ΚΟΜΟΤΗΝΗ:Ενημέρωση από το διήμερο αλληλεγγύης στη Ροζάβα στο πλαίσιο της διεθνιστικής καμπάνιας riseup4rojava.

6/9 Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με θέματα

1. Ενημέρωση για τις εξελίξεις στη Ροζάβα και το Μπακούρ 2.Οι βίαιες επαναπροωθήσεις Κούρδων και Τούρκων πολιτικών προσφύγων
στον Έβρο και τα σημαινόμενα τους.

Μίλησε σύντροφος του ΕΣΔΑ (Επαναστατικός Σύνδεσμος Διεθνιστικής Αλληλεγγύης) και υπήρξε και τηλεφωνική επικοινωνία με σύντροφο από τα επαναστατημένα εδάφη της Ροζάβα.

7/9 Πραγματοποιήθηκα μικροφωνική και μοίρασμα κειμένων (του στεκιού και μετάφραση κειμένου για τις τελευταίες εξελίξεις). Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν θετική και με ενδιαφέρων. Η παρέμβαση κράτησε σχεδόν δύο ώρες και στήριξε με την συμμετοχή της και δικό της πανό η ΑΚ Κομοτηνής.

Σε μια περίοδο που ο καπιταλισμός περνάει κρίση παγκοσμίως, ως επακόλουθο έρχονται μεγάλες γεωπολιτικές ανακατατάξεις, οικονομική και πολιτική αστάθεια και πόλεμοι. Τα κράτη ως μηχανισμοί διαχείρισης των κοινωνιών, αναλαμβάνουν το ρόλο των μοναδικών εγγυητών της ασφάλειας και της σταθερότητας, επιβάλλοντας ως μοναδική λύση την αντιπροσώπευση είτε με δημοκρατικό πρόσημο είτε όχι, κάτι το οποίο είναι ένα και το αυτό. Δηλαδή η εξουσία είναι αυτή που πρέπει να εμπιστευτούν οι λαοί για σωτηρία. Αυτά έρχεται η Επανάσταση στη βόρεια Συρία (Ροζάβα) να καταρρίψει. Ένα εγχείρημα της εποχής μας το οποίο εκμηδενίζει την κυρίαρχη αφήγηση πως επαναστάσεις δεν γίνονται πλέον.

Το μοντέλο οργάνωσης στο εγχείρημα της Ροζάβα είναι ο Δημοκρατικός Συνομοσπονδισμός μέσο της αυτοοργάνωσης και των αμεσοδημοκρατικών, οριζόντιων δομών των συνελεύσεων. Βασικά χαρακτηριστικά της επαναστατημένης αυτής κοινωνίας είναι το πολυπολιτισμικό στοιχείο, η απελευθέρωση των γυναικών, η οικολογία αλλά και γενικότερα ο σεβασμός της διαφορετικότητας του κάθε ατόμου.

Η Επανάσταση στη Ροζάβα έχει όλα τα χαρακτηριστικά των ιστορικών εξεγέρσεων και επαναστάσεων, από την επανάσταση στο Μεξικό όπου σήμερα υπάρχουν οι εξεγερμένες κοινότητες των Ζαπατίστας, τις κομμούνες της Κροστάνδης και του Παρισιού έως το Μαχνοβίτικο κίνημα και την Αναρχική επανάσταση της Ισπανίας του 1936. Η Ροζάβα έρχεται σαν συνδετικός κρίκος να εφαρμόσει τα παραδείγματα του παρελθόντος στις συνθήκες του σήμερα. Ο πολύχρονος ένοπλος αγώνας των Κούρδων έχει ως επακόλουθο την Επανάσταση στην Ροζάβα. Αυτός ο αγώνας είναι και το πιο ισχυρό παράδειγμα πως το ένοπλο αντάρτικο είτε πόλης είτε βουνών είναι αναπόσπαστο κομμάτι ενός επαναστατικού κινήματος.

Η Μέση Ανατολή είναι μία ιδιαίτερα δύσκολη περιοχή για εγχειρήματα όπως η Ροζάβα, λόγο της έντονης ισλαμικής κυρίαρχης κουλτούρας και τον θρησκευτικό φανατισμό, ενώ παράλληλα τα γεωπολιτικά, στρατηγικά και ενεργειακά ζητήματα βρίσκονται συνέχεια σε εξέλιξη με την Ρωσία και τις ΗΠΑ να είναι οι δύο κύριοι παίχτες στην σκακιέρα. Παρόλα αυτά η επανάσταση είναι γεγονός και συνεχίζει δίνοντας ένα έμπρακτο παράδειγμα προς τον “πολιτισμένο” κόσμο ότι όχι μόνο επαναστάσεις γίνονται ακόμη και στις πιο δύσκολες περιοχές, άλλα συνεχίζουν και λειτουργούν με μοντέλα οργάνωσης τα οποία οι εξουσίες χαρακτηρίζουν ουτοπικά και ακατόρθωτα.

Κλείνοντας θέλουμε να τονίσουμε πως γεωπολιτικά η περιοχή της Μέσης Ανατολής έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με αυτή των Βαλκανίων, ενώ βρισκόμαστε και σε μια εποχή που η μάχη για τον έλεγχο της ενέργειας γίνετε ολοένα και ποιο σκληρή. Αποτέλεσμα, στρατιωτικές συρράξεις, οικονομικός ανταγωνισμός, συμφωνίες ισχυρών, εξαθλίωση της κοινωνικής βάσης και οικολογική καταστροφή. Με βάση αυτά δεν θα μπορούσαμε να μην είμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα που δίνουν οι επαναστάτες στη Ροζάβα και να μην είμαστε κομμάτι της διεθνούς αλληλεγγύης που τόσο χρήσιμη είναι για την εδραίωση μιας Επανάστασης. Ας αρχίσουμε να βάζουμε την λέξη Επανάσταση στο λεξιλόγιο μας.

Μόνη Λύση Επανάσταση

Αλληλεγγύη στην Επανάσταση της Βόρειας Συρίας (Ροζάβα)

Αναρχικό Στέκι UTOPIA A.D.