nea-anarxia

Πρόεδρος :  Πείτε μας για αυτά που κατηγορείστε. Τι έχετε να δηλώσετε?

Μάνδυλας:Καταρχήν πριν πω οτιδήποτε, θέλω να πω ότι η κοπέλα που συνελήφθηκε  μαζί μου η Ξ.Κ. δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση. Για τις επιλογές τις δικές μου θέλω να πληρώνω  μόνο εγώ. Την Ξ. την συνάντησα πηγαίνοντας στο Ναδίρ και επειδή οι μπάτσοι ήθελαν να γίνει η εισβολή στην κατάληψη όταν θα ήμουν εγώ μέσα, έτσι συνελήφθηκε και η ίδια μαζί μου. Το τονίζω αυτό εξαρχής ώστε να το λάβετε υπόψη σας.

Όσωναφορά τις κατηγορίες, κάποιες τις αποδέχομαι και κάποιες όχι.

Πριν όμως μιλήσω για αυτές καθ αυτές τις κατηγορίες θα ήθελα να πω τι είναι το Αναρχικό Στέκι Ναδίρ. Σχετικά με την εν λόγο κατάληψη  εγώ καταρχήν αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη από το 2005 ως και σήμερα. Οι πολιτικές  δραστηριότητες του Ναδίρ όλα αυτά τα χρόνια είναι πολλές και διαφορετικές. Έχουμε κάνει εκδηλώσεις, συζητήσεις,προβολές, καφενεία,διοργάνωση πορειών, φιλοξενία του ραδιοφωνικού σταθμού radio-revolt, μικροφωνικές και εξορμήσεις στην πόλη-παρεμβάσεις, ενώ επίσης έχουμε προχωρήσει στις εκδόσεις κάποιων βιβλίων.

Οι χώροι που υπάρχουν στην κατάληψη είναι το καφενείο,  το studio για πρόβες και ηχογραφήσεις, το γυμναστήριο, ο κήπος, η βιβλιοθήκη με εκατοντάδες τίτλους βιβλίων και ένα πολύ μεγάλο αρχείο, η νησίδα υπολογιστών, η κουζίνα, το συνεργείο και ο ξενώνας φιλοξενίας.

Θα προσέξατε  ότι δε έφερα μάρτυρες υπεράσπισης. Δεν το κρίνω σκόπιμο. Ούτε θα προσκομίσω πτυχία, βεβαιώσεις εργασίας και έγγραφα ιδιοκτησίας. Επειδή σαν υπεράσπιση έχω την ανάδειξη της πολίτικης μου δράσης από το 2004 ως και σήμερα.

Πρόεδρος :  Έτσι είναι το πρωτόκολλο… Προσκομίζουμε έγγραφα για να δείξουμε ποιοι είμαστε… Έτσι είναι οι κανόνες…

Μάνδυλας: Εδώ κατηγορούμαι γιατί είμαι αναρχικός όχι για το εάν έχω πτυχίο ή όχι. Άλλωστε αν κάποιος έχει πάρει πτυχίο αποδεικνύει κάτι? Τα μεγαλύτερα εγκλήματα , άνθρωποι με πτυχία τα έχουν κάνει… Προσκόμισα  πριν τρεις φακέλους με τη δράση του Ναδίρ .Ο πρώτος φάκελος περιέχει προκηρύξεις που έχουμε βγάλει σαν κατάληψη. Ο δεύτερος περιέχει δειγματοληπτικά κάποιες αφίσες της κατάληψης, ενώ ο τρίτος φάκελος  περιέχει κείμενα και δράσεις αλληλεγγύης προς το Αναρχικό Στέκι Ναδίρ με αφορμή την εισβολή τότε των μπάτσων στην κατάληψη.

Ένα άλλο ζήτημα που θέλω να θίξω είναι το γεγονός ότι τα τελευταία έξι χρόνια είμαι μόνιμα στοχοποιημένος από το κράτος για την πολιτική μου δράση. Είμαι άλλωστε ο βασικός κατηγορούμενος και στις 4 κατασταλτικές επιθέσεις του κράτους εναντίων του Ναδίρ. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι πριν περίπου τρία χρόνια συνελήφθηκα και κατηγορήθηκα για 4 χτυπήματα  και συμμέτοχη στη Συνομωσία πυρήνων της φωτιάς. Χωρίς ούτε ένα στοιχείο. Για αυτή την περίπτωση έμεινα προφυλακισμένος 18 μήνες στις φυλακές Κορυδαλλού. Πλέον έχω απαλλαγεί ήδη από τα τρία χτυπήματα και στη δίκη που γίνεται αυτό το διάστημα στην Αθήνα πάω για πλήρη  αθώωση. Γιατί τα λέω όλα αυτά? Για να αποδείξω  τις σκευωρίες που στήνει το κράτος σε αναρχικούς.

Πρόεδρος :Διαβάζω εδώ στο βιβλίο του Alfredo Bonanno“ Η ένοπλη χαρά”από τις εκδόσεις της κατάληψης σας , ένα απόσπασμα:

“Βιάσου σύντροφε, πυροβόλησε γρήγορα τον μπάτσο, τον δικαστή, το αφεντικό, προτού μια νέα αστυνομία το αποτρέψει. ….Βιάσου να παίξεις. Βιάσου να αρματωθείς.”

Εσείς συμφωνείτε με αυτό το απόσπασμα?

Μάνδυλας: Ένα από τα χαρακτηριστικά της αναρχίας είναι η πολυμορφία. Εγώ συμφωνώ και με την ένοπλη επαναστατική βία.

Πρόεδρος :  Πείτε μας για τις κατηγορίες συγκεκριμένα.

Μάνδυλας:Ας δούμε το  ζήτημα της εγκληματικής οργάνωσης. Τα πράγματα είναι λίγο πολύ γνωστά. Από το 2008 και μετά  δεκάδες περιπτώσεις με παραπάνω από 2 κατηγορούμενων για διάφορες παραβατικές συμπεριφορές ονομάζονταν από τους μπάτσους ως “εγκληματική οργάνωση”. Τα γνωρίζετε αυτά δικαστικοί είστε…  Στη Θεσσαλονίκη η τακτική αυτή εκφράστηκε από τον  πρώην διοικητή ασφάλειας Θεσσαλονίκης Αθηναγόρα Παζαρλή και την ασφαλίτικη συμμορία του.

Όσων αφορά το Ναδίρ δεν είναι εγκληματική οργάνωση  για το λόγο πως αν θέλαμε  να  κάνουμε εγκληματική οργάνωση θα φτιάχναμε απλώς μια γιάφκα και θα είχαμε και ένα λογιστή για τα οικονομικά ξεπλύματα της οργάνωσης…

Τι είναι όμως το Ναδίρ? Είναι ένας “ανοιχτός χώρος” μέσα στις φοιτητικές εστίες Θεσσαλονίκης .  Ο λόγος που επιλέχτηκε να γίνειεκεί η κατάληψη είναι πολύ συγκεκριμένος. Θέλουμε να είμαστε μέσασένα μεγάλο σύνολο ανθρώπων (νέων ανθρώπων) ώστε ακόμα και από εκεί να πετυχαίνουμε την μεγαλύτερη δυνατή“αναρχική διάχυση”.

Πως εννοούμε τον “ανοιχτό χώρο” ? Εννοούμε έτσι έναν χώρο που αφού απελευθερωθεί από τα προηγούμενα χαρακτηριστικά του επιστρέφεται πίσω με βάση τις αξίες της αναρχίας, της αυτοοργάνωσης και της αντιεραρχίας. Είναι ένας χώρος ενάντια σε κάθε εξουσία όπως είναι το κράτος και τα αφεντικά. Σε αυτό το χώρο έχουν πρόσβαση όλοι εκτός από τους εχθρούς της ελευθερίας. Εχθρούς της ελευθερίας εννοούμε τους πολιτικούς τους φασίστες , τους μπάτσους , τους σεξιστές, τους δικαστικούς,τους κομματικούς φορείς, κ.α.Εσείς  για παράδειγμα δε μπορείτε να μπείτε σε ένα τέτοιο“ανοιχτό χώρο”. Στέλνετε κόσμο στις φυλακές…

Μιας και μιλάμε για το ζήτημα των ανοιχτών χώρων– των καταλήψεων καλό είναι να ειπωθούν και κάποια επιπλέον πράγματα. Ο χώρος που έχουμε κάνει την κατάληψη Ναδίρ ήταν ένας εγκαταλελειμμένος χώρος . Προφανώς αυτό έχει να κάνει με τη υποχρηματοδότηση των ελληνικών πανεπιστήμιων αλλά και με το γεγονός ότι  ένα κτήριο που είναι κατασκευασμένο για να φιλοξένει 600 φοιτητές είναι λογικό να  διαθέτει και ανεκμετάλλευτους χώρους.

Παρόλα αυτά θέλω να σταθώ στο γεγονός της σημασίας της ύπαρξης μιας κατάληψης. Μια αναρχική κατάληψη οφείλει να υπάρχει όσο υπάρχουν τα αίτια που τη δημιουργούν. Όσο υπάρχει κράτος και εξουσία.

Σχετικά με το ραδιοφωνικό εγχείρημα του radio-revolt ,για το οποίο αναλαμβάνω επίσης την πολιτική ευθύνη  για όσο διάστημαδραστηριοποιούμουνα σε αυτό, τα πράγματα είναι εξίσου ανάλογα με αυτά που προανέφερα. Είχαμε την ανάγκη να εκφραστούμε και ξεκινήσαμε την διαδικασία του στησίματος αναρχικού ραδιοφωνικού σταθμού.  Συγκεντρώσαμε 3000 ευρώκάνοντας μια 3ημερη αυτοοργανωμένη συναυλία και αγοράσαμε τα μηχανήματα ώστε να εκπέμπουμε“πειρατικά”. Πειρατικά εκπέμπαμε για  2 λόγους. Αφενός επειδή δεν αναγνωρίζουμε σαν αναρχικοί την ύπαρξη κανενός ραδιοτηλεοπτικού συμβουλίου και διαχειριστή συχνοτήτων (ΕΕΤΤ) κι αφετέρου γιατί μια άδεια στα FM μπορεί να κοστίζει μέχρι και  500.000 ευρώ. Πιστεύω γνωρίζετε επίσης  και όλη την ιστορία που έχει στηθεί  γύρω από τις άδειες και  τα ραδιοτηλεοπτικά δικαιώματα….

Άλλη κατηγορία που έχω είναι αυτή  της σωματικής βλάβης  εναντίων του μπάτσου Παντελή Ξανθιάκου. Πράγματι την αποδέχομαι . Το περιστατικό έγινε ως εξής: Μόλις μπήκα στο Αναρχικό Στέκι Ναδίρ μετά από κάποια λεπτά έγινε η εισβολή από τους μπάτσους. Το Ναδίρ περικυκλώθηκε από διάφορες ομάδες μπάτσων και  μέσα μπούκαρε μια ομάδα 30ασφαλιτών  οι οποίοι φορούσαν full-face, κράνη, μπουφάν μηχανής , χοντρά πουλόβερ και κρατούσαν τσεκούρια και βαριοπούλες. Στην πρώτη γραμμή από αυτούς ήταν ο μπάτσος Ξανθιάκος . Άρπαξα μια σημαία και άρχισανα χτυπώ τους εισβολείς της κατάληψης μου.

 

Κάτι άλλο που θέλω να πω είναι για το ποια ήταν η πραγματική αιτία της εισβολής στην κατάληψη. Οι εμπρησμοί και τα σπασμένα φυλάκια  ήταν απλά οι  αφορμές που τις εκμεταλλεύτηκαν οι μπάτσοι ώστε να εισβάλλουν στην κατάληψη. Ο πραγματικός λόγος ήταν η πολιτική δράση της κατάληψης . Αυτό που ενοχλεί το κράτος είναι η αλληλεγγύη που έχουμεδείξει σε ένοπλες οργανώσεις και φυλακισμένους αναρχικούς, είναι το γεγονός ότι μέσω  ενός ραδιοφώνου διαταράξαμε την ησυχία της πόλης και διακόψαμε τον μονόλογο της εξουσίας.

Εσείς θεωρείτε εμάς εγκληματίες. Εμείς λέμε ότι εγκληματίες είναι το κράτος , οι δικαστικοί κύκλοι, και η αστυνομία. Η καταστολή απέναντι σε αναρχικά κατειλημμένα εγχειρήματα αποδεικνύει ένα και μόνο πράγμα: Ότι οι καταλήψεις είναι επικίνδυνες για την εξουσία.

 

Σπύρος Μάνδυλας,

Μέλος της συνέλευσης του Αναρχικού Στεκιού Ναδίρ

3 Ιουνίου 2016