Τιμή στους αγωνιστές του καραβανιού αλληλεγγύης στην επαναστατημένη Ροτζάβα που δολοφονήθηκαν από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους
Ονοματεπώνυμα και φωτογραφίες των 31 επιβεβαιωμένων νεκρών:
Beautiful people who died in the massacre of Suruc
“Στάχτη θα γίνεις κόσμε γερασμένε σου είναι γραφτός ο δρόμος της συντριβής και δε μπορείς να μας λυγίσεις σκοτώνοντας τ’ αδέρφια μας της μάχης και να το ξέρεις θα βγούμε νικητές κι’ ας είν’ βαριές μας οι θυσίες”. Ναζίμ Χικμέτ
Τη Δευτέρα 20 Ιουλίου, ύστερα από κάλεσμα της Σοσιαλιστικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Νέων, μέλη σοσιαλιστικών και αναρχικών οργανώσεων της Τουρκίας συγκεντρώθηκαν στην πόλη Σουρούτς στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία για να κατευθυνθούν στην πόλη Κομπάνι και να συμβάλλουν στην ανοικοδόμηση της, καθώς εδώ και λίγους μήνες έχει αποδεσμευτεί πλήρως από τις μάχες με τους ισλαμοφασιστες του ISIS. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου σε πολιτιστικό κέντρο της πόλης, πραγματοποιήθηκε επίθεση αυτοκτονίας με αποτέλεσμα τη δολοφονία 32 αγωνιστριών και αγωνιστών και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων.
Εδώ και αρκετούς μήνες, στον ισλαμικό κόσμο και κατά βάση στα εδάφη της Συρίας και του Ιρακ βρίσκεται σε εξέλιξη ένας, φανερά θρησκευτικός, μα επί της ουσίας καθ’ όλα ταξικός και κοινωνικός πόλεμος. Μια οργάνωση με την ονομασία «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στη Συρία» ή αλλιώς ISIS, αποτελούμενη από φανατισμένους οπαδούς του Ισλαμισμού (τόσο γηγενείς όσο και δυτικούς που έσπευσαν να ενταχθούν στις τάξεις της), εξοπλισμένη φανερά με όπλα, εφόδια και χρήματα δοσμένα από δυνάμεις του δυτικού/καπιταλιστικού κόσμου, έχει κηρύξει τα εδάφη τα οποία ελέγχει στρατιωτικά σε αυτόνομο ισλαμικό κράτος και διαπράττει φρικαλεότητες απέναντι στους κατοίκους των περιοχών που κατακτά, σφαγιάζοντας δίχως έλεος αγωνιστές που αντιστέκονται στην επέκτασή της μα και κάθε είδους ανθρώπους που για τον έναν ή τον άλλον λόγο δεν ταιριάζουν στο κατ’ αυτή αποδεκτό (αλλόθρησκους, άθεους, ομοφυλόφιλους, ξένους). Εξυπηρετώντας παράλληλα συμφέροντα στις διακρατικές και ενδοκαπιταλιστικές διαμάχες (π.χ. χρησιμοποιήθηκε αρχικά για απόπειρα ανατροπής του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία), κερδίζοντας έτσι και τον εξοπλισμό και την ανοχή της Δύσης, εγκαθιδρύει μια τρομοκρατική – με την πραγματική έννοια της λέξης – κυριαρχία σκληρού φονταμενταλισμού σε χώρες της Μ.Ανατολής, της οποίες διεκδικεί ως τμήμα του ισλαμικού «κράτους» της. Φυσικά, οποιαδήποτε μορφή αγώνα δεν ενστερνίζεται τους όρους, τις ιδέες και τις πρακτικές της, στοχοποιείται και χτυπιέται.
Η πόλη Κομπανί είναι ένα από τα 3 αυτόνομα καντόνια της Ροζάβα με οργανωμένο κίνημα Κούρδων. Για 134 μέρες αποτέλεσε πεδίο μάχης ανάμεσα σε Κούρδους μαχητές και μαχήτριες που υπερασπίζονταν τους εαυτούς τους και την περιοχή τους και σε τζιχαντιστές του ISIS οι οποίοι προσπαθούσαν να καταλάβουν την περιοχή και να χτυπήσουν την κουρδική αντίσταση, τα χαρακτηριστικά και οι αξίες της οποίας αντιτίθενται πλήρως στη λογική και στον δογματισμό των φονταμενταλιστών του ISIS. Δεν είναι τυχαίο, βέβαια, που η κουρδική αντίσταση βρίσκεται στο στόχαστρο των συγκεκριμένων, αφού εδώ και δεκαετίες οι αγωνιστές της αποτελούν αγκάθι για την κυριαρχία αρκετών ισλαμικών κρατών στην περιοχή, ενώ η επανάσταση του κουρδικού λαού στη Ροζάβα και η κήρυξη της δημοκρατικής αυτονομίας με έντονα τα ελευθεριακά χαρακτηριστικά δε θα μπορούσε παρά να τραβήξει την επιθετική προσοχή των ντόπιων και υπερεθνικών αφεντικών, τα οποία σιωπηλά ή με κροκοδείλια δάκρυα είτε ανέχονται είτε και παροτρύνουν τις κινήσεις της ISIS.
Η Ροζάβα είναι μία αυτόνομη περιοχή στην οποία ο κουρδικός λαός είχε αρχίσει να οργανώνεται με άξονα το αίτημα του για ανεξαρτησία, πριν από τον εμφύλιο πόλεμο που προκάλεσαν οι ιμπεριαλιστές στη Συρία. Η περιοχή αυτή αποτελείται από τρία καντόνια: το Κομπανί, το Αφρίν και το Τζιζίρε. Σε μια περιοχή που αιχμαλωτίζονται και πουλιούνται οι γυναίκες, οι αντάρτισσες της YPJ – Star, της γυναικείας κουρδικής αντάρτικης οργάνωσης, παίρνουν μέρος, με το όπλο στο χέρι, στην υπεράσπιση του λαού, όπως και στην κεντρική κυβέρνηση, μαζί με άντρες του YPG, του κουρδικού στρατού της Ροζάβα. Γυναίκες και άντρες κάθε ηλικίας παίρνουν στα χέρια τη ζωή τους και παλεύουν για το δικαίωμά τους στον αυτοπροσδιορισμό, στη γλώσσα, την κουλτούρα και την εκπαίδευση. Επίσης, ενώ στην ευρύτερη περιοχή κυριαρχούν οι εθνο-θρησκευτικές διαμάχες και δολοφονίες, στην περιοχή της Ροζάβα, οι Κούρδοι, οι Άραβες, οι Αρμένιοι, οι Τουρκμένοι, οι Ασσύριοι και άλλοι λαοί ζούνε μαζί ειρηνικά και αρμονικά στα καντόνια. “Εμπνεόμενοι από τα ιδανικά του δημοκρατικού φεντεραλισμού (με την έννοια της υπερεθνικής Ομοσπονδιοποίησης), οι Κούρδοι υπερασπίζονται τις κοινωνίες τους απέναντι στον ολοκληρωτισμό και την κυριαρχία του κεφαλαίου ενώ, ταυτόχρονα, πολεμούν για μία δημοκρατία όπου οι πολίτες έχουν τον πρώτο λόγο και οι ομοσπονδίες αντικαθιστούν το κράτος”.
Ως αναρχικοί, στεκόμαστε απέναντι σε κάθε είδους φονταμενταλισμό και επεκτατισμό. Ο φονταμενταλισμός, ο θρησκευτικός και εθνικιστικός σκοταδισμός έχουν ανέκαθεν σταθεί εχθροί της κάθε ριζοσπαστικής κίνησης και της κάθε πραγματικά απελευθερωτικής επανάστασης. Οι Κούρδοι αγωνιστές της επαναστατημένης Ροζάβα δε μπορεί παρά να απολαμβάνουν την αλληλεγγύη μας.
Η τροπή των γεγονότων στη Κομπάνι μας δίδάσκει ότι όταν οι από τα κάτω συνειδητοποιήσουν τη δύναμη τους και αγωνιστούν ενάντια σε ότι τους καταπιέζει είναι ικανοί να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους και να τη διαχειριστούν συλλογικά. Μας δίνει ένα μάθημα οργάνωσης και ζωής, μας δίνει την ελπίδα ότι μια κοινωνία ισότητας και ελευθερίας είναι εφικτή.
Οι δολοφονημένοι αγωνιστές στην πόλη Σουρούτς δεν είναι τίποτα άλλο από ένα κομμάτι του παγκόσμιου διεθνιστικού κινήματος αλληλεγγύης στην επαναστατημένη Ροζάβα, ένα κομμάτι του κόσμου που αγωνίζεται για την επαναστατική ανατροπή και τη δημιουργία ενός κόσμου δικαιοσύνης, ισότητας, ελευθερίας και αλληλεγγύης. Ένα κομμάτι από τη σάρκα μας
Διεθνιστική αλληλεγγύη ανάμεσα σε όσους παλεύουν για την ανατροπή του καθεστώτος εκμετάλλευσης και καταπίεσης.
ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ – ΔΕΝ ΣΥΓΧΩΡΟΥΜΕ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΩΝ 32 ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΣΟΥΡΟΥΤΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣΤΙΜΑΜΕ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΚΟ ΔΙΕΘΝΙΣΜΟ. ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ, ΑΛΛΗΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ
αναρχική ομάδα “δυσήνιος ίππος”
Πάτρα 22 Ιούλη 2015
https://ipposd.wordpress.com/