Πρόσφατα η κυβέρνηση ανακοινώσε ότι σχεδιάζει την κατασκευή φράχτη κατά μήκος της ελληνοτουρκικής μεθορίου για την καταπολέμηση της παράνομης εισόδου μεταναστών και προσφύγων. Από τα ΜΜΕ διαρρέουν οι πληροφορίες ότι ο φράχτης θα αποτελείται από συρματόπλεγμα 12,5 χιλιομέτρων και ύψους 3,5 μέτρων κοντά στην τοποθεσία Καστανιές και Νέα Βύσσα Έβρου στα συνεχή χερσαία σύνορα. Κατά μήκος  θα τοποθετηθούν θερμικές κάμερες  ενώ υπάρχει η σκέψη ο φράχτης να συνδέεται με ρεύμα, αλλά να μην είναι ηλεκτροφόρος, και να ενεργοποιείται ειδικό σύστημα ειδοποίησης, σε περίπτωση που κάποιος άνθρωπος τον ακουμπήσει.

Σαν αναρχικοί πιστεύουμε πως ο καθένας θα έπρεπε να μπορεί να μετακινείται και να ζει ελευθέρα όπου θέλει. Είμαστε εναντίον των συνόρων και για μας είναι ακόμα πιο άσχημο να βλέπουμε τα υπάρχοντα  φυσικά σύνορα να οχυρώνονται. Σε αυτό το κείμενο δεν θα εστιάσουμε στην μετανάστευση. Έτσι και αλλιώς η ανθρώπινη επινοητικότητα, αποφασιστικότητα και θέληση βοηθάνε στο να ξεπεραστεί  κάθε εμπόδιο που μπαίνει μπροστά,  αν και δυστυχώς λόγω μεγαλυτέρου ρίσκου αυξάνονται τα ατυχήματα και οι θάνατοι. Αυτό επιβεβαιώνεται άλλωστε και στην περίπτωση του τείχους που σήκωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην μεθόριο με το Μεξικό που δεν μείωσε τον ρυθμό μετανάστευσης, με τους μετανάστες να φτιάχνουν μέχρι και υπόγεια τούνελ για να το περάσουν.

Για μας  αυτός ο φράχτης δεν είναι μια απλή κατασκευή αλλά συμβολίζει την τάση προς τον ολοκληρωτισμό. Οι έννοιες θερμική κάμερα, ηλεκτροφόρος φράχτης, ειδικό σύστημα ειδοποίησης μπορεί να προϋπήρχαν αλλά ήταν άγνωστες μέχρι τώρα  στο ευρύ  κοινό. Η κατασκευή του φράχτη είναι απλώς η αφορμή για  να εξοικειωθούν  οι πολίτες  με τα νέα τεχνολογικά συστήματα παρακολούθησης και καταστολής.

Είναι η πρώτη φορά που κάμερες οι οποίες είναι αποτελεσματικές ακόμα και την νύχτα τοποθετούνται σε τόση μεγάλη έκταση μέσα στην ύπαιθρο. Και δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας αν με αφορμή κάποιους ευγενικούς  σκοπούς όπως η καταπολέμηση  των πυρκαγιών στα δάση και γενικότερα η καταστροφή του περιβάλλοντος κάποια κυβέρνηση μελλοντικά  προτείνει ευρεία χρήση καμερών μέσα στο φυσικό περιβάλλον. Ιδίως όταν αυτόν τον καιρό  είναι προς έγκριση το νομοσχέδιο που θα επιτρέπει τις κάμερες σε όλους τους δημόσιους χώρους και η καταγραφή θα μπορεί να χρησιμοποιείται για κατηγορητήριο.

Ακόμη προκύπτουν και αλλά ζητήματα με την κατασκευή του φράχτη. Όπως το κόστος του, αφού παρόμοιος φράχτης  στους θύλακες Θέουτα και Μελίγια  κόστισε  στο Ισπανικό κράτος 30 εκ ευρώ αλλά και οι αρνητικές συνέπειες στο περιβάλλον αφού παρεμποδίζονται εκτός από τους ανθρώπους και τα ζώα στην μετακίνηση τους.

Εμείς θέλουμε να προειδοποιήσουμε τους απλούς ανθρώπους που τάσσονται υπέρ του φράχτη ότι σκάβουν τον λάκκο μέσα στον οποίο θα πέσουν  αργότερα .Και τους καλούμε  να αναρωτηθούν αν ποτέ η καταστολή σταμάτησε κάποια δυσάρεστα κοινωνικά φαινόμενα. Αν οι χιλιάδες προσλήψεις ειδικών φρουρών και τοποθετήσεις καμερών σταμάτησαν την εγκληματικότητα, αν οι συνοριοφύλακες σταμάτησαν την μετανάστευση, αν οι αγροφύλακες σταμάτησαν τις πυρκαγιές.

Μήπως την εγκληματικότητα δεν την προκαλεί η τεράστια οικονομική και κοινωνική ανισότητα που δημιουργεί το πολιτικοοικονομικό σύστημα;

Μήπως την μετανάστευση δεν την προκαλούν τα τυραννικά καθεστώτα και οι πολεμικές επεμβάσεις του ΝΑΤΟ (στο οποίο συμμετέχει και η Ελλάδα) στις χώρες προέλευσης των μεταναστών; Μήπως την υπερβολική συγκέντρωση μεταναστών στα μεγάλα αστικά κέντρα δεν την προκαλούν οι κυβερνήσεις εξαιτίας των αποφάσεων τους να μην χορηγούν άσυλο και να μην δίνουν ταξιδιωτικά έγγραφα ώστε να μετακινηθούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι στον τελικό προορισμό τους που είναι οι χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης ; Μήπως οι πυρκαγιές στα δάση και η καταστροφή του περιβάλλοντος δεν οφείλονται κατά κύριο λόγο στο φετίχ της ιδιοκτησίας και του κέρδους που έχει εκθρέψει στις συνειδήσεις των ανθρώπων ο καπιταλισμός ;

Όποιος βλέπει τους κάθε λογής μπάτσους  και τα σύγχρονα συστήματα καταστολής και παρακολούθησης σαν λειτουργίες υπέρ της ασφάλειας του να ξέρει ότι όταν  αποφασίσει να αγωνιστεί για την ελευθερία και την αξιοπρέπεια του όλοι αυτοί οι μηχανισμοί θα βρεθούν απέναντι του.