Εισήγηση απο UTOPIA A.D.
Η εξουσία χρησιμοποιεί την τακτική της κατηγοριοποίησης για να ανταπεξέλθει στον έλεγχο των μαζών, το λεγόμενο “διαίρει και βασίλευε”.Ένα παράγωγο αυτής της κατηγοριοποίησης, είναι ο διαχωρισμός και η διαφορετική αντιμετώπιση με βάση το φύλο (σεξισμός). Από μόνη της η εξουσία και η αρχή του φασισμού είναι η επιβολή του δυνατού στον αδύναμο. Έτσι, από την αρχή των οργανωμένων κοινωνιών, η μεγαλύτερη σωματική δύναμη των ανδρών, οδήγησε στην υιοθέτηση μιας λογικής ευρέως αποδεκτής από την κοινωνία, που θέλει τον άνδρα-δυνατό ανώτερο και τη γυναίκα-αδύναμη κατώτερη. Ακόμα και σε μητριαρχικές κοινωνίες, ο ρόλος της γυναίκας ήταν καθαρά εργαλειακός, καθώς από τη μία ήταν άξιες σεβασμού και ο ρόλος τους ήταν σημαντικός στην οργάνωση της κοινωνίας, ενώ από την άλλη οι ελευθερίες τους περιορίζονταν και αφορούσαν συγκεκριμένα καθήκοντα.
Στην οργάνωση των κοινωνιών, σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν και οι θρησκείες, οι οποίες συμβάλλουν και συντηρούν την ήδη υπάρχουσα αντίληψη της ανισότητας αλλά και την φοβία του διαφορετικού, καθιστώντας τες δεδομένες. Ακόμα και σε περιοχές όπου επικρατούν διαφορετικές θρησκείες, κουλτούρες και παραδόσεις (Ανατολή και Δύση), η θέση της γυναίκας παραμένει υποβαθμισμένη και η ομοφυλοφιλία (διαφορετικό) αντιμετωπίζεται ως κάτι τρομερό που πρέπει να εξαφανιστεί. Η ομοφυλοφιλία είτε έχει να κάνει με εκ γενετής φαινόμενο είτε με την εκούσια σεξουαλική επιλογή ενός ατόμου είναι υπαρκτή και οφείλει να είναι σεβαστή από την κοινωνία και να μην αντιμετωπίζεται με ρατσισμό και θρησκευτικές προκαταλήψεις αλλά με σεβασμό στη διαφορετικότητα.
Με την πάροδο των χρόνων εμφανίστηκαν δυναμικά και μαζικά κινήματα για την ισότητα των δύο φύλων. Η δυναμική των κινημάτων αυτών, καθώς και η ανάγκη κάλυψης εργατικών θέσεων από την καπιταλιστική παραγωγική μηχανή, ανάγκασαν τα κοινωνικά συστήματα να αναγνωρίσουν την γυναίκα ως ίση και παράλληλα να εκμεταλλευτούν την υπεραξία της ως εργάτρια/εργαζόμενη. Επίσης, με την αύξηση του εργατικού δυναμικού, επήλθε η αύξηση της κατανάλωσης και του ανταγωνισμού και συνάμα η μείωση των μισθών.
Μέχρι τις μέρες μας οι αρμοδιότητες όσον αφορά το σπίτι και την οικογένεια “βαραίνουν” περισσότερο τις γυναίκες, αφού αυτές αναλαμβάνουν κυρίως την συντήρηση του σπιτιού (οικιακές εργασίες) και την ανάθρεψη των παιδιών, κάτι το οποίο συνεχίζεται ακόμα και όταν οι γυναίκες εργάζονται. Αυτή η κατάσταση έχει αφομοιωθεί από τις περισσότερες κοινωνίες χωρίς να είναι θεσμοθετημένη.
Η κοινωνική αποδοχή αυτής της κατάστασης, έχει ως αποτέλεσμα την συντήρηση των ανισοτήτων και την αποσιώπηση σεξιστικών περιστατικών από μεγάλα κομμάτια της κοινωνίας, αλλά και από ολόκληρες κατά τόπους κοινότητες. Έτσι, η σεξουαλική παρενόχληση αποτελεί καθημερινό φαινόμενο, που ενδεχομένως να ξεκινάει από πλάκα,σταδιακά όμως διαιωνίζεται και οδηγεί στην κουλτούρα του βιασμού. Πιο συγκεκριμένα, τα τελευταία χρόνια έχουν παρατηρηθεί πολλά φαινόμενα σεξουαλικής παρενόχλησης/βιασμού στη Θράκη και ειδικότερα στις τοπικές κοινωνίες της Κομοτηνής και της Ξάνθης. Κάποια από αυτά τα περιστατικά έχουν δει το φως της δημοσιότητας, άλλα πάλι όχι.
Βέβαια κάτι που δεν πρέπει να παραβλέψουμε είναι το γεγονός ότι υπάρχουν και περιπτώσεις ψυχασθενών βιαστών. Η απομόνωση αυτών των ανθρώπων στις φυλακές σίγουρα δεν είναι η λύση, μιας και τα άτομα αυτά χρήζουν ιατρικής περίθαλψης. Πέραν της ιατρικής βοήθειας, οφείλουμε να επικεντρωθούμε στις απαρχές του προβλήματος, οι οποίες συνήθως ξεκινούν από προβλήματα στο σπίτι, που με την πάροδο των χρόνων μετατρέπονται σε άσχημες εμπειρίες παιδικής ηλικίας, καθώς και οι προαναφερθέντες κοινωνικές συνθήκες που επικρατούν.
Καταλήγοντας, η εξουσιαστική δομή της κοινωνίας από την φύση της συντηρεί και πολλές φορές υποθάλπει περιστατικά σεξισμού. Επομένως τέτοιου είδους περιστατικά είναι αναγκαίο να καταδεικνύονται και να αντιμετωπίζονται άμεσα, δεν πρέπει όμως να απομονώνονταν και να αντιμετωπίζονταν σαν ξεχωριστά ειδικά περιστατικά σεξιστικής βίας μόνο, αλλά ως παράγωγα των εξουσιαστικών δομών.
Αναρχικό Στέκι UTOPIA A.D.
utopia-ad.org
ΥΓ. Το παρών κείμενο καταδεικνύει θέματα ώστε να ανοίξει ένας διάλογος και όχι να κάνει μια ελλιπή ανάλυση τους σε λίγες γραμμές.
4μμ ΣΑΒΒΑΤΟ: Σεξισμός: Στην κοινωνία, στην καθημερινότητα, στον ριζοσπαστικό χώρο.
11μμ Πάρτυ
4μμ ΚΥΡΙΑΚΗ: Προβολή Ταινίας Μητριαρχία (2014)