Κράτος Και Αφεντικά Δουλεύουνε Μαζί, καταστρέφοντας φύση και Ζωή

Είναι γνωστό ότι ο καπιταλισμός ως οικονομικό σύστημα βασίζεται στο κέρδος ερχόμενος  πολλές φορές σε σύγκρουση με την ίδια την ανθρώπινη ύπαρξη . Στη δεκαετία του 90’ έγιναν προσπάθειες για τη δημιουργία χρυσωρυχείων στην Χαλκιδική και την  Θράκη οι οποίες έπεσαν στο κενό λόγω κοινωνικών αντιστάσεων, καθώς θα καταστρεφόταν το φυσικό  τοπίο.  Το κράτος εκμεταλλευόμενο την οικονομική κρίση επαναφέρει σήμερα το ζήτημα στο όνομα της ανάπτυξης και με επιχείρημα τις θέσεις εργασίας,  παραβλέποντας αυτές που θα καταστραφούν (κτηνοτροφία,αλιεία, γεωργία, τουρισμό κτλ).  Για εμάς η  ανθρώπινη  ζωή  και  η  φύση  είναι  αλληλένδετες  και  πρέπει  να  τις  υπερασπιστούμε  με κάθε τρόπο όσο σκληρή και αν είναι η κρατική καταστολή .

Έτσι λοιπόν , στις 21/10/2012 ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα των κατοίκων της Ιερισσού για συγκέντρωση και  πορεία κατά των χρυσωρυχείων στην περιοχή Σκουριές της Χαλκιδικής . Το πρωί της Κυριακής αναχωρήσαμε  με λεωφορείο της Διανομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης-Έβρου από την Κομοτηνή . Φτάνοντας στον προορισμό μας , έξω από το χωριό της Ολυμπιάδας έγινε έλεγχος των χαρτιών του λεωφορείου από την τροχαία . Μισή ώρα αργότερα πραγματοποιείται ξανά έλεγχος αυτή τη φορά των επιβατών και των αποσκευών και γίνονται 2 προσαγωγές για κατοχή μασκών . Λίγο μετά την άφιξή μας στην Ιερισσό επιβιβαστήκαμε σε αυτοκίνητα ώστε να μεταφερθούμε στην περιοχή Μεγάλο Δέντρο , όπου περίμεναν δυνάμεις των ΜΑΤ μαζί με μεταλλωρύχους , υπό τον φόβο μη καταβολής του μισθού τους , και τις οικογένειές τους . Τρία χιλιόμετρα προτού φτάσουμε εκεί  εγκαταλείψαμε τα οχήματα και συνεχίσαμε με τα πόδια.

Ο κύριος όγκος των διαδηλωτών που υπολογίζεται στα 2000 άτομα συνέχισε την ανάβαση του χωματόδρομου με προορισμό τις εγκαταστάσεις της εταιρίας ενώ ομάδα 200 ατόμων παρέμεινε στο Μεγάλο Δέντρο για να εμποδίσει τυχόν επίθεση των δυνάμεων καταστολής στα μετόπισθεν . Ύστερα από 8 χιλιόμετρα βρεθήκαμε έξω από τις εγκαταστάσεις  οι οποίες φυλάσσονταν από ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ , ενώ μια διμοιρία βρισκόταν κρυμμένη στα πλάγια της πορείας . Εκεί ζητήσαμε να περάσουμε από παράπλευρο δρόμο και να κατευθυνθούμε στο χωριό Μεγάλη Παναγία κάτι που μας αρνήθηκε η αστυνομία και ακολούθησε διαμαρτυρία από ομάδα γυναικών με συνθήματα και καθιστική διαμαρτυρία . Ξαφνικά , έπιασε φωτιά στο δάσος πίσω από την διμοιρία την οποία προσπάθησαν να σβήσουν διαδηλωτές και λίγο αργότερα ήρθε πυροσβεστικό όχημα που την έσβησε  καθώς ήταν μικρής έκτασης . Το γεγονός αυτό αποδιοργάνωσε το πλήθος και έδωσε την ευκαιρία στα ΜΑΤ να επιτεθούν .

Ακολούθησε εκτεταμένη χρήση χημικών που γινόταν σε ευθεία βολή , κυνηγητό των διαδηλωτών και επίθεση στα πλάγια της πορείας από την διμοιρία που ήταν κρυμμένη . Ο κόσμος όντας απροετοίμαστος και αιφνιδιασμένος άρχισε να τρέχει πανικόβλητος ενώ κάποιοι προσπαθούσαν να καθυστερήσουν τους αστυνομικούς με πέτρες και άλλα μέσα μέχρι τα αυτοκίνητα να τους μεταφέρουν . Παράλληλα , στο Μεγάλο Δέντρο έγινε προσπάθεια μπλοκαρίσματος του δρόμου ώστε να εγκλωβιστούν οι διαδηλωτές , που ευτυχώς απετράπει από τον κόσμο που είχε παραμείνει εκεί . Αφού ο κόσμος βρισκόταν πλέον στο Μεγάλο Δέντρο και η ηρεμία είχε επανέλθει εμφανίστηκε μια νέα διμοιρία που κατέφτασε μέσω ενός χωματόδρομου από την Μεγάλη Παναγιά και επιτέθηκε εκ νέου . Η επίθεση πραγματοποιήθηκε με μεγάλη αγριότητα  καθώς οι μπάτσοι  πέρα από τα χημικά χτυπούσαν με μίσος όποιον έβλεπαν , έσπαζαν τα παράθυρα των αυτοκινήτων και τραβούσαν τους επιβάτες για να τους συλλάβουν , ενώ πέταξαν δακρυγόνα ακόμα και μέσα στο αυτοκίνητο 66χρονου που έχασε τον έλεγχο , προσέκρουσε σε δέντρο και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με καρδιακό επεισόδιο . Από τύχη , επομένως , δεν θρηνήσαμε θύματα αφού ο κίνδυνος να ποδοπατηθεί κάποιος ήταν μεγάλος . Επιπλέον , στη διάρκεια της επίθεσης τα γουρούνια των ΜΑΤ ανάγκασαν μια 55χρονη γυναίκα να βγει από το αμάξι της , να γονατίσει και την κλώτσησαν σπάζοντας της το γόνατο . Από τις πολλές προσαγωγές 16 μετατράπηκαν σε συλλήψεις και μεταφέρθηκαν στο μπατσομέγαρο Χαλκιδικής στον Πολύγυρο  όπου συγκεντρώθηκαν αλληλέγγυοι/ες . Εκεί δεν επιτράπηκε η παρουσία δικηγόρου ενώ ασφαλίτης χτύπησε μια βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ με γκλοπ . Ακολούθησαν μικροσυγκρούσεις και πορεία στον Πολύγυρο με κατάληξη στο αστυνομικό μέγαρο που φρουρούνταν από δυνάμεις των ΜΑΤ . Αργά το βράδυ της Κυριακής αναχωρήσαμε για Κομοτηνή.

Όσο αναφορά την Θράκη η ίδια εταιρία σχεδιάζει να φτιάξει δυο νέα ορυχεία στις Σάπες και στο Πέραμα . Έχοντας αντιληφθεί την αντίθεση της κοινωνίας  προσπαθεί μέσω λαϊκίστικων τακτικών και χρηματισμού ολόκληρων καναλιών , πολιτών , κοινωνικών λειτουργών  ακόμα και αθλητικών συλλόγων να δημιουργήσει ένα ευνοϊκό κλίμα για την ίδια . Το κράτος έχει πάρει ξεκάθαρα την θέση της εταιρίας όπως φαίνεται από το μέγεθος της καταστολής που επέβαλλε στις Σκουριές και την υπαγωγή της έγκρισης για την δημιουργία μεταλλείων στο fast track . Εύλογα , λοιπόν , προκύπτει ότι η αντίσταση  στην καταστροφή φύσης , που είναι καθήκον όλων μας αφήνεται στα χέρια των κατοίκων και μπορεί να επιτευχθεί μόνο αντιιεραρχικά και μέσω της αυτοοργάνωσης  ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος χρηματισμού .

Αλληλεγγύη Στους Συλληφθέντες τις 21/10/2012 Στις Σκουριές Χαλκιδικής

Αναρχικό Στέκι UTOPIA A.D.

 blog: utopia-ad.org