ΝΑ ΜΝΗΜΟΝΕΥΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΜΑΡΤΥΡΕΣ, ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥΣ

Στις 24 Φεβρουαρίου του 2018 έπεσε Μάρτυρας ο σύντροφος μας Haukur Hilmarsson στους λόφους του χωριού Μπαντίνα στο καντόνι του Αφρίν από βομβιστική αεροπορική επίθεση του φασιστικού τουρκικού κράτους, ύστερα από μια ηρωική μάχη που έδωσε πλάι με 4 συντρόφους εναντίον 30 φασιστο-συμμοριτών.

Ο Μάρτυρας Haukur Hilmarsson είναι από τους ανθρώπους που την φλογερή του ενέργεια δεν κατάφεραν να τη σβήσουν τα βομβαρδιστικά του Ερντογάν. Είναι μία κινητήριος δύναμη από αυτές που σπρώχνουν την ανθρωπότητα προς τα εμπρός και ούτε και ο θάνατος δεν κατάφερε να την αδρανήσει. Ήταν από τους αγωνιστές που πάντα πήγαινε την κατάσταση ένα βήμα πιο μπροστά. Στην Αγγλία και την Ισλανδία έκανε ακτιβιστικές ενέργειες ενάντια σε καπιταλιστικές εταιρίες. Στην Ελλάδα συμμετείχε σε κοινότητες αγώνα και ήταν πάντα πρόθυμος να τις περιφρουρήσει από την κρατική καταστολή και τους φασίστες. Συμμετείχε σε δράσεις αλληλεγγύης στους πρόσφυγες πολέμου, τότε που η θάλασσα του αιγαίου ξέβραζε καθημερινά εκατοντάδες κορμιά κατατρεγμένων. Όταν συναντάμε κάποιο οικείο του πρόσωπο από το παρελθόν, έχει να μας διηγηθεί και μια ξεχωριστή ιστορία για τις ακτιβιστικές του ενέργειες. Είχε σπουδάσει ανθρωπολογία και είχε στόχο αφού τελειώσει τις μεταπτυχιακές του σπουδές να αφιερώσει την επιστήμη του στην επανάσταση. Έγραφε ποίηση, αθλούνταν στην πυγμαχία και έπαιζε μουσική. Συντονιζόταν με τους ήχους και τους ανθρώπους. Το έτος 2016 προσπάθησε να φτάσει στη Ροζάβα από το Ιράκ αλλά τον απέλασαν οι Ιρακινές υπηρεσίες ασφαλείας. Δεν το έβαλε κάτω, και αφού ήρθε σε επαφή με τους συντρόφους του Ε.Σ.Δ.Α, βρέθηκε μαζί τους στην επαναστατημένη Ροζάβα και την Ομοσπονδία της Δημοκρατικής Συρίας. Εκπαιδεύτηκε στο ταμπούρι του MLKP Shehid Serkan, εντάχθηκε στο International Freedom battalion και πήρε μέρος στην απελευθέρωση της Ράκα από τους φασίστες του daesh.

Όταν μετά την απελευθέρωση της Ράκα, έγινε δοιηκητής του International Freedom battalion , με την χαρισματική του προσωπικότητα, παρακινούσε τον καθένα να εξωτερικεύσει τον πιο δημιουργικό του εαυτό, για το καλό της κοινότητας. Οργάνωνε καθημερινά, ασκήσεις φυσικής αγωγής και ιδεολογική εκπαίδευση. Ο Haukur ήταν από τους ανθρώπους που αναζητούσε την απόλυτη ζεστασιά εντός της κοινότητας του. Όταν αντιλαμβανόταν μια σεξιστική, αντι-συντροφική ή άλλη συμπεριφορά, που αναπαρήγαγε τον κόσμο της εξουσίας, αγωνιζόταν μέχρι να επιλυθεί το ζήτημα.

Με την εισβολή της Τουρκίας στο Αφρίν, παρά το ότι οι σύντροφοι προετοιμάζονταν για να κατευθυνθούν στο Ντέιρ αλζόρ, κατάλαβαν ότι η συγκεκριμένη επίθεση είναι μια ευθεία επίθεση προς την επανάσταση και τράβηξαν προς τα εκεί. Στο δρόμο για το Αφρίν, όταν το λεωφορείο σταμάτησε στο σημείο που έλεγχαν οι δυνάμεις του Άσαντ και της Ρωσίας, ο φρουρός τον παρατήρησε και σχεδόν έκπληκτος έσκυψε πάνω από το κάθισμα του, τον σήκωσε και τον έβγαλε έξω από το λεωφορείο. Τη στιγμή εκείνη ο σύντροφος, σε μια τελευταία προσπάθεια τον ρώτησε ‘’chima?’’ (γιατί; στα Κουρμαντζί), υποδυόμενος τον Κούρδο. Και πάλι, o σύντροφος δεν το έβαλε κάτω. Όπως όλοι πλέον γνωρίζουν, μεταμφιέστηκε βάφοντας σκούρο το πρόσωπο, τα χέρια του και τα μαλλιά του και στην δεύτερη απόπειρα, πέρασε στο καντόνι του Αφρίν.

Παρακάτω παραθέτουμε το μήνυμα που είχε βιντεοσκοπήσει την περίοδο που ήταν στη Ράκα για την περίπτωση που θα έπεφτε Μάρτυρας. Ένα μήνυμα που σε ένα ολιγό-λεπτο βίντεο και παρά την κούραση από τις μάχες του προηγούμενου διαστήματος και την συνεχή αϋπνία, ο σύντροφος ζητάει συγχώρεση και κατανόηση από τα οικία του πρόσωπα, προστατεύει τους συντρόφους του, αναπτύσσει τις θέσεις του για την επανάσταση και το αναρχικό κίνημα, παρουσιάζει τον τρόπο λειτουργίας μας εντός των δομών που συμμετέχουμε, παρακινεί νέους συντρόφους να πάρουν τη σκυτάλη από τα χέρια του.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΠΟΥ ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΗΣΕ Ο ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ HAUKUR HILMARSSON ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΕΦΤΕ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

“Το όνομά μου είναι Haukur Hilmarsson, είμαι υπήκοος Ισλανδίας, μιλώ από τη Ράκα την 1η του Δεκέμβρη του 2017 σε περίπτωση που πεθάνω. Ταξίδεψα στη Ράκα, στη Συρία, στη Ροζάβα με μια ελληνική οργάνωση που ονομάζεται ΕΣΔΑ, τον Επαναστατικό Σύνδεσμο Διεθνιστικής Αλληλεγγύης. Θα ήθελα να τους ευχαριστήσω γι ‘αυτή την ευκαιρία, να είμαι εδώ, να συμμετάσχω σε αυτήν την επανάσταση και ελπίζω ότι η οικογένειά μου και οι φίλοι μου δεν θα φερθούν μνησίκακα εναντίον τους ή εναντίον άλλων οργανώσεων με τις οποίες συνεργάστηκα.

Από τότε που ήρθαμε στη Συρία, εργαζόμαστε ως επί το πλείστων με το IFB (Διεθνές Τάγμα Ελευθερίας), αγωνιζόμαστε στις πρώτες γραμμές του μετώπου, εργαζόμαστε επίσης πολιτικά προσπαθώντας να χτίσουμε φιλίες με άλλες οργανώσεις, προσπαθώντας να δουλέψουμε αντι-σεκταριστικά, προσπαθώντας να ενισχύσουμε το ταμπούρι μας. Συμμετείχαμε στις τελευταίες θέσεις που κατείχε το IFB, πριν το daesh εγκαταλείψει την πόλη, αλλά και τώρα που έπεσε. Προς το παρόν εργαζόμαστε για να δημιουργήσουμε ένα νέο σημείο από το οποίο να μπορούμε να κάνουμε επιχειρήσεις.

Θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη από την οικογένειά μου, τους φίλους και την φιλενάδα μου, για τη θρασύτητα μου και και για το ότι πήγα κάπου από όπου δε θα μπορούσα να επιστρέψω. Αλλά θέλω επίσης να πω μερικά λόγια, ώστε να γίνει κατανοητό το γιατί πιστεύω ότι αυτή η αντίσταση είναι ζωτικής σημασίας. Για να κατανοήσουν αυτοί, για να κατανοήσουν οι πολιτικοί μου σύντροφοι και εξίσου να κατανοήσει το φιλελεύθερο σύστημα.

Από τον καιρό της εφηβείας μου, με έλκει η έννοια της επανάστασης και για πολύ καιρό σκεφτόμουν τη σημασία του σημείου απ’ όπου δεν υπάρχει επιστροφή. Στην παραδοσιακή πολιτική, τη φιλελεύθερη πολιτική, είναι πάντα ένα σημείο από όπου μπορείς να επιστρέψεις. Ποτέ δεν αναλαμβάνεις πλήρη δέσμευση για οποιαδήποτε ενέργεια, ούτε καν για περιορισμένο χρονικό διάστημα, ποτέ δεν κάνεις τίποτα που να έχει τη δυνατότητα να αλλάξει μια ζωή για πάντα. Προέρχομαι από την αναρχική παράδοση, αλλά θεωρώ ότι το πρότυπο της παραδοσιακής αναρχίας έχει ολοκληρωθεί. Δεν θα μπορέσει να ικανοποιήσει τους κύριους στόχους του από μόνο του, στη βάση των αναγκών που προωθήθηκαν κατά τον 19ο και τον 20ό αιώνα. Έχει όμως τη δυνατότητα να ασκήσει επίδραση σε άλλους επαναστάτες που όπως και εγώ, καθώς είμαι βαθιά ενσωματωμένος στον αναρχικό τρόπο σκέψης και εργασίας, δεν βλέπω άλλη επιλογή για να εφαρμόσω τις αναρχικές ιδέες παρά να εισέλθω στο έδαφος όπου υπάρχει κάποιο είδος μόχλευσης και μπορεί να συγχωνευθεί με άλλες επαναστατικές δυνάμεις. Αυτό το έδαφος, αυτή τη στιγμή είναι στη Συρία, στη Ροζάβα. Σε διαφορετική περίπτωση ο δημοκρατικός συνομοσπονδισμός, δεν θα υποστήριζε πλήρως μια πτυχή του. Είναι το μόνο πολιτικό σύστημα στην Μέση Ανατολή το οποίο προσεγγίζει την πραγματική δημοκρατία, την πραγματική ελευθερία. Εντός του, οι πολιτικές οργανώσεις μπορούν να εργαστούν αντι-σεκταριστικά. Επίσης, υπάρχουν ελευθερίες που επεκτείνονται στο μέγιστο των δυνατοτήτων, λαμβάνοντας υπόψη την περιφερειακή κατάσταση. Θρησκευτικές ελευθερίες, εθνοτική ισότητα, γυναικεία απελευθέρωση, σοσιαλισμός και ούτω καθεξής.

Όλα αυτά έχουν επιτευχθεί μέσα από έναν αγώνα, έναν ένοπλο αγώνα στον οποίο αρκετοί σύντροφοι έχασαν τη ζωή τους, όχι απλά αρκετοί. Εκατοντάδες. Χιλιάδες έχασαν τη ζωή τους. Κάθε στιγμή. Και εμείς στη Δύση, ανακουφιζόμαστε να ακούμε για κάθε νίκη που είχαμε εναντίον του φασισμού του daesh, αλλά ταυτόχρονα αρνούμαστε να συμμετέχουμε σε αυτόν τον αγώνα. Δεν μας περνάει ούτε σαν σκέψη. Δεν αντιλαμβανόμαστε καν ότι η νίκη επί του φασισμού είναι δική μας υπόθεση, είναι στο τέλος υπόθεση όλης της ανθρωπότητας. Είναι απολύτως άδικο να έχουμε μια τέτοια άποψη και να μην εξετάσουμε τη δυνατότητα συμβολής σε αυτήν τη διαδικασία. Είναι επίσης μεγάλη αποτυχία για κάθε είδους ριζοσπάστη να μην αποκτήσει μια εμπειρία από πρώτο χέρι, να μην αντλήσει τα διδάγματα, να μην τα μεταφέρει στις δικές μας φιλελεύθερες καταστάσεις. Εκεί όπου η επανάσταση φαίνεται όλο και λιγότερο δυνατή καθώς οι ρίζες της καπιταλιστικής νεωτερικότητας έχουν εισχωρήσει σε κάθε πτυχή, ακόμα και στην ιδεολογία.

Αυτοί είναι οι κύριοι λόγοι που ήρθα και ελπίζω ότι οι αγαπημένοι μου θα αρκεστούν σε αυτά ώστε να πάρουν κάποιες εξηγήσεις που θα τους βοηθήσουν να εξοικειωθούν με το χώρο που θα έχει απομείνει όταν εγώ εγκαταλείψω αυτόν τον τόπο.”

Haukur Hilmarsson

Raqqa 1-12-17

Η διεθνίστρια μαχήτρια και οι διεθνιστές μαχητές που έπεσαν στο Αφρίν

Anna Campbell (S. Helin Qerecox – Αναρχικιά από την Αγγλία – Μαχήτρια του YPJ International)

Samuel Prada Leon (S. Baran Galicia – Ισπανός μαχητής του YPG International)

Olivier François Jean Le Clainche ( S. Kendal Breizh – Αναρχικός από τη Βρετάνη – Μαχητής του YPG International)

Haukur Hilmarsson (S. Sahîn Huseyni – Αναρχικός από την Ισλανδία – Εθελοντής του ΕΣΔΑ – Μαχητής του IFB)

 S. Shevger Makhno ( Η οικογένεια του δεν επιθυμεί να δημοσιευτεί κανένα στοιχείο της πραγματικής του ταυτότητας – Αναρχικός μαχητής των Tekoşîna Anarşîst)

Sedat Akyüz (S. Zeynel Seyid Riza – Μαχητής του MLKP)

Ruhat Askara (S. Tirej Aliser- Μαχητής του MLKP)

Erdal Demirhan (S. Ozgur Avaroni – Μαχητής του MLKP)

Görkem Tuğal (S. Nurhak Cem – Μαχητής του DKP)

Hüseyin Cem Özdemir (S.Bayram Ali Akdeniz – Μαχητής του DKP)

Ο ΜΟΝΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ ΖΩΝΤΑΝΗ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΟΣΩΝ ΕΦΥΓΑΝ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

ΤΙΜΗ ΣΤΙΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΡΟΖΑΒΑ

ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΦΩΣ ΜΑΣ

ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΜΑΣ

‘’… Η νίκη επί του φασισμού είναι υπόθεση μας,

είναι υπόθεση του καθενός,

είναι στο τέλος

υπόθεση όλης της ανθρωπότητας…”

Haukur Hilmarsson

(έπεσε μάρτυρας υπερασπιζόμενος το Αfrin)

Επαναστατικός Σύνδεσμος Διεθνιστικής Αλληλεγγύης

Rojava 24-12-2019

email επικοινωνίας: ruis_esda@riseup.net & ruisrojava@protonmail.com