Η Θράκη είναι μια ευαίσθητη περιοχή όσο αναφορά τις ισορροπίες των σχέσεων ανάμεσα στους ανθρώπους που την κατοικούν. Λόγο της πολυπολιτισμικής σύνθεσης, η ανατολική και δυτική κουλτούρα ενώνονται, ο χριστιανισμός με το ισλάμ κρατάν εύθραυστες ισορροπίες αλλά και καπελώνουν ατομικότητες κατηγοριοποιώντας τες στις δύο πλευρές φτιάχνοντας δύο σύνολα/μάζες.
Ο εθνικισμός συχνά βρίσκει πρόσφορο έδαφος για να δημιουργήσει καταστάσεις με την βοήθεια της εκάστοτε προβατοποιημένης μάζας, το μόνο σίγουρο είναι πως οι μόνοι που κερδίζουν από την ένταση είναι οι εκάστοτε τσοπάνηδες Ελληναράδες ή Τουρκαλάδες και τα σχέδια που υπηρετούν.
Στο όνομα της εθνικής ενότητας και το ” καλό του τόπου ”  δημιουργείτε μία περίεργη συμμαχία Αριστεράς και Άκρας Δεξιάς. Αν και η συντριπτική πλειοψηφία της κυβέρνησης ανήκει στην αριστερά, η άκρα δεξιά μέσω του υπουργείου εθνικής αμύνης ανταποκρίνεται (με την ανοχή των αριστερών συγκυβερνούντων) στις φασιστικές ιδέες κάποιων απόστρατων στρατόκαυλων οι οποίοι δημιούργησαν έναν σύλλογο (Ένωση Αποστράτων Ξάνθης) για να βγάζουν τα αρρωστημένα γούστα τους και να θυμούνται την εξουσία που είχαν πριν την σύνταξη μέσα από τα σύρματα των στρατοπέδων.
Στο όνομα του Θεού οργανώνουν περιφορές επιταφείων σε αμιγώς μουσουλμανικά Πομακοχώρια με την συνδρομή του κράτους, το οποίο δεν χάνει την ευκαιρία, στέλνοντας στρατιωτικά αγήματα, να κάνει μια ακόμη επίδειξη δύναμης με το πρόσχημα των ” Αγίων Ημερών ” .
Με αυτές τις τακτικές το μόνο που επιτυγχάνεται είναι να δημιουργείται το αίσθημα του ανεπιθύμητου στον πληθυσμό αυτών των χωριών που πρέπει να υποταχθεί στην εξουσία και μάλιστα με την επίδειξη όπλων. Φυσικά αυτό είναι το καλύτερο πάτημα και το πιο πρόσφορο έδαφος για τον τούρκικο εθνικισμό να πάρει στις γραμμές του τους σλαβόφωνους Πομάκους.
Λίγες μέρες μετά το Πάσχα συνέβησαν δύο περίεργα περιστατικά όσο αναφορά τους μουσουλμάνους κατοίκους της Κομοτηνής. Το πρώτο περιστατικό ήταν η φωτιά στο τζαμί ” Μαχμούτ Αγά” τα ξημερώματα της Παρασκευής 17/4, στην οδό Αντιγόνου 19 και συγκεκριμένα στον προθάλαμο με την επίσημη αναφορά να κάνει λόγο για βραχυκύκλωμα και κομμάτι της μειονότητας να μιλάει για εμπρησμό από παρακρατικούς.
Το συγκεκριμένο τζαμί έχει κοινή αυλή με το 3ο μειονοτικό σχολείο και το λουκέτο της καγκελόπορτας βρέθηκε σπασμένο ενώ η πυροσβεστική ειδοποιήθηκε από κάτοικο της περιοχής όπου πήγε αυτοπροσώπος και όχι με κάποιο τηλεφώνημα,  χάνοντας πολύτιμο χρόνο. Επίσης δεν έγινε κάποια αναφορά για διάρρηξη της πόρτας του ναού.
Το περιστατικό συνέβη τις πρώτες πρωινές ώρες και αν κάποιος επιχειρούσε να σπάσει το λουκέτο αντί να πηδήξει τα κάγκελα ο θόρυβος θα μπορούσε να τον προδώσει.
Το δεύτερο περιστατικό έγινε την ίδια μέρα σε τζαμί της περιοχής του Αλάν Κουγιού (οικισμός Ρομά) όπου όπως λένε κάποιοι από την μειονότητα τα δέντρα που υπήρχαν βρέθηκαν κομμένα με σιδεροπρίονο (ίσως εννοούσαν αλυσοπρίονο ), πράξη που θεωρήθηκε από τους ίδιους πράξη παρακρατικών. Εδώ προκύπτουν κάποια ερωτήματα. Γιατί κάποιος να κόψει δέντρα ενώ θα μπορούσε να κάνει κάτι χειρότερο εφόσον η πράξη αποδίδεται σε παρακρατικούς; Αν τα δέντρα κόπηκαν με σιδεροπρίονο πόσος χρόνος χρειάστηκε μέχρι να το πετύχουν; Αν έγινε με αλυσοπρίονο ο θόρυβος δεν θα ήταν πρόβλημα για τους δολιοφθορείς; Πάντως αν έγινε από παρακρατικούς ή ήταν οργανωμένοι επιχειρησιακά σαν κομάντο σε ταινίες ή απλά τυχεροί που δεν τους αντιλήφθηκε κανείς από τα διπλανά σπίτια του οικισμού των Ρομά, οι οποίοι δεν αστειεύονται σε τέτοιες περιστάσεις και ειδικά με φασίστες κ.τ.λ.
Καλό είναι όσοι καλοπροαίρετα διαδίδουν τέτοιου είδους νέα να τα διασταυρώνουν χωρίς προκαταλήψεις , όσο για τους κακοπροαίρετους καλό ψόφο. Αντί να βοηθάμε στη δημιουργία κλίματος έντασης καλύτερα να σπείρουμε ένα κλίμα Αλληλεγγύης και Αλήθειας.
Σαν να μην έφτανε όλη αυτή η προσπάθεια καλλιέργειας ρατσισμού και φόβου από τα παραπάνω περιστατικά έρχεται και η ξενοφοβική, ισλαμοφοβική και ρατσιστική ανακοίνωση της Περιφεριακής Ένωσης Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που έκανε λόγο για «κίνδυνο ανατροπής ισορροπιών στα πληθυσμιακά δεδομένα της περιφέρειας μας μακροπρόθεσμα, λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών ομάδων που ζουν στη περιοχή μας».
Το πρόβλημα δεν είναι τα “ιδιαίτερα” χαρακτηριστικά των ομάδων που ζουν στη περιοχή αλλά η ιδιαίτερη τέχνη της προβοκάτσιας των πολιτικών και θρησκευτικών τσοπάνηδων που πότε οι μεν (ελληναράδες) και πότε οι δε (τουρκαλάδες) δημιουργούν κλίμα έντασης και συνομωσιολογίες μέχρι και ψεύτικα γεγονότα τα οποία αναπαράγονται από τα πρόβατα χωρίς να ελέγχεται η εγκυρότητά τους με στόχο να επιτευχθεί ο εκάστοτε σκοπός.
Η Θράκη δεν έχει δύο πληθυσμούς που χωρίζονται εθνικά και θρησκευτικά, ιστορικά έχει κατοίκους από διάφορες περιοχές αφού υπήρχαν εμπορικές συναλλαγές από την αρχαιότητα μέχρι την νεότερη ιστορία. Έτσι έχει δημιουργηθεί ένα πληθυσμιακό μωσαϊκό διαφόρων πολιτισμών, εθίμων και κουλτούρας. Αυτή η διαφορετικότητα θα πρέπει να μας ενώνει και όσοι ρουφιάνοι, παρακρατικοί, φασίστες, θρησκειοκάπηλοι και λοιποί ηγετίσκοι εξουσιαστές που προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τις μάζες τους για τα εκάστοτε παιχνίδια θα πρέπει να απομονώνονται και να τσακίζονται μαζί με τους πιστούς ακόλουθούς τους.
Τέλος να αναφερθούμε στη φασιστομάζωξη της χ.α. το Σάββατο 20/06 κάτω από τα γραφεία τους στη Κομοτηνή και με όλη την αστυνομική δύναμη να έχει κυκλώσει την πλατεία προσπάθησαν να δώσουν παρών στην ανυπαρξία τους. Από τα 120 άτομα τα 105 ήταν μεταφερόμενοι από Θεσ/νίκη, ανατολική Μακεδονία, Ξάνθη και Έβρο. Το κλίμα μίσους που προσπάθησαν να δημιουργήσουν με τα ρατσιστικά τους συνθήματα όχι μόνο δε πέτυχε αλλά τους γύρισε μπούμερανγκ μιας και κάποιοι που φύγαν παρεκκλίνοντας από το κοπάδι δέχτηκαν επίθεση και πήραν μια γεύση μίσους να σκεφτούν στο νοσοκομείο.

Αναρχικό Στέκι UTOPIA A.D.
utopia-ad.org