Δυστυχώς μία ακόμα χρονιά ξεκίνησε με το κράτος να επιτίθεται και να καταστέλλει δομές του Αναρχικού Χώρου συνεχίζοντας έτσι η δικτατορία της Ν.Δ τον πόλεμο που έχει κηρύξει απέναντι σε οτιδήποτε δεν συμβαδίζει με τα φασιστικά τους σχέδια.
Αυτήν την φορά στο στόχαστρο της καταστολής μπήκε το κατειλημμένο Στέκι στο Βιολογικό. Ένας χώρος όπου για 34 χρόνια αποτελούσε σημείο αναφοράς για τον αναρχικό χώρο όχι μόνο της Θεσσαλονίκης αλλά και ολόκληρου του ελλαδικού χώρου. Αμέτρητες συνελεύσεις, εκδηλώσεις, συζητήσεις, συναυλίες και κάθε λογής κινηματική δραστηριότητα πραγματοποιήθηκαν εκεί, καθιστώντας τον ένα ζωντανό μέρος αμφισβήτησης κράτους και κεφαλαίου. Η εκκένωση και κατεδάφισή του θα μας κοστίσει, αλλά θα κάνουμε ότι μπορούμε για να κοστίσει 10 φορές παραπάνω στο κράτος και τα τσιράκια του.
Στην επιχείρηση αυτή, σημαντικός ήταν και ο ρόλος των Μ.Μ.Ε των οποίων τα ρεπορτάζ ήταν βγαλμένα από τα δελτία τύπου της ελ.ας και το γραφείο προπαγάνδας του δικτάτορα. Τα γελοία δημοσιεύματά τους για τα δήθεν ευρήματα αποσκοπούν στην δημιουργία μιας εγκληματικής εικόνας για το Στέκι στο Βιολογικό, ενώ έστρωσαν το έδαφος και για την καταστολή της κατάληψης στο χημικό.
Όπως και το Αναρχικό Στέκι Utopia A.D. εκκενώθηκε με κλειστές σχολές κατά τη διάρκεια των γιορτών των Χριστουγέννων (27/12/2019), έτσι και το Στέκι στο Βιολογικό εκκενώθηκε στις 31/12/2021.
Όπως και η δική μας εκκένωση, έτσι και του Στεκιού στο Βιολογικό, έγινε μετά από εντολή των πρυτανικών αρχών.
Όπως και στο στέκι μας, σε πρώτη φάση ξήλωσαν τα πάντα, αφήνοντας το γιαπί και όταν κατάλαβαν πως θα το ξαναπαίρναμε, γκρέμισαν και τον τοίχο που μας χώριζε από το αμφιθέατρο, με το πρόσχημα πως προορίζετε να γίνει φουαγιέ, έτσι και το Στέκι στο Βιολογικό αφού πρώτα γκρέμισαν ένα μέρος του, όταν ανακαταλήφθηκε, η πρυτανική αρχή με τη συνδρομή της αστυνομίας το γκρέμισε ολοσχερώς και σε αυτή τη περίπτωση με την πρόφαση πως προορίζεται να γίνει φουαγιέ/βιβλιοθήκη.
Η πρώτη αντανακλαστική μας απάντηση ήταν η κατάληψη ενός άλλου χώρου έως ότου ανακαταλάβαμε και ξαναχτίσαμε τον φυσικό μας χώρο. Σχεδόν παρομοίως, τα συντρόφια στη Θεσσαλονίκη κατέλαβαν έναν νέο χώρο στο χημικό, μιας και ο παλιός τους πλέον δεν γινόταν να ξαναχτιστεί.
Τα ξημερώματα στις 12/01/2022 οι πρυτανικές αρχές του Α.Π.Θ έστειλαν εκ νέου ΜΑΤ και ασφαλίτες να εκκενώσουν και τη νέα κατάληψη. Μετά από αντίσταση των συντρόφων και συντροφισσών έγινε χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης και δακρυγόνων για να επιτευχθεί εν τέλει η εκκένωση, ενώ τα κομπλεξικά καθάρματα της ελ.ας έσπασαν τα τζάμια του κτιρίου καθώς και τοίχους με τις βαριοπούλες τους. Απ’ ότι φαίνεται ο νέος και σωστότερος τρόπος αξιοποίησης των πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων γίνεται με τη σωστή χρήση χημικών, κρότου λάμψης και με βαριοπούλες.
Τα πανεπιστήμια ήταν πάντα χώροι όπου αναπτύσσονταν ιδέες και κινήματα, αυτό ακριβώς στοχοποιεί η καταστολή, με σκοπό τον εξευγενισμό τους ως ένα γρανάζι του κρατικού μηχανισμού. Για το κράτος και τους νομιμόφρονες πολίτες του είναι σημαντικότερο να εξαφανιστεί κάθε ριζοσπαστική φωνή, την ίδια στιγμή που καθηγητής στην ΑΣΣΟΕ κατηγορούμενος για υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος και παιδεραστία συνεχίζει να διδάσκει ανενόχλητος απολαμβάνοντας μάλιστα κυβερνητικά προνόμια.
Το κράτος είναι ένας αδίστακτος μηχανισμός ο οποίος εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα, όσο γρηγορότερα το αντιληφθούμε τόσο γρηγορότερα θα μπορέσουμε να πολεμήσουμε για την καταστροφή του. Ας σταματήσει η αναπαραγωγή του κρατικού αφηγήματος και οι πολεμικές εντός του αναρχικού χώρου και ας αγωνιστεί ο κάθ’ ένας, η κάθε μία και η κάθε συλλογικότητα με όποιον τρόπο θεωρεί σωστό. Αφού δεν μπορούμε να συμφωνούμε ας μην εμποδίζει κανείς καμία. Η καταστολή έρχεται εν τέλει για όλους, ακόμη και αν είναι “καλά παιδιά και δεν ενοχλούν κανένα”. Πρέπει να ενοχλούμε, να ενοχλούμε τη βολεμένη στη μιζέρια κοινωνία και την κρατική μηχανή, αλλιώς κάτι δεν κάνουμε καλά, να αντιληφθούμε ποιος είναι ο εχθρός πριν είναι αργά, να κάνουμε την αλληλεγγύη πραγματικό όπλο μας, όχι ένα απλό σύνθημα.
Εμείς από τη μεριά μας ως Αναρχικό Στέκι Utopia A.D ήμασταν πάντα αλληλέγγυοι με τις καταλήψεις και φυσικά παραμένουμε αλληλέγγυοι, μακριά από σεχταρισμό, μικροπρέπεια, και μικροπολιτική που τους μόνους που εξυπηρετούν είναι το κράτος και τα τσιράκια του. Στον κρατικό μηχανισμό οι καταλήψεις είναι η άμμος στα γρανάζια του, ας συνεχίσουμε έτσι μέχρι την ολοκληρωτική καταστροφή του.
Τέλος θέλουμε να στείλουμε ένα σινιάλο δύναμης και αλληλεγγύης στους συντρόφους και στις συντρόφισσες που συνελήφθησαν στις 15/1 στην Θεσσαλονίκη κατά την διάρκεια πορείας αλληλεγγύης στο Στέκι στο Βιολογικό. Προσπαθούνε να μας θάψουν αλλά ξεχνάνε πως είμαστε σπόρος.
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟ ΣΤΕΚΙ ΣΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΑ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ ΤΟΥ ΧΗΜΕΙΟΥ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΤΗΣ ΑΣΣΟΕ
ΟΣΟ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ
Αναρχικό Στέκι Utopia A.D.
ΥΓ. Στις 14/01 βρεθήκαμε στη Καβάλα στηρίζοντας την συγκέντρωση- μικροφωνική που καλούσαν οι σύντροφοι για αλληλεγγύη με το Στέκι στο Βιολογικό.