Μελβούρνη, Αυστραλία: Τοιχογραφία στη μνήμη του 17χρονου αναρχικού Mikhail Zhlobitsky

Είναι τρομακτική η σιωπή που έχει ακολουθήσει την επίθεση αυτοκτονίας του 17χρονου αναρχικού Mikhail Zhlobitsky στα γραφεία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) της Ρωσίας, στην πόλη Αρχάγγελσκ, στις 31 Οκτώβρη 2018.

«Η FSB είναι υπεύθυνη για κατασκευασμένες υποθέσεις και βασανιστήρια … επειδή το πιθανότερο είναι πως θα πεθάνω από την έκρηξη, σας ζητώ να διαδώσετε ποιος έκανε την επίθεση και γιατί» ανέφερε στο μήνυμα που ανέβασε στο ίντερνετ λίγο πριν την επίθεση ο Zhlobitsky.

Η FSB είναι ο διάδοχος της διαβόητης KGB. To 1998 o πρώτος «μετασοβετικός» ηγέτης της Ρωσίας Μπορίς Γιέλτσιν διόρισε ως διευθυντή της FSB τον πρώην πράκτορα της KGB Βλαδιμίρ Πούτιν. Μετά την άνοδο του Πούτιν στην εξουσία, το 2000, η FSB μετατράπηκε σε βασικό πυλώνα του νέου καθεστώτος.Η FSB τα τελευταία χρόνια ασκεί ακραία καταστολή στο αναρχικό κίνημα στη Ρωσία. Αποτέλεσμα αυτής της ακραίας καταστολής ήταν και η τραγική επίθεση αυτοκτονίας του νεαρού συντρόφου.

Θα αναφερθούν στη συνέχεια οι κυριότερες κατασταλτικές επιθέσεις της FSB εναντίον του αναρχικού κινήματος στη Ρωσία, ξεκινώντας από τις πιο πρόσφατες.

Στις 4 Νοέμβρη 2018, στο Καλίνινγκραντ, ο 24χρονος αναρχικός Vyacheslav Lukichev συνελήφθη κατηγορούμενος με το κακούργημα της «δημόσιας υποστήριξης της τρομοκρατίας» επειδή αναδημοσίευσε στο διαδίκτυο μια φωτογράφιση οθόνης με το διαδικτυακό μήνυμα του 17χρονου βομβιστή αυτοκτονίας. Κατά τη σύλληψή του υπέστη βασανιστήρια.

Στις 2 Νοέμβρη 2018, στη Μόσχα, συνελήφθη ο 14χρονος μαθητής Kirill Kuzminkin, κατηγορούμενος ως συνεργός του 17χρονου, ενώ επιπλέον κατηγορείται (μιας και στο σπίτι που έμενε με την οικογένειά του βρέθηκαν πυροτεχνήματα) ότι ετοίμαζε βομβιστικές επιθέσεις εναντίον μιας νεοναζιστικής πορείας. Μετά την επίθεση αυτοκτονίας στο Αρχάγγελσκ έγιναν επίσης προσαγωγές και ανακρίσεις αναρχικών (και όχι μόνον) σε διάφορες πόλεις, μεταξύ των οποίων το Περμ, το Κρασνοντάρ, το Αρχάγγελσκ κ.α.

Στις 26 Οκτώβρη 2018 το δικαστήριο της Σαμάρα καταδίκασε σε 5,5 χρόνια φυλακή τον αναρχικό Ilya Romanov για «υποκίνηση σε τρομοκρατία». Σύμφωνα μe την FSB η «υποκίνηση» έγινε με υποτιθέμενο μήνυμά του στο διαδίκτυο. Ο Romanov εκτείει ήδη ποινή κάθειρξης για «τρομοκρατία», μετά τη σύλληψή του, το 2014, όταν τραυματίστηκε από έκρηξη πυροτεχνήματος.

Τον Μάρτη του 2018, λίγο πριν τις προεδρικές εκλογές στη Ρωσία, έγινε πογκρόμ προσαγωγών των αναρχικών της Μόσχας. Ο αναρχικός Svyatoslav Rechkalov υπέστη βασανιστήρια και ηλεκτροσόκ, καθώς η FSB τον θεωρεί διαχειριστή του αναρχικού ιστότοπου «Narodnaya Samooborona» (λαϊκή αυτοάμυνα).

Στις 2 Μάρτη του 2018 συνελήφθη στην Κριμαία ο αναρχικός Alexei Shestakovych, κατηγορούμενος για «διακίνηση ανατρεπτικού υλικού στο διαδίκτυο» (μετά την αποφυλάκισή του διέφυγε από την Ρωσία).

Την 1η Φλεβάρη 2018 συνελήφθη, επίσης στην Κριμαία, ο αναρχικός Yevhen Karakashev. Βασανίστηκε από άντρες της FSB και φυλακίστηκε, κατηγορούμενος για «υπεράσπιση της τρομοκρατίας» (ο Shestakovych και ο Karakashev είχαν συλληφθεί ξανά το καλοκαίρι του 2016, μετά από πικετοφορία αλληλεγγύης στον αναρχικό Oleksandr Kolchenko που είχε συλληφθεί και καταδικαστεί για τρομοκρατία το 2014, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσσία).

Τον Φλεβάρη του 2018 η FSB της πόλης Chelyabinsk συνέλαβε τους αναρχικούς Dmitry Tsibukovsky και Dmitry Semenov και τους βασάνισε με ταίηζερ, κατηγορώντας τους για τοποθέτηση πανό που έγραφε «Η FSB είναι ο κύριος τρομοκράτης».

Το φθινόπωρο του 2017, η FSB κατασκεύασε τη μεγάλη σκευωρία του «Δικτύου Αναρχικών». Αρχικά, στην πόλη Penza συνελήφθησαν 6 αναρχικοί οι οποίοι βασανίστηκαν με ηλεκτροσόκ και ξυλοδαρμούς ενώ τους είχαν κρεμασμένους ανάποδα στα γραφεία της FSB, καθώς τους πίεζαν να ομολογήσουν ότι συμμετείχαν στην τρομοκρατική οργάνωση «Δίκτυο». Οι πράκτορες της FSB συνέδεσαν τους 6 αναρχικούς της Penza με όπλα και εκρηκτικά, τα οποία «ανακαλύφθηκαν» κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Στη συνέχεια, τον Γενάρη του 2018, συνελήφθησαν άλλοι δύο αναρχικοί στην Πετρούπολη, οι οποίοι επίσης υπέστησαν βασανιστηρία προκειμένου να ομολογήσουν ότι ήταν μέλη του «Δικτύου». Η επίσημη ανακοίνωση της FSB ανέφερε ότι το τρομοκρατικό «Δίκτυο» αναρχικών ήθελε να πραγματοποιήσει επιθέσεις κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Κυπέλου Ποδοσφαίρου, καθώς και των προεδρικών εκλογών, για να «αποσταθεροποιήσουν» την Ρωσία. Τα ονόματα των 8 αναρχικών είναι: Yuliy Boyarshinov, Vasiliy Kuksov, Dmitriy Pchelintsev, Arman Sagynbaev, Andrey Chernov, Ilya Shakurskiy, Igor Shishkin και Viktor Filinkov. Περισσότερα για την υπόθεσή τους στο https://rupression.com/en/

Τον Απρίλιο του 2017, στο Ιρκούτσκ της Σιβηρίας συνελήφθη ο αναρχικός Dmitry Litvin επειδή 3 χρόνια πριν είχε ανεβάσει στο ίντερνετ μια φωτογραφία που απεικόνιζε ένα χέρι με υψωμένο το μεσαίο δάχτυλο ενώ στο φόντο υπήρχε μια εκκλησία. Φυλακίστηκε για προσβολή των θρησκευτικών συναισθημάτων.

Υ.Γ. Προφανώς η δημοσιοποίηση της άγριας καταστολής των αναρχικών από την FSB του Πούτιν είναι το λιγότερο που μπορεί να γίνει μετά την τραγική επίθεση αυτοκτονίας του 17χρονου αναρχικού…