Στο όνομα της οικονομικής κρίσης Κράτος και κεφάλαιο οδεύουν χέρι – χέρι σε όλο και ποιό σκληρά μέτρα που έχουν στόχο τον λαό. Οι φοιτητές που είναι και αυτοί ένα κομμάτι του λαού, βλέπουν με την σειρά τους να πλήτονται δικαιώματα που έως τώρα ήταν δεδομένα.
Έτσι ως αναφορά το Δ.Π.Θ. της Κομοτηνής και ειδικότερα τη δωρεάν σίτιση η οποία είτε με ιδιώτη είτε με το Ε.Ι.Ν. παρέμενε δωρεάν, τώρα γίνεται στόχος για κατάργηση. Επιβολή ελέγχου μέσω Barcode του πάσου, διαχωρισμός των φοιτητών σε δικαιούχους και μη, τέλος επιβολή αντιτίμου στη μερίδα. Αυτά είναι τα σχέδια που προσπαθεί να περάσει ο ιδιώτης (Χούτος) με τις ευλογίες της πρυτανείας.
Στις πρώτες αντιδράσεις των φοιτητών, οι εργαζόμενοι οι οποίοι βρίσκονται σε καθεστώς ομηρίας με φόβο να μην χάσουν την δουλειά τους ήρθαν σε αντιπαράθεση με τους φοιτητές προασπίζοντας τα συμφέροντα του αφεντικού τους.     Αυτό που πρέπει να ενδιαφέρει λιγότερο τους φοιτητές είναι αν η λέσχη είναι κρατική η ιδιωτική, πρέπει να τους ενδιαφέρει περισσότερο να είναι ποιοτική, οι εργαζόμενοι να έχουν σωστές συνθήκες εργασίας και να είναι δωρεάν η σίτιση γι όλους χωρίς διαχωρισμούς
Το επιχείρημα του πανεπιστημίου για το παραπάνω πρόβλημα είναι η υποχρηματοδότηση λόγο οικονομικής κρίσης. Η απάντηση μας είναι πως είτε με κρίση είτε όχι, πιστεύουμε πως το ιδανικότερο είναι η Αυτοδιαχείριση της λέσχης.

Τι εννοούμε Αυτοδιαχείριση της λέσχης:

Αν η λέσχη που ανήκει στον Χούτο, δεν βελτιώσει την ποιότητα του φαγητού και την αύξηση της μερίδας και αν δεν καλύπτει τα εργασιακά δικαιώματα και την δωρεάν σίτιση, τότε να φύγει από τις πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις και να νοικιάσει έναν χώρο εκτός πανεπιστημίου (με δικά του έξοδα). Η πάνω λέσχη τόσα χρόνια κάλυπτε τις ανάγκες των φοιτητών και πιστεύουμε πως μπορεί να συνεχίσει, λειτουργώντας αυτοδιαχειριζόμενα από φοιτητές και εργαζομένους.
Εμείς προτείνουμε οι εργαζόμενοι να παραμείνουν στις θέσεις τους και όσοι απολύθηκαν πρόσφατα να επαναπροσληφθούν. Στην οργάνωση της λέσχης να συμμετέχουν οι εργαζόμενοι και μια επιτροπή φοιτητών που θα αλλάζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα (π.χ. ανά 15 μέρες) και θα απαρτίζεται από άτομα που δεν θα εκπροσωπούν κάποια παράταξη παρά μόνο τον εαυτό τους.
Οι αποφάσεις για την οργάνωση που αφόρα την αυτοδιαχείριση της λέσχης θα βγαίνουν από συνελεύσεις των φοιτητών που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν και των εργαζομένων της λέσχης . Η συνέλευση θα έχει αμεσοδημοκρατικό χαρακτήρα και  τέλος όσο αναφορά τις οικονομικές ανάγκες που προκύπτουν, προμήθειες (φαγητό – καθαριστικά) , η πληρωμή των εργαζομένων κ.τ.λ. Προτείνουμε να καλύπτονται από τους ίδιους τους φοιτητές με κάποιο αντίτιμο π.χ. 2 ευρώ για 3 ημερήσια γεύματα.
Με ένα πρόχειρο υπολογισμό είμαστε σίγουροι ότι οι παραπάνω ανάγκες καλύπτονται, οι μισθοί των εργαζομένων θα είναι υψηλότεροι και θα παραμένει ένα υπόλοιπο για τυχόν απρόοπτα έξοδα

Αυτοοργάνωση, αυτοδιαχείριση, αλληλεγγύη