Την Πέμπτη 18/05 πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση/μικροφωνική και έκθεση φωτογραφίας από κινητοποιήσεις σε Σκουριές, Πέραμα και Σάπες. Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής για πάνω από δύο ώρες, αφορμή ήταν η δίωξη συντρόφου μας και ενός αγωνιζόμενου κατοίκου Χαλκιδικής για την συμμετοχή τους σε πορεία κατά των χρυσωρυχείων στης Σκουριές. Στην συγκέντρωση συμμετείχαν 25 με 30 άτομα από την συνέλευση του στεκιού, την ΑΚ Κομοτηνής και αλληλέγγυοι.

ΟΙ ΧΡΥΣΟΘΗΡΕΣ ΞΑΝΑΧΤΥΠΑΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΔΙΩΚΟΝΤΑΙ

Η ELDORADO GOLD είναι μία Καναδική μεταλλευτική εταιρία που οι δραστηριότητές της ξεπερνούν τον Ατλαντικό φτάνοντας και στον ελλαδικό χώρο. Θυγατρική της ELDORADO στην Ελλάδα είναι η εταιρία “ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ” συμφερόντων Μπόμπολα. Οι δύο αυτές εταιρίες δραστηριοποιούνται σε Στρατόνι, Ολυμπιάδα και Σκουριές ενώ παράλληλα ξεκινάν ερευνητικές γεωτρήσεις στην περιοχή της Τσικάρας (οι περιοχές αυτές βρίσκονται στην Β.Α Χαλκιδική) και μαζί με την “ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΘΡΑΚΗΣ” έχουν βάλει στόχο και περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας (Κιλκίς) και Θράκης (Σάπες και Πέραμα).

Από τις αρχές λοιπόν της δεκαετίας του ‘90 γίνονται προσπάθειες από εταιρίες να εκμεταλλευτούν τα κοιτάσματα χρυσού και άλλων μετάλλων στις περιοχές της Β.Α. Χαλκιδικής και της Θράκης. Όλα αυτά τα χρόνια, οι απόπειρές τους σταματούσαν πάντοτε στην αντίδραση που συναντούσαν από τις τοπικές κοινωνίες. Σήμερα, λόγω της οικονομικής κρίσης και του δημοσίου χρέους της Ελλάδας, οι εταιρίες βρήκαν μια καλή ευκαιρία να επαναφέρουν το θέμα.

Στην απόπειρα εξάπλωσης των πολυεθνικών και συγκεκριμένα αυτών που ασχολούνται με την εξόρυξη και επεξεργασία χρυσού στην περιοχή μας οφείλουμε όλοι να αντισταθούμε με κάθε μέσο, λόγω των προβλημάτων που θα προκαλέσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο στην υγεία και το περιβάλλον.

Βέβαια, η ανεξέλεγκτη πορεία των εταιριών δε θα μπορούσε να επιτύχει χωρίς αυτές να βρίσκονται σε αγαστή συνεργασία με το κράτος. Επί κυβέρνηση Ν.Δ. το 2012 έκλεισε η συμφωνία με διαδικασία fast track, με την ELDORADO GOLD να κατακτά τα δικαιώματα εκμετάλλευσης των περιοχών για 99 χρόνια. H τότε κυβέρνηση Σαμαρά ιδιωτικοποίησε ένα τεράστιο κομμάτι δημόσιας γης για ένα πενιχρό αντίτιμο μπροστά στον ανεκτίμητο πλούτο του βουνού(φυσικά όποιο και να ήταν το ποσό του ξεπουλήματος πάλι θα μας έβρισκε ενάντιους). Έτσι, με την πρώτη εμφάνιση των εταιριών στις επίμαχες περιοχές , ξεκινά και η μαζική αντίδραση των τοπικών κοινωνιών με χιλιάδες άτομα να κινητοποιούνται εναντίον των εξορύξεων. Η εταιρία έχοντας πολλά μέτωπα να αντιμετωπίσει επικεντρώθηκε στη Β.Α Χαλκιδική.

Μετά το μεγάλο κύμα κινητοποιήσεων , ξεκίνησαν και οι διώξεις. Σχεδόν σε καθημερινή βάση πλήθος κόσμου συγκεντρώνονταν στο βουνό. Δημιουργήθηκαν επιτροπές αγώνα, ένα δίκτυο αλληλεγγύης που ξεπερνά τα σύνορα του ελλαδικού χώρου, ενώ πραγματοποιούνται ακόμα δεκάδες ενημερωτικές εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις. Η απάντηση του κράτους ήταν και είναι η βίαιη καταστολή, η ωμή βία από όλων των ειδών τους μπάτσους , εισβολές σε σπίτια κατοίκων της τοπικής κοινωνίας, τόνοι χημικών, βίαιες λήψεις DNA, στρατιωτικό νόμο στην περιοχή των συγκεντρώσεων , ακόμα και δακρυγόνα σε σχολεία εν ώρα λειτουργίας τους. Ένοπλοι ΕΚΑΜίτες να περιπολούν και να τρομοκρατούν τους κατοίκους, καθώς και δεκάδες χιλιάδες σελίδες δικογραφιών που περιλαμβάνουν όλα τα άρθρα του ποινικού κώδικα πλην του βιασμού. Αποτέλεσμα να υπάρχουν περίπου 500 άτομα που διώκονται για τις εν λόγω κινητοποιήσεις.

Παράλληλα με την κρατική καταστολή, η εταιρία επιστράτευσε τους εργάτες μεταλλωρύχους , χρησιμοποιώντας τους σαν ένα ιδιωτικό στρατό προστασίας των συμφερόντων της. Η δράση των συγκεκριμένων ατόμων είχε να κάνει με επιθέσεις σε στοχοποιημένους αγωνιστές υπό την κάλυψη της αστυνομίας και των εισαγγελέων, μιας και ήταν μάρτυρες κατηγορίας σε πολλές υποθέσεις παίζοντας το ρόλο του ρουφιάνου. Αντίθετα, οι αγωνιζόμενοι κάτοικοι κατηγορήθηκαν για σύσταση εγκληματικών οργανώσεων, εξισώνοντάς τους με την ναζιστική συμμορία της χ.α. , η οποία ως πιστά τσιράκια του κεφαλαίου στήριξαν τα συμφέροντα της εταιρίας και τους μεταλλωρύχους.

Με την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού και την άνοδο του Σύριζα στην εξουσία, πλήθος κόσμου ανέθεσε την επίλυση του προβλήματος στο σύριζα, ελπίζοντας πως θα υλοποιήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις, κάτι που δεν έγινε όπως πολλά άλλα. Για κάποιο μικρό χρονικό διάστημα που το ΣτΕ ανέστειλε τις εργασίες, η εταιρία συνέχισε τις δραστηριότητές της στο βουνό. Τελικώς, το ΣτΕ εξέδωσε θετική απόφαση, παρ’ όλο που η εταιρία προσκόμιζε πλαστά έγγραφα για την αδειοδότηση. Ουσιαστικά δεν άλλαξε τίποτα ούτε όσων αφορά την αδειοδότηση ούτε στην καταστολή.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα συνέχειας των διώξεων είναι η δίωξη 2 ατόμων για μια κινητοποίηση του 2012, ένας εκ των οποίων είναι κάτοικος Κομοτηνής και μέλος του στεκιού μας και ο άλλος κάτοικος Μεγάλης Παναγιάς, οι οποίοι δικάζονται στις 2 Ιούνη στα δικαστήρια Πολυγύρου. Παράλληλα, οι μηνύσεις σε 38 κατοίκους της περιοχής για συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Τσικάρα προετοιμάζουν το έδαφος για ένα νέο κύκλο καταστολής, ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της εταιρίας, καθώς συνδυάζονται με τις νέες επεκτατικές βλέψεις της εταιρείας για μεγαλύτερα μεταλλεία από τα ήδη υπάρχοντα.

Πιο συγκεκριμένα η δίωξη του συντρόφου μας αφορά μία πορεία που πραγματοποιήθηκε στις 21/10/12 στις Σκουριές. Σε εκείνη την πορεία λοιπόν του έπεσε το πορτοφόλι πάνω στο βουνό το οποίο είχε μέσα την ταυτότητά του και φυσικά κατέληξε στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. Μετά από 1 χρόνο άντρες της ασφάλειας παραδίδουν στο σπίτι του κλήση για προκαταρκτική εξέταση με παραγγελία της εισαγγελίας Χαλκιδικής για να δώσει εξηγήσεις για παράβαση του άρθρου 170Π.Κ. (Στάση). Ο σύντροφός μας απάντησε με υπόμνημα και έκτοτε ουδεμία ενημέρωση ή ενόχληση είχε για αυτήν την υπόθεση. Μετά από μερικά χρόνια ενημερώθηκε από φιλικό πρόσωπο πως οι συλληφθέντες εκείνης της ημέρας δικάστηκαν, οπότε για να μην είχε καλεστεί ως κατηγορούμενος η υπόθεση μπήκε στο αρχείο.

Από ότι φαίνεται όμως η εισαγγελία Χαλκιδικής δεν ξέχασε αυτήν την υπόθεση και πήρε την πρωτοβουλία για την εκ νέου δίωξη του συντρόφου μας. ‘Έτσι λοιπόν στις 27/4/17 το μεσημέρι ο σύντροφός μας βρήκε στον πίνακα ανακοινώσεων της πολυκατοικίας του κλητήριο θέσπισμα, σύμφωνα με το οποίο πρέπει να παρευρεθεί στις 2/6 στα δικαστήρια Πολυγύρου. Μετά από σχεδόν 5 χρόνια η εισαγγελία Χαλκιδικής έκρινε πως υπάρχουν αρκετά στοιχεία για την δίωξή του (πάλι με το άρθρο 170), πράγμα περίεργο καθώς σε καμία από τις 400 σελίδες της δικογραφίας εκείνης της ημέρας δεν υπάρχει το παραμικρό στοιχείο που να τον συνδέει με κάποια παράνομη πράξη. Ακόμα πιο περίεργο είναι το γεγονός πως κατηγορείτε επίσης και για την συμμετοχή του σε ομάδα ατόμων που συγκρούστηκε με διμοιρία των Μ.Α.Τ. στην περιοχή ”Χονδρό Δένδρο”, ένα μέρος περίπου 8χλμ μακριά από το σημείο που του έπεσε το πορτοφόλι χωρίς να υπάρχει η παραμικρή ένδειξη για κάτι τέτοιο και φυσικά δεν υπάρχει κανένας μάρτυρας που να τον αναγνωρίζει.

Σημαντικό ρόλο στην κρατική προπαγάνδα και στην παραπληροφόρηση διαδραμάτισαν τα ΜΜΕ με αναπαραγωγή των θέσεων του κράτους και της εταιρίας, με μηδαμινές αναφορές στις καταστροφικές επιπτώσεις στην υγεία και στο περιβάλλον. Πέραν τούτου, προβάλλοντας τις απόψεις για ανάπτυξη και τόνωση της οικονομίας (θέσεις εργασίας), παραλείπουν τη διάλυση του πρωτογενούς τομέα και του τουρισμού και δεν κάνουν κανέναν λόγο για την κρατική καταστολή. Ταυτόχρονα, διασύρουν τους κατηγορούμενους αναδεικνύοντας τους σαν τρομοκράτες και μέλη εγκληματικών οργανώσεων. Και όταν τελικώς αποδεικνύεται η αθωότητά τους, από τα κανάλια δε γίνεται κανένας λόγος για αυτό.

Κλείνοντας, θέλουμε να αναφέρουμε ότι, όπως σε όλους τους αγώνες, έτσι και στον αγώνα για τη γη και την ελευθερία δε χωράει η λογική της ανάθεσης. Τέτοιου είδους λογικές εκτός του ότι είναι αποδεδειγμένα αναποτελεσματικές, τείνουν να διχάζουν τα εκάστοτε κινήματα, διασπάζοντας και αποδυναμώνοντας τα, με αποτέλεσμα να ενισχύονται τα συμφέροντα κράτους, κεφαλαίου και καπιταλισμού. Τέλος, τα κινήματα οφείλουν να ξεφύγουν από τα τοπικά ζητήματα και τις τοπικές διεκδικήσεις και σε συνεννόηση με άλλες επιτροπές αγώνα για ποικίλα ζητήματα να φτιάξουν ένα δίκτυο αλληλεγγύης και συνεργασίας με ξεκάθαρα αντιιεραρχικά και αντικρατικά χαρακτηριστικά, διαλύοντας οριστικά τη λογική της ανάθεσης.

ΟΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ Η ΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΙΔΙΑ

ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ 2 ΙΟΥΝΗ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ

Αναρχικό στέκι UTOPIA A.D.

utopia-ad.org