Στο πλαίσιο της ημέρας αλληλεγγύης στις καταλήψεις πραγματοποιήθηκε παρέμβαση στη κεντρική πλατεία Κομοτηνής από 15 συντρόφια των καταλήψεων UTOPIA A.D. (Κομοτηνή) και ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΠΑΛΙΟΥ ΝΕΚΡΟΤΟΜΕΙΟΥ (Αλεξ/πολη). Στήθηκε μικροφωνική, μοιράστηκαν κείμενα και πετάχτηκαν 100άδες τρικάκια.

Με αφορμή το νέο κατασταλτικό κύμα κατά των καταλήψεων ( Τερμίτα, Mundo Nuevo, Rosa Nera και άλλες που απειλούνται καθημερινά ) και το κάλεσμα για συντονισμένες κινήσεις υπεράσπισης και αλληλεγγύης θα θέλαμε να ξαναθυμίσουμε κάποια πράματα. Πιστεύουμε πως δεν χρειάζεται να ξανά αναφερθούμε στον ρόλο τον καταλήψεων, την ιστορία, την δράσης τους και τις εκδηλώσεις που φιλοξενούν και διοργανώνουν. Όποιος πραγματικά θέλει να έχει άποψη και να ενημερωθεί για αυτά, δεν έχει παρά να σπαταλήσει λίγο χρόνο στο διαδίκτυο.
Ποιο συγκεκριμένα αυτό το διάστημα απειλείται με κατεδάφιση η κατάληψη Τερμίτα που βρίσκεται σε χώρο του πανεπιστημίου Θεσσαλίας στον Βόλο. Ο διαγωνισμός για το ποια εταιρία θα αναλάβει το ”αναπτυξιακό τους έργο” έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό. Το ακαδημαϊκό τους επίπεδο και η ανάπτυξη που προβάλλουν φαίνεται από τα πάρε-δώσε και τα αλισβερίσια πρυτάνεων με ιδιώτες, όπως για παράδειγμα στο πανεπιστήμιο Κρήτης, όπου ο πρύτανης διαπραγματεύεται με γνωστό του ιδιώτη για την παραχώρηση του κτηρίου, στο οποίο στεγάζεται η κατάληψη Rosa Nera, ενώ δεν είναι διατεθειμένοι ούτε για τα ”μάτια του κόσμου” να κάνουν διαγωνισμό. Επίσης γνωστό είναι και το σκάνδαλο που προέκυψε πρόσφατα με τον πρώην πρύτανη του ΔΠΘ (Καραμπίνης) και τον ιδιώτη που είχε αναλάβει την σίτιση των φοιτητών (Χούτος).
Αδιαφορούμε για τα αναπτυξιακά τους σχέδια και τα οικονομικά συμφέροντα. Εμάς μας ενδιαφέρουν τα συντρόφια μας και το ότι δεν είναι διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν το κτήριο στο οποίο δώσανε ζωή. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι σε οποιαδήποτε ενέργεια πραγματοποιήσουν για να υπερασπιστούν την κατάληψή τους.
Όπως είπαν και παλαιότερα τα συντρόφια της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς, οι καταλήψεις είναι το σπίτι της αναρχίας. Παρατημένα κτίρια ξαναζωντανεύουν από τους καταληψίες με σκοπό την στέγαση των ιδεών και των επιθυμιών τους και την κατα δύναμην εφαρμογή αυτών μέσα στα λίγα τετραγωνικά που διαχειρίζονται. Κτήρια τα οποία γίνονται ορμητήρια δράσεων, προπαγανδίζοντας τις ιδέες και τις αντιλήψεις των ελεύθερων ατομικοτήτων που τα οικειοποιήθηκαν καθιστώντας τα έτσι εστίες αντίστασης μέσα στην σάπια κοινωνία που αλλοιώνει οτιδήποτε διαφέρει από τα πρότυπα που έχει αφομοιώσει.
Πέρα των παραπάνω, πολλές καταλήψεις έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στην εξάλειψη της νεοναζιστικής απειλής αλλά και της κρατικής καταστολής, σε περιοχές που τα ναζιστικά σκουπίδια και οι ένστολοι συνοδοιπόροι τους προσπάθησαν να επιβάλουν το καθεστώς τους. Δεν είναι λίγοι οι αγώνες που έχουν δοθεί από πολλές καταλήψεις σε όλο τον ελλαδικό χώρο για αυτό και γίνονται συχνά στόχος του κρατικού μηχανισμού, είτε με δεξιά είτε με αριστερά πρόσημα. Άλλωστε όπως έχουμε ξαναπεί όποια κι αν είναι η κυβέρνηση η ουσία του κράτους παραμένει ίδια.
Για μας ως αναρχική κατάληψη η ιδιοκτησία και οι νόμοι περί αυτής δεν μας αφορούν. Όταν ένα κτίριο αφήνετε στο έλεός του και ρημάζει από την φθορά του χρόνου, οι άνθρωποι που θα του δώσουν ζωή είναι οι ιδιοκτήτες του έως ότου φύγουν, αν φύγουν. Σε κάθε επιθετική ενέργεια εναντίων των καταλήψεων ή προσπάθεια εκδίωξης συντρόφων, θα υπάρχει απάντηση με αντίσταση, αλληλεγγύη και επίθεση.
Δεν ξεχνάμε τα συντρόφια μας σεΙσπανία, Μεξικό, Γερμανία, Ιταλία όπου δέχονται κατασταλτικές επιθέσεις με εκκενώσεις καταλήψεων και συλλήψεις αλλά και οπουδήποτε στον κόσμο. Η αλληλεγγύη μας δεν εγκλωβίζεται στα σύνορά σας.

Αναρχικό Στέκι UTOPIA A.D.