Έχοντας γραφτεί ήδη 2 κείμενα καταγγελίας για την γκρούπα των Camino Libre & Kizil Kara (https://athens.indymedia.org/post/1593159/, https://athens.indymedia.org/post/1593299/) (αποτελούνται από τα ίδια άτομα) οι τραμπούκικες, μάτσο, ερειστικές συμπεριφορές από πλευράς τους δεν έχουν σταματήσει. Η λογική τους, είναι αυτή της επιβολής του (φαινομενικά πάντοτε) δυνατού στον αδύναμο. Λογική που πολύ καλά γνωρίζουμε ποιοι υιοθετούν. Ενωμένες, λοιπόν, όλες οι συλλογικότητες της πόλης μας αποφασίζουμε να το τελειώσουμε αυτό εδώ και τώρα. Κάνοντας μία αναδρομή στα περιστατικά αποσκοπούμε στο να ενημερωθούν άπαντες για το πως τα παιδιά αυτά επιλέγουν να δραστηριοποιούνται στην πόλη μας.

Ήδη πριν από την δημιουργία τους, ως άτομα που συμμετείχαν στη διαχειριστική συνέλευση του Ελεύθερου Κοινωνικού Χώρου Adelante, έχοντας μία κοινή θεώρηση για τα χαρακτηριστικά που θα έπρεπε να έχει ένας αυτοδιαχειριζόμενος χώρος, επέλεξαν να καπηλευτούν έναν έτοιμο ελεύθερο κοινωνικό χώρο με λογικές πλειοψηφίας, κάτι που αργότερα προσπάθησαν να κάνουν και στο Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Vivienda. Η διαδικασία αποχώρησης τους από το Αdelante, ήταν ένα σόου απειλών προς πάσα κατεύθυνση και προσβλητικών-σεξιστικών σχολίων προς άτομα της συνέλευσης(“εσύ είσαι εδώ μόνο για να καθαρίζεις” κι άλλα). Όταν μία κοπέλα υπερασπίστηκε τη θέση της, ο αρχηγίσκος* τους χτύπησε το χέρι του στο τραπέζι, διακόπτοντας την τοποθέτηση της, υβρίζοντας και απειλώντας και τον σύντροφο που επενέβη, επιχειρούμενος να ασκήσει βία εκ του ασφαλούς (“θα τον είχα στείλει στο νοσοκομείο άμα δεν με κρατούσαν”). Κάπως έτσι μας άδειασαν τη γωνιά. Η παραμονή τους, ωστόσο, μας έδειξε με τον καλύτερο τρόπο για τι άτομα μιλάμε. Αξίζει να αναφερθεί πως φιλικό τους άτομο,ο οποίος ούτε ο ίδιος ξέρει σε ποια συλλογικότητα είναι, οπότε ούτε εμείς είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, δήλωνε δημοσίως πως θα τον χαροποιούσε να κλείσει το Adelante μέχρι να ‘χει φύγει από την πόλη. Πληροφοριακά, Κούλογλου 18 είναι η διεύθυνση.

Εφόσον το σχέδιο τους απέτυχε στον Ε.Κ.Χ. Adelante, συσπειρωμένοι πλέον ως συλλογικότητα Camino Libre,αποπειράθηκαν να κάνουν το ίδιο και στο Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Vivienda(όπως δήλωσαν και σε συντρόφους από το Αναρχικό Στέκι Utopia A.D.). Αν και η πρόταση τους για στέγαση στο χώρο αντιμετωπίστηκε θετικά, σε σύντομο χρονικό διάστημα έγινε αντιληπτό πως οι προθέσεις τους ήταν να καπηλευτούν άλλον έναν έτοιμο χώρο, χωρίς καμία διάθεση συνδιαμόρφωσης. Προκείμενου να περάσουν τη δική τους πολιτική γραμμή στο Vivienda, ισχυρίζονταν πως ένας χώρος δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αυτοδιαχειριζόμενος αν δεν είναι αναρχικό στέκι,(όπως στην καταγγελία τους) ενδεικτικό της ιδεολογικής σύγχυσης που επικρατεί στο κεφάλι τους. Έπειτα από την αποχώρηση τους και από το Vivienda ακολούθησε μία σειρά από απειλητικά μηνύματα και τηλεφωνήματα, τραμπουκισμούς στη Λέσχη Σίτισης με συμμορίτικες-πάντα-λογικές προς τα μέλη της συνέλευσης του στεκιού. Είχαν μάλιστα το θράσος να καταγγείλουν πως εκδιώχθηκαν για πολιτικούς λόγους. Μετά την απάντηση στην καταγγελία τους(https://athens.indymedia.org/post/1592941/, https://athens.indymedia.org/post/1593159/), εισέβαλλαν στον χώρο, εν ώρα συνέλευσης, δίνοντας διορία λίγων ωρών για να κατέβει το κείμενο. Σε διαφορετική περίπτωση, απείλησαν τα μέλη του Vivienda οτι θα τους βρίσκoυν συνεχώς μπροστά τους, ωρυόμενοι πως “μόνο αυτοί υπάρχουν πολιτικά στην πόλη”. Εντούτοις, το κείμενο είναι ακόμα στη θέση του. Η απόφαση μας να παραβούμε το deadline οδήγησε σε τραμπουκισμό φιλικού ατόμου του στεκιού στον χώρο εργασίας του (“Άμα δεν ήμασταν στην Κομοτηνή, τώρα θα βρισκόσασταν σε χαντάκια”). Σημειολογικά, όταν σε μία προσπάθεια να σταματήσουν,ερωτηθήκαν από άτομα που συμμετέχουν στην Αντιεξουσιαστική Κίνηση Κομοτηνής γιατί τους τραμπουκίζουν, μία από τις απαντήσεις ήταν και το “Και τι σε νοιάζει εσένα, αφού δεν είναι αναρχικοί”. Τέλος, φεύγοντας από το στέκι πήραν υλικό και τα ηχεία του χώρου και σε μία προσπάθεια για επιστροφή τους η απάντηση τους ήταν “έλα σήκω φύγε, δεν θα μου μιλάς, κάνε μου μήνυση για να τα πάρεις πίσω”.

Σε όλα τα παραπάνω ήρθε να προστεθεί και η απάντηση τους στην 2η καταγγελία από συλλογικότητα της Κομοτηνής (https://athens.indymedia.org/post/1593299/, https://athens.indymedia.org/post/1593309/), στην οποία κατηγορούν σύντροφο από το Αναρχικό Στέκι Utopia A.D., ότι τους “κάρφωσε” σε καθηγητή πανεπιστημίου για ένα σύνθημα σε τοίχο. Μέσα στον ζήλο τους για “δράση”,στο ίδιο κείμενο στοχοποιούν ως φασίστα φιλικό άτομο μέλους του Utopia A.D., άτομο που και οι ίδιοι γνώριζαν και συναναστρέφονταν για κάποιο καιρό, κατηγορώντας μια κατάληψη με πάνω από 15 χρόνια αντιφασιστική δράση πως φιλοξενεί φασίστες στον χώρο της(;;). Το πλέον σημαντικό, είναι η πολιτική ανευθυνότητα που επέδειξαν όταν προσπάθησαν να καταλάβουν ενεργό πανεπιστημιακό γραφείο δίπλα ακριβώς από την κατάληψη της Utopia A.D, δίχως καμία προηγούμενη συνεννόηση και με έκδηλη την αδιαφορία τους για την αναμενόμενη εκκένωση έπειτα από τα πεπραγμένα τους. Στην ερώτηση αν θα συμβάλλουν στο να αποτραπεί η εκκένωση, η απάντηση τους ήταν αρνητική. Αντιπαρέβαλλαν πως εμείς δεν τους στηρίξαμε ποτέ. Η αδιαφορία τους οδήγησε τα μέλη της Utopia A.D να καταστήσουν σαφές πως αν εκκενωθεί η κατάληψη τους θα υπάρξουν συνέπειες. Την ανικανότητα τους για στέγαση και την αποχώρηση τους, την απέδωσαν στην Utopia και στο Adelante, δείχνοντας για άλλη μια φορά πως αδυνατούν να αναλάβουν την ευθύνη όταν μία δράση τους πηγαίνει στραβά. Μέσω της τακτικής που ακολουθούν με τη συμπεριφορά τους, προσπαθούν να προβοκάρουν καταστάσεις έτσι ώστε να θυματοποιηθούν.

Η αλήθεια είναι πως μια εκτενής απαρίθμηση όλων των περιστατικών δεν θα χωρούσε στην παρούσα καταγγελία. Ωστόσο, δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί πως τα ίδια άτομα που μιλούν για αξιοπρέπεια και αλληλεγγύη, όσες φορές η κρατική καταστολή μας χτύπησε την πόρτα, επέλεξαν να κρύβονται στα σπίτια τους, επιλέγοντας να μην σηκώσουν το βάρος του μαχητικού αντιφασισμού για τον οποίο κάνουν λόγο. Τα στενά όρια με τα οποία αντιλαμβάνονται την αλληλεγγύη διαφαίνονται και όταν αρνήθηκαν να στηρίξουν αντιφασίστες(Εφετείο Νοέμβρη του 2018), έπειτα από στοχοποίηση τους που έγινε ένα χρόνο μετά τα γεγονότα της αντιφασιστικής πορείας για τον Παύλο Φύσσα το 2013, με τη δικαιολογία ότι δεν στηρίζουν μέλη της Α.Κ. Αλλά και λίγους μήνες μετά, όταν δεν είχαν το σθένος να αναλάβουν την ευθύνη για τη στοχοποίηση συντρόφου της Utopia A.D από τις αρχές(https://athens.indymedia.org/post/1596273/) έπειτα από τη δράση-πυροτέχνημα που πραγματοποίησαν οι ίδιοι(https://athens.indymedia.org/post/1595014/). Με λίγα λόγια, θα μπορούσαν να πράξουν το ελάχιστο,να δημοσιεύσουν, δηλαδή, ένα κείμενο αναφέροντας πως ο σύντροφος δεν είχε καμιά εμπλοκή στο συμβάν.

Μέχρι σήμερα, τίποτα δεν έχει αλλάξει. Με την γνώστη λογική “πουλάω μαγκιά εκεί που με παίρνει”, εξακολουθούν να τραμπουκίζουν ατομικά συντρόφους-προσωπικούς φίλους του στεκιού Vivienda, να βανδαλίζουν υλικό, να κατεβάζουν αφίσες. Το λάθος είναι ξεκάθαρα δικό μας, που επιδιώξαμε να βρούμε μια αμιγώς πολιτική λύση στο πρόβλημα. Με τέτοιες ατομικότητες, κάθε απόπειρα διαλόγου είναι μάταια και απλώς τους επιτρέπει να αναπαράγουν την ίδια συμπεριφορά. Το μόνο εύκολο για εμάς θα ήταν να το τελειώσουμε άμεσα, καταφεύγοντας στη βία. Αφενός δεν έχουμε κανένα φετίχ με τη βία, αφετέρου κρίνουμε πως το παρόν κείμενο θα οδηγήσει σε αυτό που έπρεπε να έχει συμβεί εδώ και πολλούς μήνες· στην πολιτική τους απομόνωση.

Ως πολιτικά όντα αντιλαμβανόμαστε την ύπαρξη τέτοιων ομάδων ως μια παθογένεια του κινήματος. Η δική μας ανάγνωση είναι πως η συμπεριφορά τους αυτή υπάρχει για να καλύψει το ελλιπές έως ανύπαρκτο πολιτικό τους υπόβαθρο. Η πολιτική τους ύπαρξη δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα κράμα ”αλήτικου” life style και συνδρόμου κατωτερότητας. Αναγνωρίζοντας τον εαυτό τους ως την μοναδική συλλογικότητα στην πόλη, οποιαδήποτε ομάδα δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν εργαλειακά λογίζεται εχθρός. Μέρος της μυθοπλασίας που χτίζουν είναι ένα σκεπτικό πως όλα περιστρέφονται γύρω από τον εαυτό τους. Στην ονείρωξη για την πραγμάτωση του αυτοπροσδιορισμού τους ως “αναρχικοί” καταφέρνουν να αυτοαναιρούνται καθημερινά με την κοινωνική και πολιτική τους συμπεριφορά.

Από μεριάς μας θεωρούμε ότι τέτοια καρκινώματα δεν έχουν θέση πουθενά και ανοιχτά επιζητούμε την απομόνωση τους σε πανελλαδικό επίπεδο. Θεωρούμε αυτονόητο πως κάθε συλλογικότητα που συμπράττει με το μόρφωμα αυτό οφείλει να γνωρίζει τα παραπάνω, και ακολούθως φέρει την πολιτική ευθύνη για τον διαιωνισμό της κατάστασης(ειδικότερα η ν.Κ.Α. στην Κομοτηνή,που τους κάνει πλάτες σε οποιαδήποτε πολιτική διαδικασία και ομάδα). Σε κάθε περίπτωση, ο Ε.Κ.Χ. Adelante, η Αντιεξουσιαστική Κίνηση Κομοτηνής, το Αναρχικό Στέκι Utopia A.D., και το Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Vivienda αποφασίσαμε από κοινού πως την προβληματική αυτή κατάσταση θα την επιλύσουμε εμείς οι ίδιοι, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Για όσους/ες έχουν αμφιβολίες για τα παραπάνω, είναι η 3η καταγγελία που γράφεται για την ομάδα αυτή και σε τελική ανάλυση αυτή είναι η πραγματικότητα την οποία βιώνουμε εμείς στην πόλη μας. Τέλος, να σημειώσουμε ότι για περισσότερα από 13 χρόνια,το Αναρχικό Στέκι Utopia A.D και η Αντιεξουσιαστική Κίνηση Κομοτηνής συμπράττουν, στην βάση της αναγκαιότητας λόγω της πόλης, πάνω σε αρκετά ζητήματα παρά τις γνωστές διαφορές που έχουν.

*τον αποκαλούμε έτσι, όπως και σε προηγούμενα κείμενα, λόγω της εμφανούς άτυπης ιεραρχίας με την οποία λειτουργούν.

ΥΓ1. Ακριβώς λίγες μέρες πριν από τη συγγραφή του κειμένου, σημειώθηκε το 4ο περιστατικό τραμπουκισμού μέσα σε 1 εβδομάδα και μάλιστα σε άτομα του προσωπικού κύκλου μέλους του Vivienda

ΥΓ2.Όσα άτομα από την συγκεκριμένη συλλογικότητα αντιλαμβάνονται το προβληματικό της κατάστασης, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να πράξουν αναλόγως.

ΥΓ3. Ο κύκλος του διαλόγου έχει κλείσει. Από τη στιγμή της δημοσίευσης του κείμενου,οι συμπεριφορές αυτές έχουν τελειώσει. Η “καφρίλα” είτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είτε στον δρόμο έχει και τα όρια της.

ΑΝΑΡΧΙΚΟ ΣΤΕΚΙ UTOPIA A.D.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ADELANTE

ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΟ ΣΤΕΚΙ VIVIENDA

ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ