ΠΟΥ ΚΡΥΦΤΗΚΑΝ ΟΙ “ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΕΣ” ;

Εδώ και ένα μήνα περίπου, οι φυλακές Κορυδαλλού, είναι ένα καζάνι που βράζει… Ένα γεγονός, που η τηλεοπτικά ενημερωμένη –αποχαυνωμένη κοινωνία , αγνοεί παντελώς. Θα το πληροφορηθεί και θα «πέσει από τα σύννεφα» για μια ακόμα φορά, όταν τελικά το καζάνι σκάσει και θα δει «αίμα στην αρένα».

Οι κρατούμενοι δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού. Ούτε χάνουν την ανθρώπινη ιδιότητά τους , μετά τον εγκλεισμό τους.

Αυτό ας το σκεφτούν όσοι σείοντας τα «λευκά ποινικά τους μητρώα» , αγνοούν ότι η γραμμή που τους χωρίζει από την νομιμότητα μέχρι την παραβατικότητα , είναι τόσο ασαφής, που καταντάει ανύπαρκτη.

Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο για τους πολιτικούς κρατούμενους , όπου η πολιτική σκοπιμότητα της δικαιοσύνης απέναντι στον πολιτικό αντίπαλο, έχει μετατρέψει τη φυλάκιση σε μέσο εκδικητικότητας και καταστολής , που τελευταία μάλιστα επεκτάθηκε και στους συγγενείς τους (περιπτώσεις Μαρίας Θεοφίλου Αθηνάς Τσάκαλου, Εύης Στατήρη, Χρήστου Πολύδωρου., κ.α. ).

Από τις 25 Οκτώβρη έχει δημοσιευτεί επιστολή των αγωνιζόμενων κρατουμένων με τα δίκαια αιτήματά τους ενώ παράλληλα έχουν προχωρήσει σε άρνηση του μεσημεριανού εγκλεισμού και του βραδινού κατά 2 ώρες.

Τα αιτήματα τους αφορούν στην βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης (ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ζεστό νερό, βελτίωση ποιότητας και πληρότητας φαγητού, παύση παράλογων πειθαρχικών ποινών, επαρκή χώρο προαυλισμού στις γυναικείες φυλακές) και μέτρα αποσυμφόρησης με τη παύση των παράλογων χρηματικών ποινών σε κρατούμενους που ήδη έχουν εκτίσει την ποινή τους , όπως επίσης και για την επιτάχυνση υλοποίησης αποφάσεων για απελάσεις που επειδή καθυστερούν η φυλάκιση παρατείνεται επί μήνες.

Επίσης διεκδικούν τον περιορισμό της δικαστικής αυθαιρεσίας:
α) Με τη σαφή περιγραφή των τυπικών προϋποθέσεων για την παροχή αδειών και αναστολών και την κατάργηση των «ουσιαστικών» προϋποθέσεων που στη πραγματικότητα αποτελούν ένα πρόσχημα για την έκφραση της δικαστικής ασυδοσίας.
β) Να σταματήσει το ατελείωτο μέτρο των αλλεπάλληλων και προσχηματικών διώξεων και προφυλακίσεων, ένα σύγχρονο εκδικητικό τέχνασμα που επιτρέπει σε ορισμένους ακραίους, συντηρητικούς δικαστικούς-αστυνομικούς κύκλους να στερούν το δικαίωμα σε άδειες και αναστολές από κρατούμενους που έχουν στοχοποιήσει.
γ) Να θεσπιστεί πειθαρχικό όργανο που θα ελέγχει τους δικαστές και τους εισαγγελείς για άδικες και υπερβολικά αυστηρές αποφάσεις σε όλα τα στάδια: Από την προφυλάκιση και τα δικαστήρια μέχρι τις αιτήσεις αποφυλάκισης τις άδειες και τις αναστολές.

Επίσης επαναφέρουν το αίτημα για να τεθούν σε ισχύ τα κάπως προοδευτικά άρθρα του νέου σωφρονιστικού κώδικα που είχε κατατεθεί από τον πρώην υπουργό δικαιοσύνης Ρουπακιώτη και παραμένει στα συρτάρια μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με ανακοινώσεις των ίδιων των κρατουμένων , όχι μόνο το Υπουργείο δεν έχει ανταποκριθεί στον επιζητούμενο διάλογο αλλά καταγγέλλουν μια αυταρχική συμπεριφορά εκ μέρους της Διοίκησης των φυλακών και ειδικότερα από την εισαγγελέα των φυλακών Περιμένη η οποία εμμέσως απειλεί με πειθαρχικά και μεταγωγές.

Διερωτόμαστε αν αυτή η συμπεριφορά αδιαφορίας του υπουργείου είναι αποτέλεσμα του συνεχιζόμενου βρώμικου σήριαλ Πανούση .

Εμείς σαν “Συγγενείς-φίλοι κρατουμένων και διωκόμενων αγωνιστών” δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι θα είμαστε δίπλα στον αγώνα τους και θα στηρίξουμε τα δίκαια αιτήματά τους.

Καλούμε τον κόσμο της αλληλεγγύης να υποστηρίξει τον αγώνα των κρατουμένων και να σταθεί δίπλα τους.

Γιατί «όποιος πέρασε έξω από μια φυλακή και δε σφίχτηκε η καρδιά του, φαίνεται πως δεν έζησε σαν άνθρωπος»

ΑΜΕΣΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ!

«Συγγενείς-Φίλοι κρατουμένων και διωκόμενων αγωνιστών»

Νοέμβριος 2015

sygeneis-filoi@espiv.net