Μια πρόσφατη παρατήρηση σε μελίσσια αποκάλυψε την εντυπωσιακή προσπάθεια αυτοσυντήρησης του πληθυσμού απέναντι στη θανατηφόρα χρήση φυτοφαρμάκων. Η λήψη έκτακτων μέτρων για την προστασία των κυψελών τους είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα φυσικής προσαρμογής, στη λεηλασία της «ανθρώπινης» δραστηριότητας.

Η έμφραξη της κυψέλης με κύτταρα πλήρης γύρης, γίνεται ώστε να τεθεί εκτός λειτουργίας, μέρος της κυψέλης προστατεύοντας το υπόλοιπο μέρος της, από τα δηλητηριώδη φυτοφάρμακα. Η εκτεταμένη χρήση χημικών από την εντατικοποίηση της γεωργίας προκαλεί το συγκεκριμένο πρόβλημα, αλλά δυστυχώς δεν είναι το μόνο.

Οι μελισσοκόμοι χρησιμοποιούν διάφορα παρασιτοκτόνα για να ελέγξουν τη δράση διαφόρων παρασίτων(π.χ. varroa),  προκαλώντας έτσι εκτεταμένη μείωση των μελισσών-πληθυσμών.

Φυσικά αυτή προσπάθεια εξισορρόπησης και αυτοσυντήρησης των μελισσών δεν στέφεται με μεγάλη επιτυχία αφού πολλές μέλισσες δεν κατορθώνουν να επιβιώνουν. Δείχνουν όμως δυο πράγματα. Ότι ο άνθρωπος με την εκτεταμένη χρήση των χημικών δολοφονεί τη φύση και συνεπώς και τον ίδιον και επίσης ότι η προσπάθεια για ζωή είναι μια πράξη αντίστασης στην «ανθρωποκεντρική λαίλαπα».

Δημοσιεύθηκε από τον Αναρχικό Πυρήνα Χαλκίδας