Εικόνα020

29/5 πραγματοποιήθηκε μικροφωνικη στη κεντρική πλατεία της πόλης στα πλαισια του καλεσματος  FUCK NATIONS SQUAT THE WΟRLD. Συμμετείχαν 14 ατομα και για περιπου 2 ωρες  μοιράστηκαν εκατοντάδες κείμενα, εφημεριδες δρόμου ΑΠΑΤΡΙΣ(link) και πεταχτηκαν τρικάκια.

Εικόνα022

Οι καταλήψεις είναι απελευθερωμένοι χώροι

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΝΑΡΧΙΑ

Ανέκαθεν μία από τις βασικές ανάγκες του ανθρώπου ήταν και είναι η στέγαση. Ανεξάρτητα από τίτλους ιδιοκτησίας και άλλες θεσμικές κατοχυρώσεις η ανάγκη αυτή οφείλει να καλύπτεται με οποιονδήποτε τρόπο. Ένα τρόπος είναι η κατάληψη.

Μετά την λήξη του Β΄ ΠΠ, δεκάδες πόλεις ισοπεδώθηκαν με αποτέλεσμα εκατομμύρια άνθρωποι να μείνουν άστεγοι. Έτσι μεγάλος αριθμός ανθρώπων προχώρησε στην κατάληψη κτιρίων και στην διαμόρφωσή τους ώστε αυτά να γίνουν όσο το δυνατόν πιο βιώσιμα. Δεν θεωρούμε ότι αυτή η επιλογή της κατάληψης προήλθε από πολιτικά κίνητρα, αλλά όπως προείπαμε από την ανάγκη για στέγαση. Παρόλα αυτά, ίσως να ήταν το πρώτο βήμα για τη δημιουργία κινημάτων καταλήψεων με πολιτικά χαρακτηριστικά τις επόμενες δεκαετίες.

Τις δεκαετίες του 70΄ και του 80 ΄ δημιουργούνται  νέα κινήματα που προάγουν την κατάληψη κτηρίων και τη μη αναγνώριση της ιδιοκτησίας. Το κίνημα της αυτονομίας στην Ιταλία, το κίνημα των καταλήψεων στη Γερμανία και αργότερα σε άλλες περιοχές της Ευρώπης, αποτέλεσαν βασικό πυρήνα για την ανάδειξη πολιτικών και κοινωνικών χαρακτηριστικών με βάση την αντιεξουσία.

Με την πάροδο των χρόνων ο ρόλος των καταλήψεων έγινε πιο συγκεκριμένος και ξέφυγε από την απλή ανάγκη για στέγαση. Στους χώρους αυτούς  πλέον στεγάζονται πολιτικές ιδέες και αντιλήψεις, δομημένες με βάση την αυτοοργάνωση και την αυτοδιαχείριση. Έτσι οι καταλήψεις αποτελούν απελευθερωμένους χώρους μέσα στην κοινωνία, απαξιώνοντας τους κρατικούς θεσμούς και προάγοντας αυτοοργανωμένα εγχειρήματα, δράσεις και εκδηλώσεις ως προτάσεις και παραδείγματα για μια αντιιεραρχική συλλογική οργάνωση. Στους περισσότερους από αυτούς τους χώρους λειτουργούν βιβλιοθήκες, καφενεία, μέσα αντιπληροφόρησης, συλλογικές κουζίνες, διανέμεται αντιεμπορευματικό μουσικό υλικό, γίνονται προβολές ταινιών, κύκλοι αυτομόρφωσης και πολιτικών συζητήσεων. (Παράλληλα με τις καταλήψεις συναντώνται και κοινωνικοί μη κατειλημμένοι χώροι , που λειτουργούν αυτοοργανωμένα και αντιιεραρχικά. προάγοντας εναλλακτικούς, προς τους κυρίαρχους, τρόπους ζωής.)

Ο δημόσιος χαρακτήρας των καταλήψεων εξυπηρετεί στην προπαγάνδιση των ιδεών της Αναρχίας, αναδεικνύει κοινωνικά ζητήματα και διεκδικήσεις που το σύστημα αποσιωπά ή  λασπολογεί μέσω τω ΜΜΕ (χρυσωρυχεία στις Σκουριές, κινητοποιήσεις κρατουμένων κ.α.) και στηρίζει τους συντρόφους που επέλεξαν το δρόμο της παρανομίας. Αντάρτικες ομάδες που επιτίθενται σε κρατικές δομές και σύμβολα εξουσίας, αλλά και έγκλειστοι σύντροφοι που αιχμαλωτίστηκαν είτε σε μια πορεία είτε διότι κατηγορούνται για συμμετοχή σε κάποια ένοπλη οργάνωση αλλά και αντάρτες πόλεων που φυλακίστηκαν κατά την διάρκεια των δράσεών τους, στηρίζονται με πράξεις αλληλεγγύης από τις καταλήψεις συνδέοντας με αυτόν τον τρόπο το δημόσιο με το παράνομο, αναδεικνύοντας τη θεωρία και την πράξη ως αλληλένδετα κομμάτια του αναρχικού αγώνα.

Οι καταλήψεις όντας ουσιαστικό πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία της κοινωνίας, έχουν πολλάκις γίνει στόχος κρατικών ή παρακρατικών επιθέσεων. Αρκετές φορές οι ένστολοι προστάτες της κρατικής μηχανής έχουν εισβάλλει και εκκενώσει καταλήψεις ενώ όπου δεν μπορούν να βρουν αφορμή για να επιτεθούν αναλαμβάνουν τα ναζιστικά αποβράσματα σε αγαστή συνεργασία με τις κρατικές δυνάμεις καταστολής.

Όσο αναφορά τον ελλαδικό χώρο οι πρώτες καταλήψεις με ξεκάθαρα πολιτικά χαρακτηριστικά εμφανίστηκαν την δεκαετία του 80΄. Με την πάροδο των χρόνων τέτοιοι χώροι αντίστασης και διάχυσης του αναρχικού λόγου και πράξης δημιουργήθηκαν σε δεκάδες πόλεις σε όλη την ελλάδα. Φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι καταλήψεις στέγης αρκετές εκ των οποίων δημιουργήθηκαν πρόσφατα σαν χώροι φιλοξενίας προσφύγων – μεταναστών. Χώροι οι οποίοι έχουν δεχθεί την καταστολή της εξουσίας καθώς δημιουργήθηκαν από άτομα του ευρύτερου ριζοσπαστικού χώρου.

Εμείς από την μεριά μας σαν μέλη αναρχικής κατάληψης θέλουμε να επισημάνουμε πως οποιαδήποτε επίθεση της εξουσίας στους χώρους μας κάθε άλλο παρά μας φοβίζει. Οι ιδέες μας δεν περιορίζονται μέσα σε 4 τοίχους μιας κατάληψης, αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν θα παλέψουμε να κρατήσουμε τους χώρους μας και να τους πολλαπλασιάσουμε μέχρι την ολοκληρωτική καταστροφή του κράτους και της εξουσίας. Κάθε κατασταλτική προσπάθεια θα μας βρίσκει έτοιμους για αντεπίθεση.

ΥΓ1 : Αλληλεγγύη σε όλα τα στέκια που δέχθηκαν επίθεση από κράτος και παρακράτος.

ΥΓ2: Δεν ξεχνάμε το σύντροφο Μαουρίσιο Μοράλες, ενεργό μέλος της κατάληψης Σάκο και Βανσέτι στη Χιλή, και παράλληλα βομβιστής αντάρτης πόλης που έχασε τη ζωή του όταν έσκασε πρόωρα βόμβα που θα τοποθετούσε σε σχολή δεσμοφυλάκων.

ΝΑ ΣΠΕΙΡΟΥΜΕ ΠΑΝΤΟΥ ΕΣΤΙΕΣ ΑΝΟΜΙΑΣ

Αναρχικό Στέκι UTOPIA A.D.

Εικόνα023Εικόνα024ΕΣΤΙΕΣ ΑΝΟΜΙΑΣ10 100 1000αδες