά κατάγματα, καρκινοπαθείς, φορείς του AIDS και άλλων ασθενειών βρίσκονται στον ίδιο χώρο. Επιπλέον, η φτωχή μας Ελλάδα είναι μία από τις 14 χώρες που χρηματοδοτούν την καταστροφή πυρηνικών όπλων στην Μεσόγειο.

     Κλείνοντας να αναφέρουμε πως οι φυλακισμένοι είναι άνθρωποι που έτυχε να συλληφθούν λόγω κάποιας απροσεξίας τους σε σχέση με τους υπόλοιπους. Αν αναλογιστεί κανείς πως όλοι λίγο ή πολύ έχουν παραβεί τον νόμο (από πταίσμα έως κακούργημα) θα δει πως λόγω προσοχής ή συγκυριών δεν συνελήφθει. Ο καθένας άλλωστε είναι εν δύναμη δολοφόνος. Οι φυλακές είναι ο καθρέφτης της κοινωνίας όπου η εξουσία έβαλε ένα σεντόνι και οι τρομοκρατημένοι υπήκοοι απλά φοβούνται να το τραβήξουν βολεμένοι στην άγνοια τους.

Υπάρχει ηχογραφισμένο υλικό με την συνομιλία των φυλακισμένων και θα ανεβούν εντός των ημερών.

Η Ελευθερία Περνά Πάνω Από Τα Συντρίμμια Των Φυλακών

Εικόνα003 Εικόνα001 PICT0094 PICT0074 PICT0065 PICT0061 PICT0027 PICT0025 PICT0020 PICT009 PICT005 PICT004 PICT003